20.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikystředa 20.11.2013

Start rakety Minotaur 1

40. výročí vypuštění vojenské družice Kosmos 608 /DS-P1-Ju; základna Pleseck, nosná raketa Kosmos 2.
40. výročí cvičného vypuštění balistické rakety R-36M z rampy 104 kosmodromu Bajkonur.
50. výročí odpálení balistické rakety Polaris A3 z ponorky EAG-154 ponořené u Cape Canaveral.
60. výročí startu balistické rakety Triple Deacon HPAG k testu E10; základna Wallops Island.
60. výročí testovacího letu balistické rakety Hermes-3A 6 ze základny White Sands; dostup 30 km.
100. výročí narození čínského metalurga Li Xun, který se podílel mj. na vývoji materiálů pro rakety.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) bude pokračovat v údržbářských pracích v modulu Zarja, zajistí pravidelnou kontrolu a čištění filtrů a krytů ventilátorů v systému obnovy atmosféry, systému hospodaření s vodou a systému zabezpečení životních podmínek. Kosmonauti se podrobí kardiologickému vyšetření a budou obsluhovat probíhající experimenty. Americká část posádky ISS (Hopkins, Mastracchio, Wakata) prověří technický stav přístrojů v soupravě pro poskytnutí první pomoci, zkontrolují cvičební stroje a připraví aparatury pro experimenty. Kosmonauti dále absolvují lékařská vyšetření a pohovory s lékaři a psychology pozemního střediska. Dále se budou zabývat kontrolou komunikačních prostředků a kontrole a obsluze vědeckých experimentů.

*

Ze základny NASA na Wallops Island odstartovala v 01:15 UT (45 minut po začátku startovního okna, když zpoždění bylo způsobeno závadou na jedné sledovací stanici) nosná raketa Minotaur společnosti Orbital Sciences Corporatin a vynesla na oběžnou dráhu ve výšce kolem 500 km družici STPSat-3 a sadu 28 družic typu Cubesat. Jednalo se o úspěšný 25. start rakety Minotaur v řadě, z toho šestý orbitální z Wallops Island. Asi 12 minut po vzletu se oddělilo hlavní zatížení (družice STP-3) a poté provedl horní stupeň rakety úhybný manévr. První sada Cubesatů se oddělila 19:49 min po startu a druhá po další dvou a půl minutě. Celkem bylo na oběžné dráhy vypuštěno 29 satelitů.

*

V 11:31 hod. místního času (03:31 UT) byla z Taiyuan Satellite Center vypuštěna nosná raketa CZ-4C, která na geocentrickou dráhu vynesla družici pro dálkový průzkum Země Yaogan 19. Agentura Xinhua uvedla, že družice je určena k provádění vědeckých experimentů, průzkum zemědělské půdy, sledování výnosy plodin a k pomoci při prevenci a snižování následků přírodních katastrof. V případě předchozích letů stejného typu družic pozorovatelé uváděli, že se družice používá i pro vojenské účely.

*

NASA vyzval americké společnosti k dokončení vývoje pilotovaných kosmických prostředků, které splňují kvalifikační požadavky. Tímto zásadním krokem vytvořila agentura podmínky pro zahájení letů amerických astronautů k Mezinárodní kosmické stanice ve vlastních kosmických lodích v roce 2017. Administrátor NASA Charles Bolden k tomu uvedl, že americký průmysl již dokázal své schopnosti zásobovat ISS a nyní je před nimi úkol dopravit tam i astronauty.

*

Předseda Indické kosmické agentury K. Radhakrishnan řekl, že nic nebrání tomy, aby indická sonda MOM 1. prosince přešla z geocentrická na přeletovou heliocentrickou dráhu. Sonda, která se nyní nachází na dráze s apogeem ve výšce téměř 193 tisíc km, je v dobrém stavu. MOM doletí k Marsu v září 2014 a podle plánu má přejít na jeho oběžnou dráhu.

*

NASA dokončil ve svém středisku Dryden Flight Research Center v Kalifornii testy nového systému řízení letu pro nosič SLS (Space Launch System). Nový systém umožní raketovým motorům reagovat na vnější vlivy (např. vítr) a v reálném čase se upravovala trajektorie letu. Tato schopnost poskytuje vyšší výkon a vyšší bezpečnost pro posádku.

*

Na kosmodromu Bajkonur byla v rámci předletové přípravy provedena závěrečná kontrola nákladní kosmické lodi Progress M-21M. Poté byla nákladní loď opatřena aerodynamickým krytem. Po skončení této operace bude sestava převezena do haly s nosnou raketou Sojuz, k níž bude připojena.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | středa 20.11.2013 21:50 | karma článku: 8,69 | přečteno: 172x