Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Otázka ale zní obecněji, do jaké míry jazyk ovlivňuje, či dokonce determinuje myšlení člověčího jedince. Další otázkou je, do jaké míry ovlivňuje znalost konkrétního jazyka zaměření myšlení konkrétního jedince. Jinou otázkou je, jaký to má vliv na hdp. Na první dvě otázky lze říci Ano, na třetí je to možné. Co lze diskutovat je síla těchto vlivů. Fakt je zajímavou otázkou, jak jazyk může determinovat myšlení. Takový Němes si vždy musí počkat na konec věty,aby vůbec pochopil, o co běží. A možná proto Němci mají rozvinutoou schopnost abstraktního myšlení , vyplývájící z treningu na tuto siutaci.

A vzhledem k tomu, že největší počet Nobelových cen na obyvatele i kilometr čtvereční doputoval k Židům, tak je nutné řici, že nejproduktivnějším jazykem je hebrejština.

0 0
možnosti
TK

T95o19m 95K34r91a53u35s

5. 1. 2013 17:39

Az na to, ze jejich prace jsou vetsinou psany v anglictine nebo nemcine. Skvele vysledky zidovskych ucencu nejsou zalozene hebrejstinou jako materskym jazykem, ale jejich houzevnatosti. Jsou prosluli tim, ze kdyz se necemu venuji, daji tomu 110%.

0 0
možnosti
MR

mii diskutujici, prectete si clanek znovu a pomalu, aby jste rozumeli, nejedna se o to zdali je rustina k necemu, dnes mozna ano, a uci se lide i cinsky, to je vec trhu. Tady se jedna o trotla co priblble tvrdi ze rustina rozviji mozek Anglictina ho pry spise zabiji. A vysledky jsou prave opacne, srovnejte USA a Rusko. Frstejn?

2 0
možnosti
MK

Mám rád ruštinu, stejně jako angličtinu, latinu , řečtinu, němčinu a hebrejštinu. My se dnes díváme na Rusko jako na komunistickou zemi, ale tak tomu není. Rusko je dnes především zemí svobody, byť se to mnohým ,  díky českému tisku bude zdát divné.

0 3
možnosti
Foto

J44a80k18u59b 16R28o21t32h

4. 1. 2013 23:06

Martine, to přeci nebylo z mé strany o ruštině, ale o bludném myšlení mašíblů. Ale přiznám se - nemám tu řeč rád. Možná proto, že jsem se jí byl nucen učit 10 let přesto, že jsem si jí nevybral.

2 2
možnosti
Foto

Pokud já mohu říci, tak neznalost ruštiny mě stála velmi dobré místo a mohu upozornit, že "angličtinu umí každý blbec".

2 4
možnosti
Foto

J74a68k65u47b 61R36o82t29h

4. 1. 2013 21:42

Pane kolego, toto chápu, ale jste si jist, že Vy jste pochopil článek?

3 2
možnosti
Foto

Něco na tom může být. Nikde nemají tolik geniálních šachistů a matematiků jako v Rusku. Je však třeba provést další výzkumy, ty ovšem na setkání průměrných angličtinářů v Edinburgu asi těžko uděláte.

1 0
možnosti
TK

T68o62m 75K66r25a24u59s

5. 1. 2013 17:42

Nebyli ti genialni sachiste a matematici casto zidovskeho puvodu?;-)

0 0
možnosti
PZ

No jeste ze jsem se ucil tu Rustinu tri roky za komousu. :-)

Ale bez srandy, v dnesni dobe poznavam ze vetsina mladych Rusu mluvi Anglicky.

I kdyz ja se snazim tu Rustinu trochu pouzivat aby clovek nezapomel.. :-)

3 0
možnosti
TS

Je dobrý zůstat ve cviku aspoň tak, aby člověk pochopil, o čem se v jeho společnosti baví R^ já si deformovala mozek šest let ;-D

1 2
možnosti

4. 1. 2013 18:43

Neco na te teorii s mozkem bude. Mozek Rusu je opravdu jiny.

3 1
možnosti
Foto

Ano. I já jsem rád, že jsem se neučil ruštinu jako první jazyk.

2 4
možnosti
JK

Byla prokázána škodlivost angličtiny:

V Japonsku, kde je spotřeba tuků minimální, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší, než v Anglii a USA.

Na druhé straně ve Francii, kde je spotřeba tuků velmi vysoká, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší, než v Anglii a USA.

V Indii, kde sotva pijí červené víno, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší, než v Anglii a USA.

Ve Španělsku, kde pijí červené víno ve velkém a jedí hodně různých paprikových klobás, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů také nižší, než v Anglii a USA.

V Alžírsku, kde se minimálně milují, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší, než v Anglii a USA. V Brazílii, kde se hodně, ale hodně milují, je ukazatel srdečních nemocí a záchvatů nižší, než v Anglii a USA. Resumé: Jezte, pijte a milujte se, protože se zdá, že to co zabíjí, je angličtina. ;-)

6 1
možnosti
TS

Ano. Jakožto obyvatelka Karlových Varů můžu potvrdit, že Rusové mají opravdu jinak vyvinutý mozek. Přednost ale dávám plochým a lineárním, zato zdvořilým anglofónům ;-)

Pěknej článek! R^

6 5
možnosti
Foto

J88a80k96u14b 74R17o36t44h

4. 1. 2013 18:09

Díky. Mimochodem, nechcete se vrátit k mé Jedenáctce? Nějak jsem smutnej, že mé suprdupr dotazy nikdo nepřevzal. V;-D

2 5
možnosti