Názory veřejnosti na pilotované kosmické lety

V tomto týdnu pokračuje ve Washingtonu série schůzek amerického Výboru pro pilotované kosmické lety, který od roku 2010 pracuje pro NASA na zdůvodnění pokračování programu pilotovaných kosmických letů.

Jednání výboru je sice uzavřené, ale americká veřejnost měla možnost od července zasílat své názory na pilotovaný kosmický program. Výbor se i těmito ohlasy na svém zasedání bude zabývat. Jeho cílem pro současnou schůzi je shrnout do krátkého materiálu odpovědi na tři základní otázky:
* jaké jsou přínosy kosmických letů pro společnost;
* jaké jsou největší problémy při pokračování amerického pilotovaného programu a
* jaké důsledky by mělo zastavení pilotovaných misí NASA.
Ke stejným otázkám pak měla veřejnost možnost podat své názory, návrhy a připomínky.

Většina přijatých názorů odborné i laické veřejnosti se věnovala poslední otázce - důsledku zastavení pilotovaných letů. Velká část přispěvatelů hovořila o tom, že zastavení pilotovaného programu by mělo negativní vliv na národní prestiž, na vzdělávání v oblasti technických věd a na pokles efektivity amerického průmyslu. Mnozí rovněž poukazovali na vzestup pilotovaného programu Číny a označili jako chybu přenechat místo ve vesmíru právě Číně. Jeden z příspěvků dokonce uvádí, že zastavení letů Američanů do vesmíru by Spojené státy degradovaly na zemi třetího světa a doufá, že se to nestane.

Diskutéři sice podpořili pilotované kosmické lety, ale nesouhlasili s cíli, k nimž v současnosti NASA směřuje. Považují lety na asteroid nebo k Marsu za příliš drahé, nebezpečné a málo přínosné pro pozemské využití poznatků. A rovněž negativní reakce vyvolávají navrhované prostředky - nosné rakety a vlastní kosmické lodi. Účastníci ankety doporučují, aby místo nosné rakety SLS byl vyvíjen vícenásobně použitelný prostředek, který by snížil náklady na vynesení (nejen) pilotovaných kosmických lodí do vesmíru. (Jenže i raketoplány byly vyvíjeny se snahou o snížení nákladů a konečný výsledek byl ve srovnání s klasickými raketami žalostný...)

Vyskytly se rovněž názory, že ukončení pilotovaných misí nebudou žádnou ztrátou pro vědecký výzkum a také, že lety lidí do vesmíru nenápadně skončí díky omezení financování projektů, jež si současná americká ekonomika nemůže dovolit. S názorem na nedostatek peněz nesouhlasí jiný přispěvatel, který říká, že 9 miliard ročně udrží pilotovanou kosmonautiku v chodu, ale je potřeba finance účelněji využívat.

Výbor tedy nemá jednoduchou úlohu, a to nejen z pohledu příspěvků veřejnosti. Také americký Kongres nemá na problematiku činnosti NASA jednotný názor, přestože právě politici mají (díky rozdělování financí) významný vliv na chod kosmické agentury. Přesto je jasné, že v nejbližší době nedojde k významné změně v přístupu ke "kosmické" tematice a na senátory a vládní administrativu nebudou mít závěry a doporučení Výboru velký vliv.

Autor: Jan Sedláček | úterý 22.10.2013 8:45 | karma článku: 9,05 | přečteno: 345x