Archivy k letu Gagarina

V letošním čtvrtém čísle časopisu "Rossijskij kosmos" je mj. článek věnovaný letu prvního kosmonauta Jurije Gagarina. Přestože od jeho letu uplynulo již 51 let, stále se objevují nové a nové podrobnosti k jeho letu.

Jurij Gagarin po skončení svého kosmického letu

Tentokrát se autorka článku "Jevo ždali živym" (Očekávali ho živého) Ljubov Veršina vypravila do archivů, kde měla možnost se seznámit s archiváliemi z roku 1961. Zajímavým dokumentem je zápis, který byl předložen ÚV KSSS 30. dubna (v době vrcholících příprav prvního pilotovaného kosmického letu), a který navrhuje postup při informování o kosmickém letu.

Cituji ze zmíněného článku:
"Považujeme za vhodné vydat první zprávu TASS o vypuštění kosmonauta ihned po dosažení orbitální dráhy, a to z následujících důvodů:
a) pokud to bude nutné, usnadní to záchannou akci,
b) vyloučí se možnost, že při přistání na území cizího státu bude kosmonaut považován za vojenského zvěda."
Tento návrh podepsali D. Ustinov, K. Rudněvem, V. Kalmykovem, P. Demenťjevem, M. Keldyšem a ministrem obrany K. Moskalenkem. A svůj podpis připojil i Sergej Koroljov, jenž byl ůdčí osobností sovětské kosmonautiky.

Při skutečném letu (12. dubna 1961) ale byla první oficiální informace TASS o vypuštění kosmické lodi s kosmonautem na palubě vydána až v době, kdy se Gagarin chystal k návratovému manévru.

Dalšími archiváliemi zmíněnými v článku jsou konspekty zpráv TASS k letu prvního kosmonauta. V archivu jsou uloženy tři připravené zprávy:
První hovoří o úspěšném startu kosmické lodi s prvním kosmonautem na palubě (tato zpráva byla 12. dubna 1961, i když poněkud v pozměněné podobě, zveřejněna), druhá hovořila o úspěšném návratu kosmonauta zpět na Zemi po vykonání kosmického letu a třetí zpráva informovala o přistání kosmonauta mimo území Sovětského svazu po neúspěšném letu.

V archivech ale není žádný materiál, který by svědčil o tom, že byla připravena i zpráva o smrti kosmonauta při neúspěšném pokusu o kosmický let. Takovou zprávu zmiňuje řada autorů (a tvůrců konspiračních teorií) a autorka píše, že sovětští konstruktéři a technici udělali maximální opatření, aby první let neskončil havárií, a nikdo si nepřipouštěl smrt kosmonauta.

Na závěr napsala větu, která se hodí nejen pro tento případ: "Jdi k základům, přečti si původní prameny a přemýšlej!"

Autor: Jan Sedláček | pátek 20.4.2012 16:42 | karma článku: 13,01 | přečteno: 1143x