Monstra útočí

Na letošní červenec ohlásila společnost Warner Bros Pictures premiéru filmu "Pacific Rim", ve kterém mimozemšťané zaútočí na Zemi a využívají přitom roboty ve tvaru obřích lidských postav.

Je to další z řady příběhů líčících invazi nepřátelských mimozemšťanů na Zemi a podobné příběhu jsou šířeny už více než sto let. Vzpomeňme třeba na román H. G. Wellse "Válka světů" z roku 1898 (mimochodem také zfilmovaný - podle mého názoru ne příliš zdařile), nebo film "Den nezávislosti" a další a další.

V této souvislosti se nabízí otázka co nás vede k tomu, že mnoho z příběhů o setkání různých civilizací je orientované na invazi, útoky a dobývání cizích území. Ve zmíněném filmu "Den nezávislosti" je oním důvodem získání surovinových zdrojů. Ovšem v jiných částech naší Sluneční soustavy lze stejné suroviny získat mnohem jednodušeji. Na malých tělesech, které mohou být bohatým zdrojem surovin (a někteří "nadšenci" už nyní připravují plány na jejich těžbu) není třeba překonávat potíže při přistávání na planetě s hustou atmosférou a zpětným překonáváním gravitace.

Jiná otázka je pohled na naši civilizaci coby nepřítele při obsazování planety mimozemskou civilizací. Pokud mimozemšťané dokáží překonávat mezihvězdné vzdálenosti, musí být technologicky mnohem vyspělejší, a srovnání s našimi současnými možnostmi může vypadat podobně, jako kdyby římské legie odvracely útok vedený současnými zbraněmi - od ručních zbraní po balistické rakety. Taková civilizace nemá potřebu zabývat se lidmi a ze svém pohledu je může považovat za zcela přehlédnutelný "problém" - podobně jako v dávných dobách evropští kolonizátoři přehlíželi a likvidovali domorodé obyvatele (případně je využívali jako otroky).

A není náš pohled na setkání dvou civilizací postaven na tom, že naše společnost je orientovaná na invazivní a konfrontační chování? Automaticky takový vzorec chování přenášíme na potenciální mimozemšťany. Není možné, že jejich vyspělejší (a déle se vyvíjející) společenství dospěje k jiným hodnotovým žebříčkům a nepovýší na první místa spolupráci i s takovou civilizací, která teprve začíná pronikat do vesmíru? Pro současného člověka je to těžká situace - přejít od ničení a ovládnutí ke spolupráci je velice obtížné.

A nabízí ještě jedna otázka: stojí vůbec naše planeta za námahu ji navštívit a je naše civilizace natolik zajímavá, aby si pokročilejší civilizace udělala zajížďku do této zapadlé části vesmíru, a není pro ni lidstvo zatraceně otravné jako pro nás nepříjemný hmyz?

Na druhou stranu i lidé se mohou stát nechtěnými vetřelci. Příprava misí k "vodním" měsícům planety Jupiter se může stát pro místní předpokládaný biologický život v tamních oceánech stejnou pohromou, jakou by byl příchod militantně zaměřených mimozemšťanů na Zemi.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 6.6.2013 8:30 | karma článku: 12,24 | přečteno: 774x