15.12.: události v kosmonautice

Vybraná výročí a události z kosmonautiky a raketové technikyneděle 15.12.2013

40. výročí vypuštění sovětské sondážní rakety M-100 z indické základny Thumba; dostup 87 km.
50. výročí vydání doporučení Sonettova výboru o hlavních vědeckých cílech lunárního projektu Apollo.
60. výročí neúspěšného letu balistické křídlaté rakety Navaho X-10 (let přerušen pro ztrátu telemetrie).
80. výročí prvního vydání knihy Eugena Sängera "Raketenflugtechnik".
90. výročí prvního vydání knihy Hermanne Obertha "Die Rakete zu den Planetenräume".

******

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (Kotov, Rjazanskij, Tjurin, Hopkins, Mastracchio, Wakata) má naplánován odpočinkový nedělní program. Každý člen posádky absolvuje dvouhodinové cvičení na cvičebních strojích stanice a bude se zabývat probíhajícími vědeckými experimenty. Ruští kosmonauti otestují časové zařízení pro experiment Dalnosť a zajistí technickou údržbu systému zabezpečení životních podmínek. Ve zbylém čase se kosmonauti věnují osobním aktivitám, mají vyhrazen čas na neveřejné rozhovory s rodinou a přáteli a budou odpočívat.

*

Čína oficiálně spustila provoz řídicího střediska Beijing Aerospace Control Center (BACC) pro sondy mimo oběžnou dráhu Země. Prvním úkolem BACC bylo řízení přistání sondy Chang'e-3 na Měsíci a vysazení "lunochodu" Yutu na měsíční povrch. Středisko už měsíc pracovalo v režimu zkušebního provozu.

*

Velitel čínského lunárního programu Ma Xingrui oznámil, že let sondy Chang'e-3 je "naprostý úspěch". Řekl to poté, kdy rover Yutu odejel na vzdálenost asi 9 metrů od přistávacího modulu a oba objekty se vzájemně vyfotografovaly. Tato operace, která proběhla automaticky bez zásahu pozemního střediska, se uskutečnila kolem 23:42 pekingského času (15:42 UT). Rover má podle plánu uskutečnit tříměsíční cestu po měsíčním povrchu, přistávací modul má provádět výzkum jeden rok.

*

Americká kosmická agentura NASA a společnost Orbital Sciences Corp. oznámily, že plánovaný start nákladní kosmické lodi Cygnus se neuskuteční dříve než 19. prosince (první termín je 19.12. ve 21:19 EST, tj. 20.12. v 02:19 UT). Posunutí termínu má dát dostatek času specialistům řešícím problém s chlazením amerického segmentu stanice. Pokud Cygnus odstartuje v prvním možném termínu, přiletí k Mezinárodní kosmické stanici 22. prosince.

*

Čínský prezident Xi Jinping poblahopřál pracovníkům Beijing Aerospace Control Center (BACC) k úspěchu, kterého dosáhla měkkým přistáním na Měsíci sonda Chang'e-3. Xi a další vládní představitelé osobně blahopřáli pracovníkům přítomným v BACC a poslali pozdravy všem, kdo se na přípravě a průběhu mise podíleli.

******
Další informace na http://novinkykosmonautiky.blogspot.cz/

Autor: Jan Sedláček | neděle 15.12.2013 19:34 | karma článku: 7,67 | přečteno: 132x