17.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyúterý 17.12.2013

40. výročí vypuštění vojenské topografické družice Kosmos 616, základna Pleseck, nosná raketa Sojuz.
40. výročí zkušebního vzletu balistické rakety R-36M; základna Bajkonur (PU-140/18), dostup asi 1000 km.
50. výročí startu sondážní rakety Blue Scout Jr. SLV-1C 302; základna Vandenberg AFB, dostup asi 1000 km.
50. výročí testovacího letu mezikontinentální balistické rakety Titan 2 (N-28) ze základny Vandenberg AFB.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Corporal 1356R; základna White Sands, dostup asi 30 km.
120. výročí narození Bernharda Gerhardta, německého raketového inženýra, po válce působil až do 1957 v SSSR.

******

Ruská část posádky Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin) otestuje telemetrické systémy, počítačovou síť ruského segmentu a aparaturu pro experiment Dalnosť. Kosmonauti budou pokračovat ve vykládce nákladu z lodi Progress M-21M a přípravě na plánovaný výstup do volného vesmíru, v jejímž rámci prověří stav výstupové komory a systémů skafandrů. Dále zajistí obsluhu probíhajících vědeckých experimentů a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Americká část posádky (Hopkins, Mastracchio, Wakata) se věnuje přípravě na neplánovaný výstup do kosmického prostoru k opravě chladicího systému a projde podrobným lékařským vyšetřením. Kosmonauti budou kontrolovat a obsluhovat probíhající vědecké experimenty, zajistí údržbu systému recyklace vody a Wakata projde tréninkem v obsluze staničního manipulátoru (který bude použit při podpoře výstupu kosmonautů do kosmu).

*

V ranních hodinách proletěly nedaleko od Země planetky 2013 XG17 (v 04:53 UT ve vzdálenosti 0,0609 AU) a 2013 VC10 (v 06:01 UT ve vzdálenosti 0,036 AU).

*

James Longuski, profesor letectví a kosmonautiky na Purdue University řekl, že nedávné měkké přistání čínské sondy na Měsíci je velkým milníkem v historii zkoumání vesmíru a ukazuje, že Čína ukázala své vážné úmysly při výzkumu vesmíru. Longuski dále uvedl, že doufá, že tento úspěch vyvolá větší zájem na celém světě o zapojení se do výzkumu vesmíru.

*

Společnost Aerojet Rocketdyne oznámila, že dokončila vývojové testy motoru pro záchranný systém kosmické lodi CST-100 vyvíjené společností Boeing. Během několika týdnů byla provedena série testů, při nichž motor splnil veškeré požadované parametry. Zkoušky probíhaly na zkušebním zařízení nedaleko Mojave v Kalifornii.

*

US Air Force uzavřelo smlouvu s firmou Lockheed Martin na výrobu navigačních družic (známých jako GPS III) páté a šesté generace. Uzavřený kontrakt má hodnotu více než 200 miliónů dolarů. Lockheed Martin v současné době ve výrobním závodě v Denveru již vyrábí první dva satelity typu GPS III.

*

Na kosmodromu Bajkonur byla v montážní hale 92-A50 připojena sestava bloku Briz-M s telekomunikační družicí Ekspress-AM5 k nosné raketě Proton-M. Vypuštění družice je naplánováno na 26. prosinec.

*

Společnost Sierra Nevada Corporation oznámila, že úspěšně dokončila všechny milníky ve fázi 2 programu Commercial Crew Development (CCDev2) při vývoji pilotovaného stroje Dream Chaser. Podle dohody s NASA nyní proběhnou letové zkoušky v atmosféře (první letový test byl proveden 26. října 2013).

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | úterý 17.12.2013 20:59 | karma článku: 7,04 | přečteno: 200x