Meteorit explodoval nad Čeljabinskem

Dnes ráno nad Čeljabinskem explodoval meteorit, který zbůsobil materiální škody a zranil několik osob. Pád meteoritu byl sledován obyvateli Tjumenské, Kurganské a Sverdlovské oblasti a byl viditelný i ze severní části Kazachstánu.

Ruská kosmická agentura (Roskosmos) k události vydala tiskovou zprávu, v níž uvádí, že podle předběžných podhadů se jednalo o meteorit, který nad městem prolétal rychlostí kolem 30 km/s a v nízké výšce nad terénem explodoval. Zpráva vyloučila, že by se jednalo o umělé kosmické těleso; nenasvědčuje tomu trajektorie a rychlost průletu atmosférou.

Podle dosavadních informací nebyl objekt zachycen ani ruskými ani zahraničními sledovacími prostředky. Zachycení tak malého objektu (podle odhadů měl jen jeden metr v průměru) je současnými pozorovacími systémy téměř vyloučené a technicky velmi obtížné. Kosmické objekty takové velikosti čas od času proniknou atmosférou, ale zatím k jejich explozím nad obydlenými oblastmi nedošlo.

Tentokrát meteorit explodoval nad zmíněným Čeljabinskem a výbuch, který byl slyšitelný ve městě a v širokém okolí způsobil materiální škody. Tlaková vlna vytloukla skla z oken a poškodila jeden automobil; úlomky meteoritu se zarazily do stěn několika budov. Přitom bylo zraněno několik set osob (ruská agentura RIA Novosti napsala, že jich bylo 470), z nichž 22 muselo být převezeno do nemocnice.

Krátce po pádu meteoritu se objevily informace, že se jedná o výbuch rakety, ale to bylo krátce nato kategoricky odmítnuto.

Astronomové také vylučují, že by uralský meteorit měl nějakou souvislost s asteroidem 2012 DA14, který má dnes večer proletět 26.700 km od povrchu Země. Astronomé se domnívají, že tento meteorit patří k vzácnějšímu typu železito-niklových meteoritů, které jsou natolik pevné, že mohou i při malé velikosti proniknout až do spodních vrstev atmosféry.

Autor: Jan Sedláček | pátek 15.2.2013 14:28 | karma článku: 18,95 | přečteno: 1030x