Dostane se Euro-hloupost na seznam ohrožených druhů?

Evropská unie zvažuje, aby invazivní druhy rostlin a živočichů, které nejsou v Evropě původní, byly vymýceny. Doopravdy nás eurobyrokrat z Bruselu podceňuje natolik, že nám musí dát seznam těch živočichů a rostlin, které do ČR nepatří? Už jenom pomyšlení na to mi přijde absurdní.

prostřednictvím Wikimedia CommonsOd Hlavice (Vlastní dílo)

Můj otec František Stárek Čuňas v reflexi událostí před 89‘ napsal příběh O bláznovi, který sázel stromy. Jedná se vlastně pohádku s morálním ponaučením, že svoboda je nad všechny regulace, a že od „zákazu sázení bříz“ je jen malý kousek k omezení všech svobod.

Evropská unie však společnými silami usiluje o to, aby podobný seznam zákazů vznikl. Připravuje seznam tzv. nepůvodních invazních druhů, které by měly z Evropy zmizet. Nikdo v členských státech je nesmí šířit, prodávat a členské státy by se měli aktivně zasadit o jejich vyhubení.

Stačí si jenom připomenout, že z české flory je třetina druhů nepůvodních, a tak by se mohla na seznam dostat třeba i pšenice a jabloň. V ohrožení by byly třeba i brambory, které do Evropy přivezl císař Filip II. v 16. století. Velmi vážně se uvažovalo i o trnovníku akátu, který se v ČR významně podílí (až 10 %) na produkci medu.

Bez ohledu na to, zda se něco na seznam hodí či nehodí, považuji veškeré diskuse k tomuto opatření za zbytečné a chápu je jako nebezpečné eurobyrokratické slohové cvičení. Nebezpečí nevidím v tom, že by z ČR zmizely akáty či jabloně, ale v tom, že se EU propracovává do hloubek omezování naší svobody, která by měla být nedotknutelná. Jak jsem uvedl v blogu „pohled do soukromí kandidáta na europoslance“, nesmí Evropská unie nikdy přesáhnout práh našich domovů.

Že se každý farmář postará o hubení cizopasníků nebo agresivních druhů vegetace je jasné a děje se tak dnes a dělo se tak i staletí před Evropskou unií. U této myšlenky se mělo pero eurobyrokrata zastavit a dál se nepohnout. A to i z důvodu vlastní sebezáchovy.

Na některých fórech se totiž hovoří o konceptu Evropské unie jako o importovaném, který přišel buď z Ruska nebo z USA tak, aby Evropu na desetiletí uvrhl do zmatu a zkázy. Být Europoslancem, který tyto normy schvaluje, nebo eurobyrokratem, který je připravuje, tak bych se trochu bál, abych se na seznam nepůvodních invazivních druhů také nedostal.

Autor: Jakub Stárek | úterý 8.4.2014 8:30 | karma článku: 26,91 | přečteno: 954x