16.11.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikysobota 16.11.2013

40. výročí vypuštění tří sondážních raket ze základny Andoya; Skylark-6 SL1123 a dvou Petrel (P150A a P145A).
40. výročí startu závěrečné mise projektu Skylab - Skylab SL-4; posádka: G.P.Carr W.R.Gibson, E.G.Pogue.
50. výročí cvičného odpálení balistické rakety Polaris A2P-233 z ponorky SSBN 619 ponořené u Cape Canaveral.
50. výročí vypuštění vojenské fotoprůzkumné družice Kosmos 22 (typ Zenit-4); kosmodrom Bajkonur, raketa Voschod.

******
Ve 23:09 UT proletí v blízkosti Země planetka 2006 UA216, která se přiblíží na nejmenší vzdálenost 0,098 AU.
******

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován standardní sobotní program s tříhodinovým úklidem vnitřních prostor stanice, dvouhodinovým cvičením na zařízeních stanice a údržbou systémů zabezpečení životních podmínek. Kosmonauti se budou dále věnovat pravidelné denní prověrce stavu stanice, kontrole a obsluze probíhajících experimentů a absolvují lékařská vyšetření.

*

V pátek (15.11.) v 19:57 UT byla zahájena pátá úprava letové dráhy indické marsovské sondy MOM (Mars Orbiter Mission). Motor sondy pracoval plánovaných 243.5 s a po skončení manévru bylo apogeum dráhy ve výšce 192 874 km nad zemským povrchem. Závěrečný manévr k přechodu na heliocentrickou dráhu se uskuteční 1. prosince.

*

Nový předseda čínského Státního aerokosmického úřadu Xingrui jednal v Pekingu s představiteli francouzské firmy Thales Group o možnostech budoucí spolupráce v oblasti letectví, elektroniky a dalších oblastech. Z čínské strany se jednání dále účastnili zástupci čínské kosmické agentury, ministerstva zahraničních věcí a společnosti Great Wall Industry Corporation.

*

Ve městech Kzyl-Orda a Bajkonur se konalo druhé mezinárodní Investiční fórum, jehož cílem bylo diskutovat podmínky pro přilákání zahraničních investic a soukromých společností na kosmodrom Bajkonur a jeho budoucí rozvoj. Účastníci fóra si mj. prohlédli montážní komplex 1, který byl vyřazen z provozu a který by mohl po renovaci sloužit jako výrobní základna.

*

Vypuštění egyptské družice pro dálkový průzkum Země, naplánované na konec prosince, bylo odloženo na leden 2014. Důvodem odkladu startu nosné rakety Sojuz-U s družicí EgyptSat-2 je podle nejmenovaných zdrojů potřeba dodatečných operací s družicí výrobcem (RKK Energija).

*

Agentura NASA oznámila, že v pondělí 18. listopadu proběhnou v pěti střediscích po celých Spojených státech akce, jejichž cílem je informovat veřejnost o právě zahajovaném letu marsovské družice MAVEN. Do akce se zapojí ústředí ve Washingtonu, Stennis Space Center, Marshall Space Flight Center, Goddard Space Flight Center a NASA Independent Verification and Validation. Ve všech střediscích bude součástí programu přímý přenos startu sondy MAVEN z Cape Canaveral.
Nosná raketa Atlas 5 se sondou MAVEN byla v 10:35 hod místního času (06:35 UT) usazena na startovní rampě komplexu 41 kosmodromu na Cape Canaveral. Ihned poté byly zahájeny předstartovní operace. Předpověď počasí na den startu - pondělí 18. listopadu - předpokládá 40procentní pravděpodobnost nepříznivých podmínek.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | sobota 16.11.2013 20:37 | karma článku: 6,81 | přečteno: 122x