12. duben - den kosmonautiky

Před padesáti lety, 9. dubna 1962, přijalo Prezidium Vrchního sovětu Sovětského svazu usnesení číslo 183, jímž se zavádí v SSSR nový svátek "Den kosmonautiky". Tento svátek byl schválen jako hold prvnímu letu sovětského občana do vesmíru.

V prvních letech po vyhlášení se Den kosmonautiky v Sovětském svazu skutečně stal oslavou jediného letu - letu Jurije Gagarina. Později se oslavy rozšířily na celý kosmický sektor a v současnosti jsou v souvislosti se Dnem kosmonautiky pořádány akce, které se zaměřují i na "neznámé" hrdiny kosmických výprav - techniky, dělníky a personál raketových základen. Den kosmonautiky se zachoval i po rozpadu Sovětského svazu a řada nástupnických států, mezi nimi např. Ukrajina nebo Kazachstán, tento svátek převzaly i mezi své památné dny.

Ruská federace v současnosti oslavuje Den kosmonautiky podle prvního článku zákona číslo 32-F z 13. března 1995, která má název "O dnech vojenské slávy a památných dnech Ruska". Součástí oslav jsou kulturní a společenské akce a vpředvečer svátku jsou předávána vyznamenání, medaile a čestná uznání kosmonautům, konstruktérům a dalším pracovníkům raketového a kosmického sektoru.

Dvanáctý duben se jako "kosmický" svátek dočkal i mezinárodního uznání. Na 61. generální konferenci Mezinárodní letecké federace, která probíhala v listopadu 1968, bylo schváleno doporučení Federace leteckého sportu SSSR tento den zařadit mezi významné dny. Doporučení bylo poté v dubnu 1969 rozpracováno radou Mezinárodní letecké federace a 12. duben se začal slavit jako Celosvětový den letectví a kosmonautiky.

V roce 2001 se začala psát nová tradice vzpomínek na první lety do kosmu. U příležitosti 40. výročí letu Jurije Gagarina (12.4.1961) a 20. výročí letu prvního amerického raketoplánu (12.4.1981) se začaly pořádat noci Jurije Gagarina. Jejich cílem přiblížit lidem všech věkových skupin historii pronikání člověka do vesmíru a seznamovat s možnostmi budoucího využívání kosmického prostoru.

První ročník noci Jurije Gagarina v roce 2001 začal v Sydney a pak se postupně zapojilo Melbourne stanice Amundsen-Scott na jižním pólu, Kapské Město, Istanbul, Londýn, Leiden, Bröllin, Dublin, Boston, Houston a jako poslední se zapojilo Los Angeles. V loňském roce, v roce oslav 50. výročí prvního letu do vesmíru se do akce zapojilo přes 100.000 lidí na 567 oficiálních akcích v 75 zemích světa. K letošnímu ročníku Noci Jurije Gagarina se do 10. dubna zatím přihlásilo 235 pořadatelů v 50 zemích světa.
Jedna z akcí proběhne i v Praze - pořádá ji Kosmoklub - viz plakátek na začátku stránky.

A při příležitosti 50. výročí Gagarinova letu byla 7. dubna 2011 na zvláštním zasedání Valného shromáždění OSN přijata rezoluce, která vyhlašuje den 12. dubna "Mezinárodním dnem letu člověka do vesmíru". Spoluautory rezoluce se stalo více než 60 zemí světa.

HLAVNÍ PRAMENY:
[1] http://yurisnight.net/[2] http://novosti-kosmonavtiki.ru/[3] http://www.kosmo.cz/

-----
Příště: Pilotované orbitální stanice; plánované zveřejnění: 14.4.2012.

Autor: Jan Sedláček | čtvrtek 12.4.2012 5:54 | karma článku: 12,09 | přečteno: 1130x