17.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyneděle 17.11.2013

40. výročí startu tří sondážních raket typu Petrel 1; základna Andoya, dostup 143, 175 a 132 km.
50. výročí vypuštění sondážní rakety Aerobee 150A (NASA 04.85NA) z Wallops Island; dostup 370 km.
60. výročí zkušebního odpálení balistické rakety Matador (GM-11100) ze základny na Cape Canaveral.

******
V blízkosti Země proletí v průběhu dne planetky 2013 TK69 (v 01:56 UT byla nejmenší vzdálenost 0,0835 AU) a 2013 VO13 (v 19:44 UT bude nejmenší vzdálenost 0,0869 AU).
******

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má odpočinkový den zpestřený dvouhodinovou zátěží na cvičebních zařízeních stanice. Kosmonauti zajistí údržbou systémů zabezpečení životních podmínek, pravidelnou denní prověrku stavu stanice, obsluhu probíhajících vědeckých experimentů a mají vyhrazen čas na neveřejné lince pro rozhovory s rodinami a přáteli.

*

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že první testy humanoidního robota Kirobo budou na Mezinárodní kosmické stanici zahájeny během prosince letošního roku. Robot vysoký 34 cm a vážící 2,2 kg bude "rozmlouvat" s japonským kosmonautem Wakatou. Testování robota bude na ISS probíhat až do května příštího roku.

*

Evropská společnost Astrium nabídla záchranným týmům a místním orgánům na Filipínách satelitní snímky s vysokým rozlišením oblastí nedávno zasažených tajfunem Haiyan. Družice Pléiades stejné oblasti fotografovala v březnu letošního roku a nyní po průchodu tajfunu 13. listopadu.

*

Agentura NASA zahájila na antarktické stanici McMurdo program IceBridge 2013 jako součást víceletého projektu shromažďování dat o ledové pokrývce Antarktidy. V rámci programu bude každý den od 23. listopadu vzlétat letoun NASA P-3, který umožní zmapovat oblasti pobřežního ledovce, které nejsou dosažitelné stroji startujícími Chile. Program IceBridge řídí středisko NASA Goddard Space Flight Center v Greenbeltu. Letecký výzkum částečně nahradí monitorování družicí ICESat, jež ukončila svoji činnost.

*

Na startovní rampě PAD 0B základny Mid-Atlantic Regional Spaceport (Wallops Island) je pro start v příštím týdnu připravena nosná raketa Minotaur 1, která na oběžnou dráhu vynese sestavu ORS-3, kterou kromě hlavní družice STPSat-3 tvoří 28 nanosatelitů typu Cubesat. Start je naplánován na 19. listopadu. V rámci tohoto startu bude také testován systém AFSS (Autonomous Flight Safety System), který se podrobuje certifikačnímu řízení.

*

Ariel Anbár, profesor na Arizona State University, řekl na fóru o budoucnosti kosmického výzkumu v National Press Club, že podchycení zájmu veřejnosti je klíčovým prvkem pro další rozvoj kosmonautiky. Skupina odborníků dále diskutovala o budoucnosti kosmického výzkumu v době snižujícího se financování a o nutnosti hlubší spolupráce mezi průmyslem, vládou a vědeckými institucemi v této oblasti.

*

CIA a Pentagon jsou rozhodnuty doporučit americké vládě, aby nepovolila Roskosmosu vybudovat na americkém území měřicí stanice pro navigační systém GLONASS. Obě organizace se domnívají, že upřesnění ruského satelitního navigačního systému je v rozporu s bezpečnostními zájmy USA. Rusko požádalo o povolení instalace měřicích stanic v květnu 2012. Pro srovnání na ruském území je 19 kontrolních bodů systémů GPS.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | neděle 17.11.2013 19:00 | karma článku: 6,48 | přečteno: 124x