30.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikysobota 30.11.2013  

40. výročí vypuštění telekomunikační družice Molnija 1-26; kosmodrom Pleseck, raketa Molnija.
40. výročí startu bezpilotní kosmické lodi Sojuz 7K-T (kódové označení Kosmos 613); kosmodrom Bajkonur, raketa Sojuz.
50. výročí předložení návrhu na stavbu americké vojenské orbitální laboratoře MOL.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) prověří a zakonzervují systémy lodi Progress M-21M, zkontrolují její bezpečné připojení k modulu Zvezda, namontují vzduchové potrubí a zahájí vykládku nákladu. Kosmonauti budou kontrolovat probíhající experimenty a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Posádka amerického segmentu (Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován standardní sobotní program s tříhodinovým úklidem vnitřních prostor stanice. Kosmonauti se budou dále věnovat obsluze a kontrole probíhajících experimentů, účastní se medicínského experimentu SOLO a zahájí přenos materiálu určeného pro americký segment z lodi Progress M-21M.

*

Čína potvrdila, že měsíční sonda Chang'e-3 odstartuje z Xichang Satellite Launch Center v pondělí v 1:30 hod. místního času (neděle 1.12. 17:30 UT). Pozemní zařízení základny i raketa se sondou jsou v dobrém stavu a příprava startu probíhá podle plánu. Jak bylo oznámeno už dříve, startovní okno trvá jen několik minut.

*

Ředitel letu ruského segmentu ISS Vladimir Solovjev oznámil, že nejpozději v úterý bude jasné proč bylo nutné přejít na ruční řízení závěrečné fáze přibližování a připojení lodi Progress M-21M k modulu Zvezda. Sdělovací prostředky informovaly, že až do vzdálenosti asi 60 metrů byl manévr řízen aparaturou Kurs-NA a poté došlo k poruše. Přesný důvod přechodu na ruční řízení by měl být definitivně znám v průběhu příštího týdne.

*

Indická sonda Mars Orbiter Mission úspěšně dokončila manévr přechodu na heliocentrickou dráhu (TMI - Trans Mars Injection). Motor sondy byl zapálen v 19:19 UT (1. prosince v 00:49 hod. indického času) a po 1328,89 s byla zvýšena rychlost sondy o 647,96 m/s, což odpovídá plánovaným hodnotám. Sonda nyní poletí po přechodové dráze k Marsu, kam doletí v září 2014.

*

Třetí pokus o vypuštění nosné rakety Falcon 9 v1.1 s telekomunikační družicí SES-8 je naplánován na pondělí 2. prosince. První dva pokusy o start z Cape Canaveral - 25. a 28. listopadu - byly krátce před startem automatikou zastaveny. Při podrobné kontrole se zjistilo, že motory rakety Merlin 1D jsou v naprostém pořádku.

*

Společnost Proton-PM Perm se stala jedním ze sedmi laureátů ceny ruské vlády za kvalitu pro rok 2013. Ocenění bylo odůvodněno úspěchy při stavbě spolehlivých raketových motorů a zavedením efektivních metod řízení kvality.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | sobota 30.11.2013 21:47 | karma článku: 9,52 | přečteno: 196x