Chtěl bych mít vaše starosti, milý autore!

Tak reagoval jeden diskutující na můj předchozí příspěvek "Ubráníme se před nárazem asteroidu?"

Otázka kolize naší planety s nebeským objektem je "starostí" nejen několika nadšenců, ale věnují se jim i světové kosmické agentury. A probírají se i možnosti reakce na podobnou situace - jak jsem některá ve svém příspěvku uvedl.

Například tento týden bylo v italském městě Frascati otevřeno Evropskou kosmickou agenturou (ESA), jejímž členem je i Česko, středisko, které bude koordinovat hledání potencionálně nebezpečných kosmických objektů - asteoridů a komet. Středisko bude v reálném čase poskytovat údaje o známých NEO (Near-Earth Object), které se pohybují v nebezpečné blízkosti Země. A myslím si, že ESA nebude "vyhazovat" omezené finance na projekt, který je jen nějakým potěšením pro omezenou skupinu vědců.

Také za Atlantikem funguje, a to už dlouhá léta, instituce, která se NEO zabývá. V Jet Propulsion Laboratory, jednom středisku NASA, se shromažďují pozorování nebezpečných objektů a zpracovávají se prognózy jejich dalších přiblížení k Zemi.

Stranou nezůstává ani Rusko. Prezident Putin po pádu "Čeljabinského meteoritu" rozhodl o zřízení pracoviště, které bude dohlížet nad NEO. A to incident v Čeljabinsku, při kterém bylo zraněno několik stovek lidí, způsobil jen malý objekt, který unikl pozorovatelům a nebyl před kolizí se Zemí vůbec zaregistrován. Přitom vyhledávání blízkozemních objektů je věnována značná pozornost astronomů a pro registraci NEO už bylo vypuštěno i několik astronomických družic.

Z uvedeného je zřejmé, že problematika střetu Země s kosmickým objektem je "vážným" tématem a pokud mám správné informace, tak ani v dnešní době, kdy jsou uplatňována nejrůznější rozpočtová opatření, nejsou projekty zaměřené na vyhledávání potencionálně nebezpečných kosmických objektů kráceny (na příkladu Ruska je vidět i opačný postoj).

A souběžně s tím se studují i možnosti, které poskytuje současná technika, k omezení škod, případně úplnému odvrácení katastrofy.

Autor: Jan Sedláček | pátek 24.5.2013 9:14 | karma článku: 15,01 | přečteno: 685x