Pavel Popovič - první kosmonaut z Ukrajiny

Ve středu 15. srpna proběhly v Kyjevě a několika dalších ukrajinských městech slavnostní akce připomínající 50. výročí letu prvního Ukrajince do vesmíru.

P. R. Popovič

Po kosmických letech Jurije Gagarina (jeden oblet Země) a Germana Titova (jednodenní oblet) v roce 1961 vyzval tehdejší generální tajemník ÚV KSSS Nikita Chruščov Sergeje Koroljova, aby další kosmické lety absolvovali také příslušníci jiných národností žijících v Sovětském svazu. Oba první kosmonauti byli Rusové. Koroljov připravoval "skupinový" let dvou lodí Vostok a uložený úkol splnit tím, že do lodi Vostok 3 nominoval jako prvního pilota Andrijana Nikolajeva, jenž byl čuvašské národnosti. Vyřadil tak Grigorije Něljubova, který jako náhradník letů Vostok 1 a Vostok 2 měl podle nepsaných pravidel zaujmout místo velitele dalšího letu. (Něljubov se pro tento let nestal ani náhradníkem - místo zaujal Valerij Bykovskij.) A jako velitele lodi Vostok 4 zařadil ukrajinského Pavla Popoviče, jehož náhradníkem byl Vladimir Komarov, Rus pocházející z Moskvy.

Pavel Popovič se narodil v obci Uzin 5. října 1930. V rodné obci slavného krajana připomíná dům, v němž rodina Popovičových žila (Popovičova ulice číslo 34) a na centrálním náměstí jsou dvě busty kosmonauta. Od roku 1977 je učiliště, na kterém se Pavel Popovič vyučil truhlářem a tesařem, pojmenováno po něm a centrální vestibul učiliště tvoří malé muzeum. Některé předměty věnoval sám Pavel Popovič: skafandr, v němž absolvoval svůj druhý kosmický let, pouzdro s nouzovou zásobou vody, fotografie a další dokumenty.

Pavel Popovič po svém prvním kosmickém letu nadále udržoval komunikaci s rodnou Ukrajinou a např. v letech 1964 až 1968 byl zvolen poslancem Nejvyššího sovětu za Ukrajinu. Na Ukrajinu se často vracel i po skončení parlamentní činnosti, přestože nadále zůstával členem oddílu sovětských kosmonautů a absolvoval výcvik v běžném rozsahu. Popovič byl také jmenován do posádky, která měla v lodi typu Sojuz obletět Měsíc.

Popovič podporoval kosmické iniciativy Ukrajiny i po rozpadu Sovětského svazu a jeho přičiněním získala ukrajinská muzea řadu exponátů připomínající kosmické úspěchy a ještě v roce 1989 zorganizoval návštěvu ředitelů dvaceti ukrajinských muzeí na kosmodromu Bajkonur. Po vytvoření Národní kosmické agentury Ukrajiny začal pracovat i v jejich řadách (tuto jeho činnost připomíná pamětní deska na budově agentury v Kyjevě).

Popovič propagoval Ukrajinu i během svého působení v Moskvě, kde mj. založil klub ukrajinské astronautiky, který se zabýval studiem historie raketové techniky. Popovič často žertoval, že "všechny rakety vynalezli Ukrajinci". Říkal, že během rusko-turecké války Ukrajinci válčili s raketami, Kaťuše byly postaveny na Ukrajině a ukrajinského původu byli Kibalčič, Kondraťjuk, Koroljov, Gluško, Čelomej a další vynikající konstruktéři.

V letech 1999 až 2009 stál Pavel Popovič v čele Ukrajinského svazu kosmonautů (Український союз космонавтів), který sdružuje kosmonauty ukrajinské národnosti a občany Ukrajiny. Ve svazu kosmonautů jsou jen ti, kdo absolvovali alespoň jeden kosmický let a k dnešku registruje 20 členů, mezi nimi Popoviče, Šonina, Beregového, Žolobova, Ljachova, Popova, Kizima, Volka a další.

Ukrajina si svého prvního kosmonauta považuje (někteří "experti" ale vyhlašují, že ukrajinským astronautem je jen ten, který letěl až po vzniku samostatné Ukrajiny) a Pavel Popovič je čestným občanem čtyř ukrajinských měst. Před dvěma lety se konaly za podpory ukrajinské vlády oslavy 80. výročí narození Pavla Popoviče a v letošním roce je kosmonaut připomínán v rámci akcí k 50. výročí jeho prvního kosmického letu. Největší vzpomínkové akce proběhly v Kyjevě, Dněpropetrovsku, Charkově, Bílé Cerkvi a v Popovičově rodném Uzinu.

Pavel Popovič zemřel 29. září 2009 v Gurzufu na Krymu.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] M. Codr: Hvězdné povolání, Naše vojsko, Praha 1965
[2] P. Lála, A. Vítek: Malá encyklopedie kosmonautiky, Mladá fronta, Praha 1982
[3] L. Lebeděv, B. Lukjanov, A. Romanov: Syny goluboj planěty, Politizdat, Moskva 1973
[4] http://www.astronautix.com/astros/popovich.htm#more[5] http://www.nkau.gov.ua/nsau/newsnsau.nsf/HronolU/AD3ED1CAC62DAF73C2257A5900264B8B?OpenDocument&Lang=U

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sedláček | pátek 17.8.2012 8:03 | karma článku: 10,35 | přečteno: 856x