První čínská astronautka Liu Yang

Včera půl hodiny po poledni odstartovala z kosmodromu Jiuquan v provincii Gansu na severozápadě země kosmická loď Shenzhou 9, na jejíž palubě byla tříčlenná posádka - dva muži a jedna žena.

Taikonautka Liu Yang se tak stala první čínskou ženou, která se podívala do vesmíru a rozšířila tak řadu více než padesáti žen, jež se už do vesmíru dostaly před ní. Dalšími členy posádky jsou velitel Jing Haipeng, jenž je prvním čínským taikonautem, který startuje podruhé, a letový inženýr Liu Wang. Během mise, jež by měla trvat třináct dní, bude Liu Yang plnit úkoly spojené s lékařskými experimenty.

Liu Yang se s kosmickým programem poprvé setkala v roce 2003, kdy sledovala televizní přenos startu první čínské pilotované mise a položila si otázku: "Jak asi vypadá Země z vesmíru?" A po devíti letech dostala příležitost stát se první čínskou astronautkou (taikonautkou). V pátek před startem řekla pro tisk: "Jsem vděčná vlasti a lidu a je mi ctí letět do vesmíru jménem stovek miliónů čínský žen. Muži a ženy se mohou vzájemně doplňovat a přispět ke kosmickým úspěchům."

Liu Yang je třiatřicetiletá příslušnice čínské lidové armády, v níž před zařazením do oddílu taikonautů působila jako pilot dopravního letadla. Do armády vstoupila v roce 1997 a od roku 1998 má nalétáno 1680 letových hodin na různých typech letadel. Před zahájením kosmonautického výcviku v květnu 2010 vykonávala funkci zástupce velitele letky. Po téměř dvouletém výcviku vynikla v závěrečných testech a v březnu letošního roku byla zařazena do šestice taikonautů pro let na lodi Shenzhou 9. Velitel současné mise Jing Haipeng konstatoval, že i když Liu Yang se zapojila do výcviku pozdě, její výsledky předčily veškerá očekávání a nyní je na stejné úrovni jako ostatní členové skupiny. Jing dále ocenil její rozhodnost a klidný způsob řešení krizových situací.

Její kolegové Liu Yang charakterizují jako dobře orientovaného a výřečného člověka. Svoje komunikační dovednosti uplatňovala již od vstupu do armády a v roce 2010 dokonce zvítězila v soutěži vojenských projevů. Z koníčků pěstuje Liu četbu, zejména romány, eseje a historické romány a je také zdatnou kuchařkou.

Liu Yang žije v Pekingu a je vdaná.

-----

ZDROJ INFORMACÍ:
http://news.xinhuanet.com/english/china/2012-06/15/c_131656049.htmhttp://www.cbc.ca/news/world/story/2012/06/15/china-space-station-mission-launch.htmlhttp://news.xinhuanet.com/english/china/2012-06/16/c_131657477.htmhttp://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-china-launch-20120616,0,6792842.story

Autor: Jan Sedláček | neděle 17.6.2012 6:01 | karma článku: 12,09 | přečteno: 1126x