Přehled událostí v kosmonautice - 7. až 13.1.2013

V následujících odstavcích si jednou větou připomeneme některé událostí, které přinesla kosmonautika v minulém týdnu.

Pondělí - 7.1.2013
Estonsko dokončilo stavbu své první umělé družice - ESTCube-1, která bude na oběžnou dráhu vypuštěna v dubnu 2013.
Čínské ministerstvo obchodu vyslovilo rozčarování nad tím, že Spojené státy pokračují v politice omezení exportu telekomunikačních družic do Číny.
Aleksej Zolotuchin oznámil, že ruská Vojska vzdušné a kosmické obrany v roce 2012 sledovala celkem 40 startů balistických a nosných raket.
Společnost United Launch Alliance dokončila na Cape Canaveral stavbu nosné rakety Atlas 5, která vynese 29. ledna družici TDRS-K.
Na výstavě věnované 100. výročí narození amerického prezidenta Richarda Nixona byla otevřena nová expozice "Nixon and the U.S. Space Program".

Úterý - 8.1.2013
Ředitel Institutu kosmických výzkumů Lev Zeljonyj informoval, že sonda Luna-Glob-1 nejpravděpodobněji přistane v oblasti jižního pólu.
Pomocí přístrojů na družici Chandra se zjistilo, že neutronová hvězda Vela, která je ve vzdálenosti asi 1000 světelných let od Země rotuje rychlostí asi 70 procent rychlosti světla.
Společnost ATK oznámila, že získala od USAF kontrakt na studii o využití malých družic v systému meteorologických satelitů.
Rover Curiosity dokončil první použití rotačního "kartáče", který očišťuje skály před jejich dalším studiem přístroji roveru.
Ruští a evropští specialisté se sejdou v březnu v Moskvě, aby posoudili stav přípravy společné mise k Jupiteru a jeho měsíci Ganymed.

Středa - 9.1.2013
Čína připravuje další test protidružicové zbraně; zprávu přinesla Union of Concerned Scientists Global Security Program.
Kanadská kosmická agentura (CSA) se připravuje na snížení rozpočtových prostředků, které bude větší než se původně předpokládalo.
Francouzská společnost Thales Alenia Space oznámila, že družice Jamal-402 je na plánovaném místě geostacionární dráhy a je připravena k provozu.
Indické námořnictvo vyzkoušelo v Bengálském zálivu indicko-ruskou křídlatou raketu BraMos.
Igor Ušakov z Institu lékařských a biologických problémů řekl, že biologická družice Bion-M odstartuje mezi 15. a 25. dubnem.

Čtvrtek - 10.1.2013
V Číně proběhl seminář věnovaný roční činnosti družice Ziyuan 3, která provádí stereoskopické mapování zemského povrchu.
Společnost EADS Astrium získala kontrakt v hodnotě 6,23 miliardy rublů na stavbu družice Ekspress-AMU1.
Turecký ministr pro vědu, průmysl a techniku Nihat Ergun oznámil, že byl zahájen příjem dat z družice Göktürk-2.
Evropská kosmická observatoř Herschel pozorovala během blízkého průletu kolem Země asteroid (99942)Apophis.
Ministerstvo zahraničních věcí Kazachstánu vydalo prohlášení, ve kterém se uvádí, že pro Kazachstán zůstává Rusko strategickým partnerem v oblasti kosmické činnosti.

Pátek - 11.1.2013
Výkonný ředitel NPO Energomaš Vladimir Solncev řekl, že Rusko do roku 2030 bude mít rakety s motory na zkapalněný zemní plyn.
Kanadská vláda oznámila, že věnuje 706 miliónů dolarů do projektu družice RADARSAT 3, kterou připravuje MacDonald Dettwiler and Associates (MDA).
Bývalý americký kongresman Robert Walker navrhl, aby NASA doplnil svůj rozpočet příjmem z reklamy, která by byla umístěna na příštím "marsochodu".
OAO Gazprom kosmičeskije sistěmy oznámilo, že byly zahájeny komunikační služby prostřednictvím družice Jamal-402.

Sobota - 12.1.2013
Na počest 87. výročí narození sovětského kosmonauta Lva Djomina (11.1.1926 - 18.12.1998) byla v Tambovsku otevřena výstava kosmických přístrojů.
V RKK Energija proběhlo slavnostní zasedání věnované 106. výročí narození legendárního sovětského konstruktéra Sergeje Koroljova.
Bílý dům reagoval odmítnutím na petici vyzývající k postavení "Hvězdy smrti", známé z filmů Star Wars.
NASA oznámil uzavření dohody s firmou Bigelow Aerospace, podle níž má být vypracována studie možnosti připojení nafukovacího modulu k ISS.
Slovenská organizace pro vesmírné aktivity (SOSA) vypustila v sobotu 12. ledna ve 13:00 UT svůj stratosférický balón JULO 2.

Neděle - 13.1.2013
Příští týden stanoví jihokorejské ministerstvo pro školství, vědu a techniku přesný termín startu nosné rakety Naro s družicí STSAT-1.
Japonská kosmická agentura JAXA vydala katalog objektů ve Velkém Magellanově oblaku, který byl pořízen na základě dřívějších pozorování družice Astro-F.
Podle nejmenovaného zdroje se uskuteční nový pokus o vypuštění jihokorejské družice 25. ledna.
Část observatoře Siding Spring, západně od Coonabarabran (Austrálie), byla v neděli večer zničena postupujícím požárem buše.

-----
(další zprávy a podrobněji viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | úterý 15.1.2013 6:00 | karma článku: 7,35 | přečteno: 411x