Čínská raketa a družice Kuaizhou

25. září 2013 byla z čínského kosmodromu Jiuquan vypuštěna raketou na pevné palivo vypuštěna družice Kuaizhou-1, která je podle oficiální zprávy určena pro dálkový průzkum, ale experti se domnívají, že hlavním cílem jsou vojenské účely.

Vojenskému zaměření pokusu svědčí i to, že k vypuštění družice došlo po utajované předstartovní přípravě. Další indicií je také skutečnost, že družice byla vynesena na nízkou oběžnou dráhu (zhruba ve výšce 300 km) a bez významnějších korekcí dráhy družice v řádu několika týdnů zanikne v hustých vrstvách atmosféry. Takto provozovaný satelit je typický pro vojenské družice a rovněž NOTAM (informace pro leteckou a námořní dopravu o trase letu rakety a místech dopadu jednotlivých stupňů) nebyl zcela jasný. A k domněnce vojenského charakteru pokusu vede i skutečnost, že o družici a ani o nosné raketě nebyly zveřejněny téměř žádné informace a ve veřejně dostupných materiálech se neobjevily žádné fotografie.

Pozorovatelé se shodují, že hlavním cílem vypuštění družice Kuaizhou-1 byl test nové lehké nosné rakety, která je opatřená motory na tuhé pohonné látky; družice je zřejmě dvojího použití. O raketě Kuaizhou se poprvé nejasně hovořilo v tiskové zprávě čínské armády z února 2013. Zpráva hovoří o programu Kuaizhou, jehož cílem je operativní reakce v případě válečného konfliktu na zničení satelitů. Pokud by byly čínské družice zničeny, může být pomocí raket Kuaizhou rychle vyslán na dráhu náhradní prostředek. Přitom tyto rakety mohou být odpalovány z různých, předem připravených, míst po celé zemi a rovněž jejich předstartovní příprava je velmi jednoduchá, takže je možné vyslat satelit již několik hodin po vydání rozkazu ke startu.

Podobný projekt byl zpracován i ve Spojených státech pod označením ORS (Operationally Responsive Space), který měl zabezpečit obnovení základních funkcí satelitů, jež by byly během válečného konfliktu zničeny. V současné době Pentagon v rámci programu ORS spolupracuje s University of Hawai a vypustí malou civilní zobrazovací družici HiakaSat.

Podle uvedeného jsou Spojené státy i Čína připraveny kompenzovat v době konfliktu zničené či ztracené satelity pomocí rychle použitelných prostředků.

Autor: Jan Sedláček | neděle 29.9.2013 6:41 | karma článku: 13,86 | přečteno: 409x