Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P30a95v19e49l 94P37o90n33e48c

22. 6. 2022 18:17

> univerzální viník inflace jsme my všichni.

> za současnou inflaci může tisk peněz.

Jak to spolu souvisí? My všichni můžeme za nadměrný tisk peněz? Pokud tisk má v kompetenci ČNB, tak to snad není ani politiké rozhodnutí.

2 0
možnosti
ZZ

Inu vždy je potřeba hodit vinu na někoho jiného, či na vyšší moc.

V současné době je nejdůležitější pouze nepřipustit to, že viníkem jsou protiruské sankce a systém obchodování s energiemi v EU.

V Normálním tržním prostředí by se nikdy nestalo, že by nebylo dáno povolení k provozování Nord Stream2. Nikdy by nebyl omezen dovoz nejlevnějších surovin pro výrobu tepla a petrochemický průmysl.

Naše eurounijní vrchnost a naše vláda je ale jiného názoru a věří, že dovozem nejdražších surovin porazí Rusáka.

Rusák se této naivitě EU a naší vlády, pouze směje.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/indie-ukrajina-rusko-ropa-vyvoz-rust-valka-odber.A220602_115429_eko-zahranicni_jla

:-(

0 1
možnosti
PK

Jen na okraj - spílá se éře Babiše - populisticky přidával, vyčerpal rezervy, těžil z konjunktury. Ale kam jsme se platově posunuli? Dělám v důchodu za minimálku - cca 100 za hodinu. Němec od srpna má cca 300. Furt jsme na třetině ...

"Ekonom" Neugebauer píše zde v diskusi - zaměstnavatel by měl na trhu vždy nalézt pracovníka, pak je trh v pořádku. Chápu, že našinec nechce kopat krumpáčem a ženský uklízet záchody. Ale že nemáme lékaře, stomatology ... třeba v Chrudimi, nejedná se o Rumburk, Aš - a musím zavřít internu, to nechápu. Neschopnost, naivní víra v tržní model?

1 0
možnosti
DM

tak opět hromada nesmyslů

Platy mít stejné nemůžeme,bohužel poděkujte soudruhům za 40 let pilné práce

Ono totiž to není jen tak, že západ stagnuje a mi jej doháníme,oni celou dobu rostou,těží z vyspělých technologí a my je velmi pracně a pomalu doháníme a zřejmě nikdy nedoženeme,prostě ten jejich vlak ujel od 90tek moc daleko.

Stomatologů a lékařů máme na přepočet obyvatel stejně,ne - li více než nv německu,policistů a pracovníků v pedagogice dokonce výrazně více,problém jsou časté půlúvazky,tedy na osobu méně odpracovaných člověko hodin-protože spousta lékařů je již v seniorském věku.

A samozřejmě největší problém je rozprostření péče,holt ne každý se chce upíchnout v Rumburku,většina co vystudovala chce vydělávat ve velkém městě,kde jsou jiné příležitosti-tomu se říká trh,za soudruhů to dostal příkazem a do periferií se chodilo většinou za trest-ať už profesní průšvih nebo politický

Takže pokud nechceme direktivně posílat kopáče do Vansdorfu a soustružníky do Nošovic na přidělenku,bez ohledu na to jestli chcete nebo ne,asi to nebudeme dělat ani u doktorů,ne????

Navíc počet doktorů je regulován státem pomocí dotačních alias rezidenčních míst-ano je to o tom kolik jich stát je ochoten dotovat-jako u všeho jsou dotace zlo...

Já už prostě tyhle žvásty,aniž by se kdokliv zamyslel třeba za použití 3 mozkových buněk ,nemůžu vystát.Každej chytrej jak rádio,ale nedokáže se nad problémem zamyslet dál než za hranice svého značně omezeného obzoru a dohledávat relevatní informace už je líný,nebo je to na něj moc složité.

0 0
možnosti
Foto

Jedné věci nerozumím. V EU a USA se inflace nyní pohybuje kolem 8%. U nás v Česku je inflace nyní asi dvojnásobná, ale kurs naší koruny vůči euru nebo dolaru je víceméně stálý. Možná, že se ta naše vyšší inflace projeví na kursu koruny až s určitým časovým odstupem. ?

1 0
možnosti
DM

nemusí nutně,protože čnb

0 0
možnosti
Foto

Pokud jste, jak píšete, čerpal poznání o inflaci od našeho "čelního" ekonoma, ekologa, meteorologa, klimatologa, politologa, polyhistora, geniálního tenisty, slalomáře, sjezdaře a šachisty a dokonce i "profesora" Václava Klause, tak se nedivím, že nemáte zcela jasno.

2 0
možnosti
ZH

Tak nevím. Nejprve píšete, že si za inflaci můžeme tak nějak sami, pak píšete, že státy na jedné straně zarazily výrobu, na straně druhé pak nalily do ekonomik nekryté peníze. To je podstatný inflační katalyzátor. Pak je tu další rovina - pokud někomu zarazíte možnost se živit, musíte mu pomoct přežít - tedy dát mu nějaké prostředky k přežití, zpravidla peníze.

Takové situace se zpravidla řeší úsporami, které se vytvářejí v době hojnosti. U nás Babiš úspory naopak rozpustil, tedy nutně musel problém řešit nekrytými penězi. Proto také jsme best in inflace. Dle mého názoru nesou hlavní vinu za současnou inflaci chybné kroky těch, kteří vedou nebo vedli stát.

1 1
možnosti
JK

Jestli pan největší ekonom Klaus napsal, že kdybychom nebyli my nebyla by ani inflace, pak smekám. Geniální. ;-)

2 1
možnosti
Foto

Inflace může mít vpodstatě tři příčiny a ptejme se, která z nich je aktuálně relevantní:

1) vnější cenový šok - typicky nárst cen dovážených surovin - platí dnes,

2) měnová expanze - přílišná emise peněz - je aktuální včetně příliš nízkých úrokových měr - paltí dnes a

3) nezaměstnanost nižší než přirozená - platí dnes.

1 0
možnosti
ZZ

To vůbec nevysvětluje skutečnost, že :

Švýcarsko má inflaci 2,8 %, Francie má inflaci 5,2 %

Německo má inflaci 7,9 %, Maďarsko má inflaci 10,7 %

Slovensko má inflaci 11,8 %

Česko má inflaci 16,0 %, Ukrajina má inflaci 18,0 %

Estonsko má inflaci 20,0 %, Lotyšsko má inflaci 16,9 %

Litva má inflaci 18,9 %

Není to náhodou opravdu pouze tím jak tvrdá protiruská opatření zaujímají vlády jednotlivých států ?

;-)

1 2
možnosti
PD

P88e26t52r 31D61r56a62p52a86l

21. 6. 2022 10:41

otázka jen zdánlivě osobní? vy ste si kupoval násobně víc plynu, elektřiny nebo pohonných hmot, . byl nedostatek tohoto zboží na trhu, aby jeho ceny díky neuspokojené poptávce takto vzrostly? ta poptávka vznikla proto, že bylo v oběhu víc peněz?

0 0
možnosti
DM

ach jo,to je o globální ekonomice,obrovský nárůst poptávky v pocovidové době ,nepokryté dodavatelskými řetězci - ne o jednom Petru Drapalovi,nebo Dušanu Matouškovi

A inflace skutečně není jen o elektřině a plynu z Ruska ,stavební materiály například zdražily o destíky procent a až 100 už loni v létě,si nevzpomínáte jak plakali ti kdo měli rozestavěné domy na hypo?????

0 0
možnosti
  • Počet článků 36
  • Celková karma 41,39
  • Průměrná čtenost 1930x
Jsem cestovatel, pozorovatel života, který nepřestal přemýšlet o běžných každodenních věcech a má chuť o nich psát.

Seznam rubrik