8.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyneděle 8.12.2013

50. výročí neúspěšného pokusu o odpálení balistické rakety R-9 (Romaška) v rámci státních zkoušek; základna Bajkonur.
60. výročí letu raketového letounu X-1A; pilot: Charles E. Yeager, max. rychlost M=1,9; max. dostup 18,3 km.
100. výročí narození Thomase Patricka Garrityho, amerického důstojníka, 1960-61 šéf programu balistických raket USAF.

******

Posádka Mezinárodní kosmické stanici (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován odpočinkový program. Kosmonauti zajistí pravidelnou denní kontrolu stanice, technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek a mají vyhrazen čas pro rozhovory s rodinami a přáteli. V ostatním čase kosmonauti absolvují dvouhodinové cvičení, zabývají se probíhajícími experimenty a osobními aktivitami a odpočívají.

*

Společnost Moon Express představila svůj lunární aparát MX-1, který hodlá už v roce 2015 vyslat na Měsíc. MX-1 byl postaven v rámci soutěže Google Lunar X Prize, jejíž vítěz dopraví funkční aparát financovaný ze soukromých zdrojů na měsíční povrch a získá tak 30 miliónů dolarů. Moon Express předpokládá, že její stroj se stane základem levných sond, které budou plnit rozmanité úkoly při průzkumu Měsíce; vývoj a výroba sondy MX-1 přišel na zlomek ceny než vývoj klasickým způsobem v kosmické agentuře.

*

Americká kosmická agentura NASA a společnost ATK úspěšně otestovaly motor STAR 48GXV na pevná paliva, který je určen pro misi Solar Probe Plus. Solar Probe Plus bude ke Slunci (má zkoumat sluneční atmosféru) vynesena v roce 2018 nosnou raketou Atlas 5 a motor STAR 48GXV sondu urychlí směrem ke Slunci. Ředitel divize ATK Missile Products Cary Ralston řekl, že tento test potvrzuje schopnost společnosti vyvíjet a vyrábět širokou škálu produktů podle potřeb zákazníků.

*

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala v plánovaných 12:12 UT nosná raketa Proton-M, která na základní oběžnou dráhu vynesla telekomunikační družici Inmarsat 5F-1. Úvodní fáze letu probíhala podle plánu; družice bude později urychlovacím bolem Briz-M navedena na přechodovou dráhu, na níž se družice oddělí. Do pracovní polohy na stacionární dráze se družice přesune pomocí vlastního motoru.

*

Američtí astrobiologové přesvědčují Kongres, aby financoval projekty hledání života mimo Zemi. Vědci potřebují nové teleskopy schopné detekovat planety podobné Zemi a je potřeba dopracovat nástroje, které by odhalily biologické projevy života a známky mimozemských technologií. Přitom některé technologie umožňující odhalení mimozemských civilizací už nyní existují.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | neděle 8.12.2013 20:18 | karma článku: 8,44 | přečteno: 188x