Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Úctyhodný rozbor.

Pár myšlenek, které mne u jednotlivých bodů napadly:

Ad 1. Bůh a příroda jsou sice podle křesťanství oddělené, ale příroda má jistou omezenou vypovídací schopnost o Bohu. Viz podobenství v evangeliích nebo výrok sv. Augustina, že o Bohu vypovídají dvě knihy - Písmo a kniha přírody.

Ad 2. Podle křesťanství sice člověk nemá božskou podstatu, ale je obrazem Boha, který s ním může a chce nějakým způsobem interagovat, takže život s Bohem může začít už na zemi. (Ad 3.)

Ad 5. Smysl života je předem dán jen ve velmi obecné formě, člověk mu dává naplnění svým tvůrčím způsobem.

Ad 7. Křesťanství světem neopovrhuje, svět byl stvořen jako dobrý. Špatné je zneužití věcí nebo se lze nějakého dobra zříct kvůli dosažení většího dobra.

Ad 8, 9: Není to tak jednoznačné. Po eucharistické řeči se Ježíš ptá učedníků: Chcete i vy odejít?

0 0
možnosti
JM

Díky za komentář.

Ad 7. Myslím, že tam někde píšu, že Benoist de facto kritizuje "platónské" křesťanství (pro něž to opovrhování světem řekl bych nějak platí), které ovšem dominovalo nejméně do 13 století.

Ad 8. Zajímavý postřeh. Máte pravdu, že to není jednoznačné, protože "protivýrok" říká "Přinuť je, ať přijdou", který v historii často dominoval - násilné křty, násilná katolizace apod. Kterému dát přednost či jak je dát dohromady, pokud je vezmeme jako kontrapozice ohledně otázky náboženské (ne)svobody či alespoň (ne)tolerance? To zatím nevím.

0 0
možnosti
Foto

Zatím jsem přečetl jen menší část tohoto textu, ale dovolím si hned dvě drobné poznámky.

--> Ten i ten předchozí blog jsou prostě na to, že jsme tady vlastně v novinách, příliš dlouhé.

--> „Slyš Izraeli: nezobrazíš si Boha!“ je nevhodné spojení dvou různých citátů. Tady to vypadá, jakoby to byl jeden citát a z toho vyvozený důsledek není správný.

0 0
možnosti
JM

Dobrý den, děkuji za komentář

Ad 1) ano, máte pravdu, že na blog je to příliš dlouhé, ale pořád to tady uvidí více lidí než na mém jiném (polomrtvém) blogu na blogger.com, což je také důvod, proč využívám tuto platformu. Navíc se snažím psát hlavně texty, které s časem moc nestárnou, a odkázat se na ně mohu třeba i po letech. Hlavní je pro mne ten text mít na "dostatečně veřejném" místě.

Ad 2) To spojetí je záměrné, má jen manifestovat to judaistické zaměření vůči auditivnímu a visuálnímu rozměru reality. Taky tam neuvádím odkaz na konkrétní biblický citát. I když uznávám, že malinko mást neznalé to může.

0 0
možnosti
  • Počet článků 123
  • Celková karma 6,52
  • Průměrná čtenost 1030x
Ostravák a etnický čechoslovák. 

Nejčastější témata, o nichž zde (většinou z konzervativního pohledu) píšu, jsou asi tato: politika, společenské dění, filosofie a křesťanství. A občas samozřejmě zabrousím i jinam.

Email: maftik@seznam.cz.

YouTube kanál: 

https://www.youtube.com/channel/UCe0J9k3Nb2v_t24rqORQMdw


 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky