Soukromé firmy chtějí na Měsíc

V minulých dnech NASA ocenil podíl soukromého sektoru při dopravě materiálu pro fungování Mezinárodní kosmické stanice (ISS) a přípravu pilotovaných misí na nízkou oběžnou dráhu.

Perspektivní nafukovací modul Bigelow

Pilotovanou kosmickou loď nyní vyvíjejí v USA tři společnosti a NASA se zaměřuje na prostředky pro lety mimo oběžnou dráhu. Ale i do této oblasti má zájem vstoupit soukromý sektor.

Firma Bigelow Aerospace v minulých dnech zveřejnila studii o 77 stranách, na nichž rozebírá možnosti spolupráce soukromé firmy se státní kosmickou agenturou při přípravě a realizaci mimo oběžnou dráhu Země. Firma zmiňuje lety do oblasti Měsíce a na jeho povrch. V současné době není z finančních důvodů podobný projekt dosažitelný jak kosmickou agenturou, tak ani nejsilnějším soukromým kapitálem. Výhodné tedy je dohodnout se na vzájemné spolupráci.

Zpráva Bigelowu uvádí, že příprava takového projektu by mohla vycházet z již vyzkoušeného programu COTS (doprava zásob na ISS soukromými kosmickými loděmi) a programu Commercial Crew (doprava astronautů na nízkou oběžnou dráhu). Mimochodem první soukromá kosmická loď by měla prvního Američana dopravit na ISS v roce 2017.

Pro budoucí projekt letů mimo geocentrickou dráhu se navrhuje využívat již existující technologie a ty, které se nyní dokončují - tím je míněn zejména nový nosič SLS (Space Launch System), který vyvíjí NASA, a nafukovací modul firmy Bigelow BEAM, jenž má být v roce 2015 připojen k ISS. (Poznámka: k vynesení modulu BEAM má být využita nosná raketa Falcon 9 jiné soukromé společnosti SpaceX.) Bigelow doufá, že svůj modul uplatní i mimo oběžnou dráhu, při stavbě měsíční základny a případně i při expedici na Mars. Pro tyto účely by byl vhodný nově vyvíjený typ nafukovacího modulu nazvaný BA 330, jehož vnitřní objem bude 330 kubických metrů (modul plánovaný pro ISS má 16 m3).

Největší problém zmíněný ve studii je otázka soukromého vlastnictví ve vesmíru. Tato problematika je řešena ve smlouvě o výzkumu a využívání kosmického prostoru z roku 1967, která přísně zakazuje veškeré majetkové nároky v kosmickém prostoru a na kosmických tělesech a tento zákaz se vztahuje nejen na vlády, ale vztahuje se i na nároky jednotlivců a firem. Robert Bigelow, zakladatel firmy Bigelow Aerospace má v plánu požádat FAA (Federal Aviation Administration) o přesný výklad ve vztahu k soukromé společnosti.

Pokud nebude možné získat práva ke kosmickému tělesu (a využití "svého" území k získání výnosu), není jakýkoliv plán k zapojení soukromého sektoru do vesmírných projektů z dlouhodobého hlediska realizovatelné. A jak už bylo řečeno podle současné finanční situace není v silách státní kosmické agentury takové lety uskutečnit.

Podle článku "Opinion: A glimpse of the future? Bigelow Aerospace releases report on human spaceflight" zveřejněného na http://spaceflightinsider.com/space-flight-news/astronauts/ .

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | úterý 26.11.2013 8:09 | karma článku: 9,19 | přečteno: 413x