Pozor na to, kam to strčíte

Ne, tenhle článek nebude obscénně biologické povahy, i když popsaná situace vám může způsobit stejné nebo i větší problémy, než hormonálně řízený úlet.

Většina lidí už asi slyšela o "cinknutých" bankomatech. Zločinné individuum na bankomat namontuje krytku na otvor na kartu, k nerozeznání od originální, a nenápadnou kameru u klávesnice. Vložíte kartu, zadáte PIN. Krytka přečte kartu, kamera zaznamená PIN a individuum vás následně zbaví starostí, co s penězi.

Tato individua začínají využívat další lidské nepozornosti. Možná už jste si někdy na letišti nebo na nádraží či v čekárně všimli zoufalých lidí, kteří byli ochotni pro zásuvku až gymnastických výkonů a nalezli zdroj energie na neuvěřitelných místech. Na kterémsi letišti nějaký vtipálek rozmístil nálepky vypadající jako zásuvky - fungovalo to jako mucholapka. Úspěšná mucholapka.

Tak společnosti vycházejí lidem vstříc a na mnoha místech už si můžete mobil nabít. Někde je zásuvka 230V, jinde vám ale stačí USB kabel. A tady přichází na scénu naše zločinné individuum. Pokud umí cinknout bankomat, USB zásuvka pro něj nebude žádný problém. Nic netušící člověk, jehož mobil vydává zvuky umírajícího štěněte a online služby se s ním už loučí a rozesílají automatická parte, protože baterie ukazuje poslední tři procenta, pak vetkne mobil vděčně do zdířky a spolu se šťávou se do jeho mobilu může přesunout zločinný software. USB kabel neslouží jen k nabíjení, ale i ke komunikaci.

A pokud někdo získá přístup k vašemu mobilu, není to pěkné. S kartou vám maximálně vyluxuje účet. Ale s informacemi z mobilu se dají dělat divy. Máte do banky nebo jinam dvoufázovou autentizaci? Co z toho, když požadavek na změnu hesla přijde do mailu na mobilu a potvrzovací SMSka... tamtéž? Máte na každém webu poctivě jiné heslo? Paráda, tak je možná máte všechna uložená v prohlížeči, aby se nabízela, když se přihlašujete. Z mobilu. A co všechno se dá najít třeba v odeslané poště. Podepsané smlouvy všeho druhu? Kopie občanky? Uf, s tím se dá dobře pracovat.

A nejen USB zásuvky, i samotné kabely se dají "cinknout" a mohou obsahovat v konektoru zařízení, které se pokusí do mobilu dostat zločincovy prsty. Takže pořád platí, že je nebezpečné dotýkat se drátů i na zem spadlých. A nově také darovaných někde na výstavě.

Co s tím? Je dobré dávat pozor, co mobil říká, a po připojení vybrat "pouze nabíjení". Za bezpečnější bych považoval kabel určený pouze pro nabíjení - nemá vůbec zapojené datové piny. Bohužel to vypadá, že je výrobci a prodejci nijak speciálně neoznačují.

A někdy lze narychlo z mobilu opsat číslo jízdenky, nechat tu bestii chcípnout a užít si chvíli klidu. Vyplněného nervózním přemítáním, co všechno se asi děje a nevíte o tom.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Špičák | neděle 24.11.2019 15:28 | karma článku: 17,68 | přečteno: 691x
  • Další články autora

Jakub Špičák

Trable s láskou

30.3.2023 v 20:03 | Karma: 5,94

Jakub Špičák

Po stopách otců

24.7.2021 v 14:55 | Karma: 16,14

Jakub Špičák

Čtyři Hanky, díl 4.

25.10.2020 v 9:14 | Karma: 10,39

Jakub Špičák

Čtyři Hanky, díl 3.

24.10.2020 v 8:40 | Karma: 9,46