Nevidomé setkání

  Před lety mě náhoda svedla dohromady s dívkou, která ve svých osmi letech po úrazu zcela oslepla. Pomoci ji mohla k alespoň částečnému zraku operace v zahraničí. Minulý režim ji ale tenkrát nedal povolení k vycestování. Člověk by řekl, jak jednoduše šel někomu zmršit život. To ale neplatilo pro ni.

Jako dítě se se svým osudem vypořádala a vyrovnala dobře. Jako by si řekla, že teď teprve všem ukáže s kým mají tu čest.

Její píle a vytrvalost ji zavedly až na pražskou konzervatoř, kde studovala hru na klavír. Ve volných chvílích ji vodil kamarád na výstavy obrazů.

„ No počkej, vždyť jsi říkala, že nic nevidíš."

„ Nevidím. Ale on mi ty obrazy a barvy na nich dovede tak krásně popsat, že si je umím představit. Já si ty barvy totiž pamatuji. Když jsem byla malá, moc ráda jsem kreslila. A to mi pomohlo uchovat si na ně vzpomínku."

Ze začátku mi bylo hloupé se ptát na věci související s jejím postižením. Přece jen jsem si říkala, abych se jí nedotkla třeba nevhodnou otázkou. Ale ona o všem mluvila naprosto bez zábran.

Přála bych vám setkání s ní. Je to člověk z kterého vyzařuje tolik optimismu a energie, až jsem si říkala, kde to v sobě všechno bere. Zářila jako sluníčko. O věcech, se kterými se musí každý den potýkat, mluvila s takovým nadhledem a lehkostí. Těch překážek co musí denně překonávat je na deset lidí moc. A přece si nestěžovala. Říkala, že to bere jak to jde. Při jejích slovech mě napadlo - a já že mám nějaké problémy? Co vlastně neustále řeším? Ne, proti ní žiji naprosto pohodový život. Napadlo mne, že z nás dvou jsem tím nevidomým byla já. Ač s handicapem, viděla svýma očima mnohem víc.

Musím říct, že za těch pár hodin našeho jediného setkání do mě napumpovala neuvěřitelnou sílu, radost a nesmírnou pohodu.

Ta euforie ve mne ještě nějaký čas zůstala. Potom se vše pomalu začalo vracet do starých kolejí. Moje obyčejné, každodenní starosti. Můj normální „obyčejný" život.

A vlastně jsem ráda za život jaký mám. Nevyměnila bych ho za nic na světě. Přestože na něj čas od času „remcám", je můj a mám ho ráda. Ale hlavně v něm vidím. Je přece na co se koukat.

Jen někdy, když nevím kudy kam a zapomenu vidět to krásné kolem sebe, zavřu oči a zavolám:

„Ahoj holka, dnes potřebuju, abys mi řekla, jak je život krásnej."

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Jamborová | pátek 1.2.2008 11:10 | karma článku: 31,15 | přečteno: 2682x
  • Další články autora

Andrea Jamborová

Nechovej se jako debil...

28.6.2017 v 8:46 | Karma: 21,13

Andrea Jamborová

Už víme? Leda kulový…..

20.10.2014 v 14:26 | Karma: 11,82

Andrea Jamborová

Vejdi a neuškoď !

29.2.2012 v 8:23 | Karma: 13,52

Andrea Jamborová

Říkám hlad, myslím chlast

2.2.2011 v 10:53 | Karma: 29,51