Výhody opčního obchodování

V České republice existuje velmi málo kvalitních zdrojů, ze kterých lze čerpat informace. Stačily by nám prsty jedné ruky, abychom nalezli zajímavé semináře a komplexní internetové kurzy, které nabízejí kvalitní informace.

Je celá řada webových stránek, kde Vám binární opční obchodník přímo z pláže ukazuje svůj velice jednoduchý systém na vydělávání stovek procent týdně. To je samozřejmě holý nesmysl a jasný marketingový tah, aby si člověk otevřel účet u binárního brokera a skrze něj prováděl obchody. Klasické obchodování opcí vs. binární obchodování opcí - to jsou zcela dva rozdílné světy, spíše dimenze.

V tomto článku se pokusím rozebrat to nejlepší z mého světa, co jsem za několik let naučil vlastní praxí. Moje největší část obchodování se zabývá výpisem opcí, ať už samotných nebo ve spojení s ochranným nákupem, tedy vytvořením vertikálního put spreadu. Jsem prodejce, neboli vypisovatel opcí. Za určité situace, kdy jsou podmínky na trhu, pro mě výhodné, prodám opce a nechám pracovat čas, který je na mé straně. Využití opcí je velice komplexní a velmi flexibilní. Pojďme si představit ty pro mě nejzajímavější výhody.

  1. Stáváme se prodejci času

Profesionálové velice dobře znají největší tajemství opcí. 80% až 90% všech opcí vyprší jako bezcenných. V případě, že jste vypisovatel opcí, můžete využít této skutečnosti a výrazně naklonit pravděpodobnost úspěchu na svojí stranu. Profesionální portfolia jsou z velké části alokovány ve strategiích, které opce prodávají.

  1. Mechanizace výpisu – nenáročné strategie

Pokud 80% až 90% opcí vyprší jako bezcenných lze na této statistické výhodě postavit strategii, kterou můžeme do trhu vkládat velmi pravidelně (týdenní výpisy, měsíční výpisy). Celková údržba je absolutně nenáročná a zabere řádově pár minut denně. Je potřeba vědět, kdy na trhu není  úplně vhodná situace pro mechanický výpis a mít stanovené postupy, jak tyto obchody otevírat a řídit.

  1. Trh jde do strany – akcie, indexy, komodity nevydělají nic. Opce těží z rozpadu časového prémia

Rozhodli jsme se investovat do akcie. Náš investiční horizont je podle naší analýzy jeden rok. Akcie šla celý rok do strany a naše pozice nevydělala nic. Skrze opce můžete profitovat v tomto prostředí a pravidelně inkasovat na svůj účet zisk. Největší přidaná hodnota opcí je schopnost profitovat v trzích, které se nikam nehýbou nebo jdou do strany za vyšší volatility. Každý by tedy měl uvažovat jestli do svého akciového portfolia nezařadí opce, ať už jako kombinace akcie + opce a nebo využit samotnou opční strategii.

  1. Očekávaný pohyb

Máme predikci velmi silného volatilního pohybu, ale nevíme jakým přesně půjde směrem. Přes opční strategii lze tuto situaci zobchodovat.

  1. Univerzálnost

Existuje nespočet opčních strategií. Můžeme tedy obchodovat veškeré tržní nastavení. Příležitostí je prakticky celá řada

  1. Nízký počáteční kapital

Už při kapitálu 1500 USD můžeme začít obchodovat 1 pozici a postupně se učit mechaniku opčního obchodování.

  1. Opce jako stop-loss

Na místo příkazu stop-loss, který se nemusí v noční seanci při gapu vůbec vyplnit, můžeme nakoupit opci a tím přesně definovat ztrátu. V případě, že je trh na ceně, kde je příkaz, obchod se zavře a my realizujeme ztrátu. V případě opce jako SL se můžeme rozhodnout, zda opci uplatníme. Když trh půjde dál proti nám, ztráta bude pořád stejná. Když se trh vrátí zpět můžeme ještě obchod zavřít v zisku. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Kovařík | neděle 1.11.2015 11:41 | karma článku: 5,95 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Jakub Kovařík

Co jsou to opční kontrakty

11.1.2016 v 15:56 | Karma: 6,21

Jakub Kovařík

Volume profil

12.12.2015 v 10:38 | Karma: 6,11

Jakub Kovařík

Vertikální put spread - video

4.12.2015 v 0:49 | Karma: 4,17