Události v kosmonautice 29.9.

Vybraná historická výročí a události z kosmonautiky a raketové techniky - 29. 9. 2013:

80. výročí narození Marse Zakiroviče Rafikova, sovětského pilota, 1960-62 byl v týmu sovětských kosmonautů.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Honest John 359G ze základny White Sands.
50. výročí letu sondážní rakety Javelin (NASA 8.18GI); základna Wallops Island, dostup 1037 km.
40. výročí letu sovětské meteorologické rakety M-100 z námořní plošiny; dostup 84 km.

Na Mezinárodní kosmické stanici mají ruští kosmonauti Jurčichin, Kotov a Rjazanskij naplánován odpočinkový den; budou kontrolovat a obsluhovat vědecké experimenty (zejména biotechnologické) a zajistí technickou obsluhu systému zabezpečení životních podmínek. Hlavním úkolem americké části posádky - Parmitano, Nyberg[ová] a Hopkins - je zabezpečení zachycení a připojení nákladní kosmické lodi Cygnus a provedení operací s tím spojených (prověrka systémů, po připojení kontrola hermetičnosti stykovacího uzlu a přenos prvních položek nákladu z lodi do stanice). Kosmonauti dále zabezpečí obsluhu probíhajících vědeckých experimentů. Pro všechny kosmonauty je naplánována pravidelná denní kontrola vnitřních prostor stanice a dvouhodinové fyzické cvičení; ve zbylém čase budou kosmonauti odpočívat. Pracovní den trvá od 06:00 UT do 21:30 UT.

Astronauti Rick Linnehan a Mike Foreman jako první vyzkoušeli v Johnson Space Center v Houstonu prototyp vnitřního vybavení kosmické lodi Orion. V připravované lodi budou veškeré informace soustředěny do tří obrazovek (na raketoplánu museli kosmonauti sledovat údaje na deseti obrazovkách). V následujících dnech budou v maketě lodi trénovat další dvojice astronautů činnosti při vzletu a navádění na oběžnou dráhu a havarijní oddělení lodi od nosné rakety. Připomínky astronautů k rozložení displejů a ovládacích prvků budou zohledněny při konečném návrhu vnitřku kosmické lodi Orion.

Belgická společnost SPACEBEL si připomíná 25. výročí založení (29. září 1988). Firma zahajovala jako malý podnik s cílem podpořit a rozvíjet možnosti Belgie v oblasti kosmických informačních technologií. Za uplanulé čtvrtstoletí se vypracovala mezi klíčové podniky evropského kosmického segmentu a podílí se na četných dodávkách pro Evropskou kosmickou agenturu, francouzskou SNEC a zapojila se do vývoje a prodeje malých družic pro pozorování Země. V současné době zaměstnává asi 70 pracovníků, kteří působí ve střediscích Liège, Hoeilaart a Toulouse.

Nákladní kosmické loď Cygnus se úspěšně přiblížila k Mezinárodní kosmické stanici a při souběžném letu ve vzdálenosti asi 10 metrů byla zachycena palubním manipulátorem řízeným Nybergovou a Parmitanem. Později byla nákladní loď připojena ke stykovacímu uzlu. Po kontrole hermetičnosti budou průlezy mezi stanicí a nákladní lodí otevřeny a posádky ISS vstoupí do prostor nákladní lodi, která přivezla asi 600 kg materiálu pro další provoz stanice.

V noci z pátku na sobotu proletěl ve vzdálenosti jen 11.300 km od povrchu Země asteroid, který byl objeven stanicí na Bajkale jen několik hodin před největším přiblížením. Vladimir Lipunov ze Šternbergova státního astronomického institutu uvedl, že velikost asteroidu je kolem 15 metrů. Někteří odborníci se domnívají, že by se mohlo jednat i o horní stupeň nosné rakety, která vynášela některou marsovskou sondu, neboť jeho dráha probíhá v blízkosti Marsu.

Z rampy SLC-4E na základně Vandenberg AFB byla v 16:00 UT vypuštěna nosná raketa společnosti Space X Falcon 9 v1.1, která má v hlavici kanadskou družici Cassiope a několik dalších mikrodružic. Po úspěšné práci obou stupňů rakety byla horní část asi deset minut po startu navedena na základní oběžnou dráhu. Oddělení družice Cassiope je naplánováno 14:15 min po startu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | neděle 29.9.2013 23:30 | karma článku: 6,83 | přečteno: 121x