Uvidíme na podzim kometu století?

Kometa objevená ruskými astronomy má potenciál stát se kometou století. Kometa nazvaná C/2012 S1 (ISON) byla poprvé zjištěna v době, kdy prolétala oběžnou drahou Jupitera a mířila do vnitřních prostor Sluneční soustavy.

První snímek komety C/2012 S1

Kometa byla objevena v září 2012 na snímcích pořízených sítí ISON (International Scientific Optical Network) astronomy Vitalijem Něvským a Arťjomem Novičonkem a později byla pozorována americkou sondou Deep Impact. Tato sonda NASA už podrobně zkoumala v roce 2010 jádro komety Hartley 2 a ke kometě 9P/Tempel v roce 2005 vyslala měděný projektil. Po výpočtu trajektorie se zjistilo, že kometa C/2012 S1 se přiblíží ke Slunci na minimální vzdálenost asi 1,9 miliónu km a její vzdálenost od Slunce bude o něco více jak trojnásobek průměru Slunce.

Při maximálním přiblížení v listopadu 2013 se povrchová část komety může ohřát až na 2000 °C a to může přispět k uvolnění prachu a těkavých látek, které mohou vytvořit velkého ohonu. Ovšem "komety jsou vrtkavé bestie" (jak pravil jistý astronom) a není jasné kolik materiálu se z jádra uvolní. Největší ohony vytvářejí uvolněné plyny (v kometách je častý oxid uhličitý) a voda. Astronomové předpokládají, že tato kometa zřejmě poprvé přilétá ke Slunci a proto je "nedotčená" a může být k dispozici dostatek látek pro vytvoření velkého ohonu. Problémem je, že není známo přesné složení a je těžké předvídat jak se kometa bude chovat v blízkosti Slunce; žádné dvě komety nejsou stejné.

Proto také už několikrát avizované "velké komety" přinesly zklamání a nebyly tak působivé, jak astronomové slibovali.

Ale už brzy by se mohla objevit jiná kometa, která se přiblíží ke Slunci na začátku březnu. Astronomové předpovídají, že pokud kometa "přežije" blízký průlet kolem Slunce, mohla by být viditelná i prostým okem. Ovšem kometa se bude v době největšího jasu promítat na oblohu v blízkosti Slunce a to znamená, že bude pozorovatelná jen za soumraku. Také tato kometa se ke Slunci přibližuje poprvé a tak by mohla obsahovat dostatek materiálu pro vytvoření ohonu.

A na závěr připomenu dvě skutečně "velké komety". V roce 1910 byla na začátku roku viditelná i za dne kometa C/1910 A1, která byla na obloze viditelná po několik měsíců. Předtím v září 1882 byla během přiblížení ke Slunci viditelná za dne jiná kometa.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | sobota 9.2.2013 6:00 | karma článku: 16,41 | přečteno: 574x