Přehled událostí v kosmonautice - 14. až 20.1.2013

V následujících odstavcích si jednou větou připomeneme některé událostí, které přinesla kosmonautika v minulém týdnu.

Pondělí - 14.1.2013
Estonská televize oznámila, že jsou dokončovány práce na první estonské družici ESTCube-1, která má být vypuštěna na jaře ze základny v Kourou.
První let soukromé nákladní kosmické lodi Cygnus k Mezinárodní kosmické stanici je naplánován na 5. dubna.
Řídicí tým mise New Horizons po šesti měsících "probudil" sondu z elektronického spánku a zahájil kontrolu systémů sondy.
Ruské ministerstvo obrany určilo první termíny pro komplexní testy hypersonické křídlaté rakety Raduga, která má dosáhnout rychlost až M=5.

Úterý - 15.1.2013
Michael Watkins, manažer Jet Propulsion Laboratory, řekl, že rover Curiosity se na úpatí hory Sharp dostane asi za šest měsíců.
Hamid Fazeli z Íránské kosmické agentury oznámil, že Írán vypustí začátkem února do vesmíru opici na počest výročí Islámské revoluce 1979.
V 16:25 UT byla z kosmodromu Pleseck vypuštěna nosná raketa Rokot, která na oběžnou dráhu vynesla tři komunikační družice Kosmos 2482, 2483 a 2483.
Šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin řekl, že vypuštění sondy Luna-Glob-1 se v roce 2015 uskuteční z nového kosmodromu Vostočnyj.
Náměstek čínského ministra dopravy Feng Zhenglin uvedl, že hlavní dopravní prostředky jsou povinny používat národní navigační systém Beidou.

Středa - 16.1.2013
Čína v letošním roce plánuje vypuštění dvacíti nosných raket, včetně startu měsíční sondy Chang'e-3 a pilotované lodi Shenzhou-10.
Roskosmos podepsal novou smlouvu s NPO Lavočkina na stavbu kosmické sondy Lona-Glob-1.
Konsorcium Sea Launch oznámilo, že start telekomunikační družice Intelsat-27 je naplánován na 31. ledna v 06:56 UT.
V montážní hale 112 kosmodromu Bajkonur byly zahájeny předstartovní přípravy nosné rakety Sojuz-U, která k ISS vynese nákladní loď Progress M-18M.
Richard Cook, manažer projektu Curiosity, řekl, že jeho tým stále neurčil přesné místo, kde bude vyzkoušena příklepová vrtačka roveru Curiosity.

Čtvrtek - 17.1.2013
Firma Lockheed Martin předala U.S. Air Force stacionární družici SBIRS (Space Bbased Infrared System), která má být vypuštěna v březnu.
Ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář řekl pro ČTK, že evropská družice Proba V, která odstartuje na jaře, ponese české přístroje.
Kosmická agentura NASA neuvažuje o opuštění startovního komplexu LC-39A na Cape Canaveral.
Evropská kosmická agentura (ESA) a NASA oznámily, že ESA bude minimálně pro jednu kosmickou loď Orion dodávat servisní modul.
Pomocí motorů nákladní lodi Progress M-17M, které pracovaly 225,2 vteřiny, byla provedena korekce dráhy letu Mezinárodní kosmické stanice.

Pátek - 18.1.2013
NASA otestovala laserové spojení s družicí Měsíce a využila k tomu digitální podobu obrazu renesančního malíře Leonarda da Vinciho "Mona Lisa".
Kazachstán povolil pro rok 2013 jen 12 startů nosných raket Proton-M z kosmodromu Bajkonur; Rusko přitom žádalo o povolení 17 startů.
První start lehké nosné rakety Angara (typ Angara-1.2 PP) by se mohl uskutečnit v říjnu nebo listopadu letošního roku.
NASA zveřejnil podrobnosti o nafukovacím modulu BEAM (Bigelow Expandable Activity Module), který má být vyzkoušen na ISS.
NASA oznámila, že demonstrační start a přílet k Mezinárodní kosmické stanice soukromé nákladní lodi Cygnus se uskuteční 5. dubna.

Sobota - 19.1.2013
Ruští kosmonauti Pavel Vinogradov, Aleksandr Misurkin a Fjodor Jurčichin dokončili výcvik ve středisku NASA a vrátili se do Ruska.
Na slavnostní inauguraci amerického prezidenta Baracka Obamy bude v pondělí 21. ledna představena také marsovská laboratoř Curiosity.
NASA zahájil závěrečné testování sluneční observatoře Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS).

Neděle - 20.1.2013
V Rijádu byla slavnostně podepsána dohoda o stavbě a vypuštění telekomunikační družice pro sdružení Arabsat.
Kosmický teleskop Kepler byl dočasně vyřazen z provozu; důvodem je porucha v orientačním systému.
Bývalý předseda indické kosmické agentury ISRO profesor U. R. Rao bude uveden do prestižní "Satellite Hall of Fame" ve Washingtonu.

-----
(další zprávy a podrobněji viz http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | úterý 22.1.2013 6:00 | karma článku: 6,97 | přečteno: 266x