Události v kosmonautice 4.10.

Vybraná  výročí  a  události  z  kosmonautiky  a  raketové  techniky  -  04. 10. 2013:

50. výročí havárie balistické rakety Atlas F 45F z Vandenberg AFB (závada na prvním stupni).
50. výročí cvičného odpálení balistické rakety Polaris A3 X-41 z ponorky EAG-154.
50. výročí testovacího vypuštění balistické rakety Minuteman 1B 695 ze základny Vandenberg AFB.
40. výročí 33. letu raketového letounu X-24; max. rychlost 732 km/h, dostup 13,72 km.
40. výročí startu sondážní rakety Aerobee 170A (NASA 13.10GG); základna White Sands, dostup 152 km.

*****

Kosmonauti Jurčichin, Kotov a Rjazanskij na Mezinárodní kosmické stanici budou přemisťovat materiál dopravený na stanici modulem ATV-4 a vymění hadice v systému kondenzace vzdušné vlhkosti (SRVK-2M). Kosmonauti dále zajistí kontrolu a obsluhu probíhajících experimentů, provedou kontrolu systému pro analýzu obsahu plynů v ovzduší stanice a zabezpečí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Plán činností pro americkou část posádky - Parmitano, Nyberg[ová] a Hopkins - nebyl kvůli odstávce serveru NASA zveřejněn. Pro všechny kosmonauty je naplánována pravidelní denní kontrola vnitřních prostor stanice, porada s vedením řídicích středisek v Houstonu a Moskvě a minimálně dvouhodinové fyzické cvičení. Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.

*

Ve výroční den startu první umělé družice Země začíná Světový týden kosmonautiky 2013, který probíhá do 10. října; letošním hlavním tématem je "poznávání Marsu a objevování Země". V průběhu týdne se konají po celém světě akce , které mají za cíl šířit informace o kosmonautice mezi veřejností. Termín konání Světového kosmického týdne, který se pod záštitou OSN koná pravidelně od roku 1999, je vymezen dvěma klíčovými událostmi: 4. října 1957 startovala první umělá družice a 10. října 1967 nabyla platnost Dohoda o kosmickém prostoru.

*

Náčelník výzkumného střediska ve Středisku G. S. Titova plukovník Aleksandr Kožinov oznámil, že do roku 2020 bude zpřesněna navigace pomocí satelitního systému GLONASS ze stávajících 5 metrů na 1,5 metru. Plukovník uvedl, že přesnost navigace s odchylkou kolem 2 metrů by se mohlo dosáhnout už v nejbližší době.

*

Ruská Pirátská strana vydala prohlášení, ve kterém nabízí prostor na svých serverech pro internetové stránky NASA, který byly vypnuty kvůli vládní krizi v USA. V prohlášení strana mj. uvádí, že nabízí hosting do vyřešení krize a zdůrazňuje, že veškerý provoz a data budou v bezpečí.

*

Generální ředitel satelitního operátora Intelsat David McGlade řekl v Paříži, že nynější finanční vládní krize v USA se negativně projeví i na hospodaření společnosti. Vládní škrty a zastavení vládních výdajů se projeví v omezení množství objednávaných satelitních spojů. Intelsat vytváří asi 19 procent svých ročních příjmů z prodeje satelitní kapacity vládě Spojených států, zejména ministerstvu obrany.

*

Agentura NASA obnovila předstartovní přípravu sondy MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution), která má v období mezi 18. listopadem a 7 prosincem odstartovat k Marsu. Příprava byla přerušena z důvodů finanční krize americké vlády. Pokud by sonda neodstartovala v průběhu tohoto startovního okna, musela by na další příležitost k letu k Marsu čekat až do roku 2016.

*

Zkoumání fragmentů Čeljabinského meteoritu ukázalo, že jeho stáří přibližně odpovídá stáří Sluneční soustavy. Akademik Michail Marov z Institutu geochemie a analytické chemie im. Vernadského řekl, že jsme dostali do rukou materiál z doby formování našeho systému.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | pátek 4.10.2013 23:30 | karma článku: 6,68 | přečteno: 146x