4.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikystředa 4.12.2013

40. výročí průletu americké meziplanetární sondy Pioneer 10 kolem Jupitera (první průzkum této planety).
40. výročí vypuštění vojenské komunikační družice Kosmos 614; kosmodrom Pleseck, nosná raketa Kosmos 3.
40. výročí startu sondážní rakety Black Brant 4A (NASA 19.09UA); základna Poker Flat, dostup 570 km.
40. výročí vypuštění tří sondážních raket Skua 2 ze základny Fort Churchill; dostup 124, 108 a 108 km.
50. výročí neúspěšného pokusu o vypuštění balistické rakety R-9 (Romaška) na kosmodromu Bajkonur.
70. výročí zkušebního odpálení balistické rakety A-4 (V-2) ze stanoviště P7 na Peenemünde; doba letu 286 s.
110. výročí narození Alekseje Sergejeviče Spiridonova, organizátora vývoje sovětské raketové techniky. 

******

Celá posádka Mezinárodní kosmické stanici (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má dnes naplánováno téměř dvouhodinové cvičení nácviku činnosti při vzniku mimořádné události na stanici, dále bude pokračovat přenášení materiálu z kosmické lodi Progress M-21M, kontrola a obsluha vědeckých experimentů a konzultace jednotlivých kosmonautů s lékaři pozemního střediska. Kosmonauti zabezpečí údržbu systému zabezpečení životních podmínek, výpočetní techniky a komunikačních prostředků na stanici.

*

Americká sonda Cassini uskuteční drobná korekční manévr OTM-365 (Orbital Trim Maneuver), jímž se upraví oběžná dráha kolem Saturnu po těsném průletu kolem měsíce Titan. Příští průlet kolem Titanu (T-97) proběhne 1. ledna 2014 a sonda se přiblíží na minimálních 1400 km.

*

Evropská kosmická agentura oznámila, že sonda Rosetta bude 20. ledna "probuzena" z hibernace, v níž strávila předchozích 957 dní. Sonda se začne připravovat na setkání s kometou Churyumov-Gerasimentko, k níž se má přiblížit v srpnu a poté ji bude sledovat při její cestě ke Slunci.

*

Společnost Blue Origin, Washington, oznámila, že úspěšně vyzkoušela kyslíko-vodíkový motor BE-3, který bude používat jí vyvíjená kosmická loď pro dopravu astronautů na nízkou oběžnou dráhu. Statický test probíhal na zkušebním stavu společnosti v Texasu; motor pracoval 2,5 minuty, pak byl na několik minut zastaven a poté opět pracoval jednu minutu. Při vyhodnocení testu spolupracuje Blue Origin se specialisty z NASA.

*

Aparatura na sondě LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) dokončila na oběžné dráze kolem Měsíce fázi testování a nyní zahájí výzkum řídké měsíční atmosféry a měsíčního prachu. Řekl to Rick Elphic ze střediska NASA Ames Research Center, které let sondy řídí.

*

Indická kosmická agentura oznámila, že sonda MOM opustila sféru vlivu Země a vstoupila do meziplanetárního prostoru. Sonda se nyní nachází ve vzdálenosti 925 tisíc km a na cestě k Marsu ji čeká ještě 680 miliónů km. ISRO plánuje uskutečnit v průběhu desítiměsíčního letu čtyři korekce dráhy.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | středa 4.12.2013 22:25 | karma článku: 6,43 | přečteno: 125x