Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Mě by zase vyhovoval Liechtenštejnský systém-Hlavou státu je kníže. Ten reprezentuje zemi na mezinárodní úrovni. Spolu s parlamentem jmenuje členy vlády. Otevírá a uzavírá jednání sněmovny, má právo ji rozpustit nebo odročit zasedání. Zákony musí být knížetem podepsány před jejich uvedením v platnost nebo musí být schváleny ve všelidovém referendu. Kníže má dále právo udělit milost nebo přerušit trestní řízení. V případě vážného ohrožení země je kníže nejvyšším zákonným představitelem a může vydávat mimořádné zákony. S výjimkou reprezentace státu nesmí čerpat finance ze státní pokladny a není mu vyplácen žádný státní příjem. Kníže má zisky ze soukromého majetku rodiny.Vláda je tvořena předsedou, jeho zástupcem a třemi vládními rady (ministry). Její funkční období je stejně jako u parlamentu čtyři roky. Je jmenována knížetem a parlamentem. Každý ministr, včetně předsedy vlády, má jeden hlas. Premiér musí dohlížet na zákonnost přijatých vládních usnesení, má právo audience u knížete a povinnost spolupodepisovat zákony a překládat důležité státní akty ke schvalování knížeti.

Občané se účastní na řízení státu volbou svých zástupců do parlamentu a mají právo na referendum v politických záležitostech. Základní práva a svobody jsou zajištěné ústavou.

Má-li někdo pocit, že jeho práva byla poškozena úřední osobou nebo soudem, může se obrátit na Odvolací soud, případně k Státnímu soudu, který má úlohu soudu ústavního.Ještě jedno se mi na tomto systému líbí,a to zákon o vyrovnané rozpočtu a to jak u státu,tak i u nižších celku,proto je také Liechtenštejsko nejbohatší na hlavu na světě-HDP-158 000 CHF na obyvatele.

1 1
možnosti
Foto

J51a64k13u48b 48R74o78t80h

29. 1. 2013 13:02

Ano, Lichtenštejnský systém je velmi kvalitní. R^

1 1
možnosti
SB

Paní Kahoutová, o jaké noblese směrem ke králům mluvíte? Víte, kolik hlav státu jenom v Čechách bylo mírně řečeno nestandardních? Masový vrah Boleslav III. zvaný Ryšavý, který nechal jednoho svého bratra vykastrovat, druhého chtěl zavraždit, ale ten včas utekl, pozval na večeři vlastního zetě a během ní mu vlastnoručbě proťal lebku mečem. Již zmíněného vykastrovaného bratra nechal oslepit jeho druhý bratr kníže Oldřich (to už Boleslav Ryšavý trávil zbytek svého života v Polsku, kde ho nechal oslapit pro změnu jeho bratranec poslký kníže, který se též jmenoval Boleslav (Boleslav Chrabrý). Mezi našimi panovníky byli i motoričtí alkoholici (Vladivoj, Václav III., Václav IV.), psychopatové (Rudolf II.), lidé s výrazně podprůměrnou inteligencí (Ferdinand V. zvaný Dobrotivý), lenoši (Jindřich Korutanský), neschopní váhavci (kníže Jaromír, kníže Bedřich, Leopold I., František I.), ploditelé více než deseti nemanželských dětí s různými ženami (Václav II.).

Jestli noblesu vidíte jenom v hezkých šatech a občasných populistických úsměvech, tak v tom případě se noblesy očkáte. Ale jinak opravdu ne.

3 1
možnosti
AK

Pokud budete chtít, vratíte  se až do sarého Říma. Já mám na mysli moderní evropské dynastie, které mohou být lidem pouze ke vzoru. Zrovna mi tak napadá, když byl bombardován Londýn a anglická královna  odmítla odjet, že zůstane se svým lidem a neopustí ho. Konec konců jak to známe mohla odjet a řídit to z exilu, jak známe z historie.

0 2
možnosti
AK

Já bych byla pro. Jenže v postkomunistickém státě narazíte na tvrdý odpor. My nemáme radi noblesu, my máme rádi buranství. Přiopilý "král" připadá některým, že se k nim přibližuje. Děkujeme soudruhu Klémo, povedlo se Ti to.:-P

0 3
možnosti

To není pravda. Jaké náklady u nás mají bulvární časopisy, které se zabývají převážně hvězdičkami?  Čtenáři by hltali story, jak počíná královská rodina při plnění tak těžkého úkolu, kde vzít nápadníka a následníka.

A smutný osud princezny Diany ten vehnal slzy do očí nejedné české dívčině.

1 0
možnosti
Foto

ne- nejsem ochoten mít krále a dědičnou dynastii

1 0
možnosti
Foto

J66a88k58u24b 86R43o35t84h

29. 1. 2013 11:08

Já ano. Tak o tom diskutujme.

0 1
možnosti
SB

Nějakého nového starého Procházku v žádném případě nechci.

1 0
možnosti
Foto

J43a96k25u14b 46R59o78t77h

29. 1. 2013 11:09

Hmmmm. A co o něm víte víc, než že mu někteří tak říkali?

0 1
možnosti

Fakt je ten, že slečna Zemanová bude velmi hezkou princeznou. Jsem pro.

2 1
možnosti
Foto

J62a91k44u37b 71R78o55t31h

29. 1. 2013 10:52

Jako obvykle jste vedle.

1 1
možnosti
  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik