Noční stoleček

Jsem majitelkou jednoho velice vzácného předmětu. Je to malinký noční stoleček. Je tak malý, že se vám vejde do dlaně. A v něm je umístěno velké množství miniaturních zásuvek. 

www.nabytek  

Když nemůžu spát, vezmu si svůj noční stoleček a pomalu otvírám jednu zásuvku po druhé. Musím si počínat velmi opatrně. Obsah v nich je totiž vzácnější, než všechny poklady světa. Každá zásuvka je malým archivem mých vzpomínek.

Zlehka otvírám první.

Jsem malá, sotva tříletá holčička a sedím babičce na klíně. Ona mě houpe na kolenou a říká mi: „Moje Andrejka, Andrejenka."  A mě je moc dobře a spokojeně si u ní vrním jako kotě.

Teď si otevřu třeba tu třetí zprava.

Je krásné počasí, hraji si před domem na písku a vidím přijíždět sanitku. Jede až na konec ulice kde se otáčí a pomalu přijíždí ke mně. Hned je mi to jasné. Volám na všechny kolem: „Jede můj bratříček. Maminka mi veze bratříčka. To jede můj Jiříček." Sanitka zastavuje a z ní vystupuje maminka a drží v ruce malý, bílý uzlíček.

A copak je v téhle? Už vím.

Já a mí dva sourozenci běháme kolem tatínka a překřikujeme se: „Tatí, já chci na koně. Já, já. Vem mě. Tatí." A tatínek se ke mně sklání, bere do náruče a dává si mě na ramena. „No ty už seš teda kvicht. Za chvíli tě neunesu." Ale stejně se mnou běhá a hopsá jako před chvílí s mou mladší sestrou. A já se řehtám a je mi moc fajn.

Tuhle zásuvku také moc ráda otvírám.

Ráno, hned jak se vzbudím, seběhnu schody do kuchyně a honem, šupky hupky, mezi babičku a dědu do postele. „Co, ty už seš vzhůru? No ty seš teda ranní ptáče." Dědeček mě zakrývá svou „kapnou" a babička si s námi ještě chvíli lebedí v posteli. Potom vstane, oblékne se a jde udělat oheň v kamnech. Já si sedám na stoličku vedle ní a dívám se jak zatápí. Vím, že za chvíli se zeptá co chci k snídani a já ji, jako každé ráno, řeknu: „Topinku a čaj."

Ještě zbývá tolik zásuvek, které bych chtěla otevřít, ale už mi padají únavou oči. A já se propadám do neznáma, v dlani svírám svůj noční stoleček a padám a padám....

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Jamborová | středa 16.4.2008 9:37 | karma článku: 27,08 | přečteno: 2534x
  • Další články autora

Andrea Jamborová

Nechovej se jako debil...

28.6.2017 v 8:46 | Karma: 21,13

Andrea Jamborová

Už víme? Leda kulový…..

20.10.2014 v 14:26 | Karma: 11,82

Andrea Jamborová

Vejdi a neuškoď !

29.2.2012 v 8:23 | Karma: 13,52

Andrea Jamborová

Říkám hlad, myslím chlast

2.2.2011 v 10:53 | Karma: 29,51