9.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikypondělí 9.12.2013

40. výročí letu sovětské sondážní rakety M-100 z plovoucí námořní plošiny; dostup 86 km.
50. výročí vypuštění sondážní rakety Astrobee 200 (AC15.610); základna Fort Churchill, dostup 242 km.
60. výročí startu v rámci druhé fáze státních zkoušek balistické rakety R-5 ze základny Kapustin Jar.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) bude provádět servis systému tepelné kontroly a ventilačního systému ruského segmentu, bude pokračovat ve vykládce nákladní kosmické lodi Progress M-21M a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Kosmonauti budou kontrolovat probíhající vědecké experimenty, provedou aktualizaci antivirových programů a věnují se fotografování zemského povrchu. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se věnují údržbě videokamer a systému recyklace vody na stanici, absolvují opakovací školení k práci se staničním manipulátorem a provedou kontrolu hygienických zařízení. Kosmonauti se budou dále věnovat vědeckým experimentům a práci s Robonautem.

*

V 03:26 UT byla z kosmodromu Taiyuan vypuštěna nosná raketa CZ-4B, která na oběžnou dráhu kolem Země nesla čínsko-brazilskou družici CBERS 3. Družice je určena pro dálkový průzkum Země a navazuje na předchozí dvě družice vypuštěné společně čínskými a brazilskými specialisty. Čínská agentura Xinhua později oznámila, že se nepodařilo družici CBERS-3 umístit na oběžnou dráhu. Čínské sdělovací prostředky v průběhu celého dne nesdělily žádné bližší informace ke ztrátě družice CBERS-3 a jen uvádějí, že mise selhala a družice vstoupila zpět do atmosféry. Brazilské zdroje přitom o několik hodin dříve uváděly, že družice byla úspěšně dopravena na oběžnou dráhu, byť nižší, než se původně plánovalo, a to z důvodu nespecifikovaného problému s nosnou raketou CZ-4B.

*

Členové týmu pracujícího s roverem Curiosity zveřejnila v rámci setkání Americké geofyzikální unie v San Francisku výsledky jednoročního výzkumu Marsu. Rover potvrdil, že Mars mohl v dávné historii mít příhodné podmínky pro biologický život, což potvrdil výzkum v oblasti Yellowknife Bay a Curiosity tak splnila primární cíl mise. MSL dále u vzorku Cumberland zjistila stáří horniny 3,86 až 4,56 miliardy let, což odpovídá dřívějším odhadům pro oblast kráteru Gale. Další výzkum MSL je zaměřen na měření záření dopadajícího na marsovský povrch, které značně ovlivní přípravu budoucích pilotovaných misí na Mars.

*

Na kosmodromu Bajkonur probíhají v hale komplexu 254 zkoušky nákladní kosmické lodi Progress M-22M, která má 5. února startovat k Mezinárodní kosmické stanici. Kosmická loď poveze k ISS asi 2,5 tuny nákladu. Nyní se loď připravuje k testu hermetičnosti ve vakuové komoře trvající několik dní.

*

Evropská družice CryoSat se podílela na sledování vichřice, která v minulých dnech zasáhla zejména západ a sever Evropy. Vzhledem k tomu, že příchod bouře se shodoval s obdobím velkých přílivů, byla ve Velké Británii zaregistrována nejvyšší hladina moře od roku 1953. Družice CryoSat měřila pomocí radarového výškoměru hladinu moře v průlivu Kattegat (přístroj je primárně určen pro měření tloušťky ledu, ale uplatnil se i zde) a výsledky by měly být využity při zpracování nových modelů chování prudkých bouří.

*

Ve dnech 9. až 12. prosince budou ve středisku NASA Marshal Space Flight Center (MSFC) v Hunstville probíhat zkoušky palivových nádrží pro vyvíjený SLS (Space Launch System). Při testu se budou simulovat podmínky jako při vzletu rakety - kombinace tlaku a vibrací vzniklých prací motoru. Středisko MSFC je jedním z mála míst na světě, kde lze podobné testování provádět.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | pondělí 9.12.2013 19:39 | karma článku: 5,91 | přečteno: 106x