19.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyčtvrtek 19.12.2013

40. výročí letu sondážní rakety Aerobee 200A (NASA 26.03CS); základna White Sands, dostup 220 km.
40. výročí vypuštění osmi komunikačních družic Kosmos 617 až 621; základna Pleseck, raketa Kosmos 3.
50. výročí vypuštění družice Explorer 19 pro výzkum atmosféry; základna Vandenberg, raketa Scout X-4.
50. výročí vypuštění vojenské zpravodajské družice Kosmos 24; základna Bajkonur, raketa Vostok.
50. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Minuteman 1B (447), ze základny Cape Canaveral.
100. výročí narození německého raketového specialisty Ernsta Stuhlingera, po válce pracoval v USA.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) pokračuje v přípravě na plánovaný výstup do volného vesmíru, zkontroluje systémy tepelné regulace modulu Zarja, otestuje funkčnost senzorů proudění vzduchu a složení atmosféry a nainstaluje stykovací mechanismus na loď Progress M-20M. Kosmonauti zkušebně spustí experiment Dalnosť, zajistí obsluhu dalších probíhajících vědeckých experimentů a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se bude hlavně zabývat přípravou na neplánovaný výstup do kosmického prostoru a projde předvýstupovou lékařskou kontrolou. Kosmonauti zajistí kontrolu a obsluhu probíhajících vědeckých experimentů a prověří komunikační a TV systémy.

*

Na kosmodromu Pleseck byla na startovní pozici ustavena nová nosná rakety lehké třídy Sojuz-2.1v nesoucí urychlovací blok Volna a se studentskou družicí Aist. Státní komise souhlasila s vývozem rakety na startovní rampu a potvrdila datum startu 23. prosince (původně se start očekával začátkem letošního roku, ale byl postupně pro technické příčiny odkládán).

*

NASA informoval na briefingu v Johnson Space Center o plánované opravě čerpadla chladicího systému amerického segmentu ISS. První výstup uskuteční kosmonauti Hopkins a Mastracchio v sobotu 21. prosince, druhý 23. prosince a v případě nutnosti i třetí 24. prosince. Informaci o výstupu podali Mike Suffredini, Dina Contella[ová] a Allison Bolinger.

*

Z kosmodromu v Kourou odstartovala v 09:12 UT nosná raketa Sojuz, která na oběžnou dráhu kolem Země vynesla evropskou astronomickou družici Gaia. Družice bude později umístěna na dráhu kolem libračního bodu L2 soustavy Slunce-Země, odkud bude provádět astronomická pozorování, jejichž cílem je získat 3D mapu naší Galaxie. Vzlet a navedení na základní oběžnou dráhu probíhaly podle plánu. Řídicí středisko v Darmstadtu začalo přijímat informace z astronomické observatoře Gaia, které potvrdily zahájení aktivace systémů sondy. Rozvinutí slunečního štítu s články sluneční baterie trvalo 10 minut a bylo dokončeno 88 minut po startu. Gaia je nyní na cestě k libračnímu bodu L2 soustavy Slunce-Země, ke kterému dorazí za 20 dní.

*

Předseda vědeckotechnické rady Rostěchnologij Jurij Kopptěv řekl, že ruská flotila družic je co do množství a kvalitu překonávána nejen Spojenými státy a Evropou, ale i Čínou a Indií. Týká se to zejména satelitů pro dálkový průzkum Země, meteorologii a spojové služby. Ruské družice, které nyní pracují na oběžných drahách, přitom neodpovídají současným potřebám. Pro změnu stavu musí ruská vláda přijmout důrazná opatření, aby nedošlo k situaci jako v letectví, kde 90 procent výkonů zajišťují zahraniční stroje.

*

Oleg Ostapenko v rozhovoru s novináři uvedl, že Roskosmos zatím nedosáhl dohody s NASA o dopravě kosmonautů na Mezinárodní kosmickou stanici po roce 2016. Toto téma bude hlavní otázkou při jednání v roce 2014; některé neoficiální zdroje nicméně uvádějí, že se Roskosmos s NASA už dohodl.

******
Od 1.1.2014 jen na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 19.12.2013 19:19 | karma článku: 7,49 | přečteno: 154x