Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bouše

2. 7. 2012 8:55
V některých případech to až tak složité nebylo.

Pokud měl člověk v zahraničí blízkého příbuzného, který se tam dostal s požehnáním českých úřadů (většinou sňatkem s cizím státním příslušníkem) a  n e b y l   v hledáčku STB, dalo se za ním vyjet tzv. na "vyjímku". To byla významná výhoda, protože tím pádem člověk nemusel žádat o devízový příslib. Ten byl většinou největším kamenem úrazu, protože pomocí něj komunistické úřady velmi jednoduše regulovaly výjezdy českých občanů do kapitalistické ciziny. Nemusely nikomu nic zdůvodňovat, prostě příslib neudělily a bylo "po ptákách".  Poslední slovo měla ovšem základní organizace KSČ na vašem pracovišti.:-P Stačilo, aby se tam vyskytl nějaký závistivec, nebo blb (obojí bylo běžné) a nejel jste nikam, i když už jste měl vyřízeny všechny ostatní formality. :-/

0 0
možnosti

oldiess

2. 7. 2012 11:45
Re: V některých případech to až tak složité nebylo.

kamarádova sestra se vdala do Itálie a on tam jezdil za ní každý rok

0 0
možnosti

í-mejlka

2. 7. 2012 8:28
Ale no tak

Nikdy nic nevysvětlovali - a pro ty, kdo vysvětlení požadovali, měli velmi nepříjemné otázky zase oni.

0 0
možnosti

carolusI

2. 7. 2012 3:21
Příkazy se nevysvětlovaly

prostě strana se usnesla a měla vždy pravdu. Nejlépe se člověk ovládá, když ho přesvědčíte, že není úniku. Tehdy na to byly potřeba ostnaté dráty. Dnes stačí exekutoři. Výsledky jsou stejné, občan je poslušný.

0 0
možnosti

kaktusak

1. 7. 2012 23:45
V důsledku studené války,

kterou proti nám vedli imperialisté, byla některá omezení nezbytná. To lidé většinou chápali. Podobně jako Britové nesměli za války svobodně vycestovat do Říše a dát se do služeb nacistům.

0 0
možnosti

wiki5.5

1. 7. 2012 23:49
Re: V důsledku studené války,

I mperialiste zadnou studenou valku nevyhlasili, ale soveti vyhlasili vyvoz revoluce = zniceni demokracie. Nicmene to nebyli zapadni staty ktere branili jednotlivcum z vychodu pricestovat, koneckoncu tam meli spionu z vychodnich zemi neurekom, ale byli to vychodne zeme, ktere branili svym lidem cestovat a poznavat. Jednak se bali, ze by ti chytrejsi vzali kramle a dvojak nepotrebovali, aby lide videli, ze se lide na zapade maji opravdu lepe. Takova byla pravda. Vase jsou jen komunisticke lzi

3 0
možnosti

oskie98

1. 7. 2012 18:27
Omezené množství valut na turistiku

Pro individuální turistiku bylo třeba získat "výjezdní doložku". O ní se žádalo každoročně, na doložce muselo být doporučení školy (SSM) nebo zaměstnavatele (ROH, KSČ). A kladně vyřízen byl jen omezený počet žádostí o tuto doložku. Valuty se NEDALY koupit jen tak (naopak to bylo trestné). Kdo dostal doložku měla nárok na devizový příslib (pevná částka dolarů). Argumentovalo se tak, že dolarů je málo a určitá pevná suma se rozdělí každý rok mezi držitele výjezdních doložek. Když si člověk koupil extra valuty na černo, musel je při přejezdu hranic schovat. Zájezdů na západ od CK byl také omezený počet. V den (na jaře) kdy se začaly zájezdy prodávat, čekali lidi před pobočkou už od večera. A když prodali těch třeba 50 míst, tak už nebylo co koupit. Účastníci těchto zájezdů (a jnom oni) si mohli koupit valuty (kapesné) na cestu. Takže taktika byla taková, že stejně jako jiného zboží (banány, knihy, toaleťák ...), tak i "cest na západ" bylo omezené množství, kvůli nedostatku valut.

1 0
možnosti

oskie98

1. 7. 2012 18:32
Re: Omezené množství valut na turistiku

Sorry, mám to tam popletené, je to přece jen dávno :-) Žádalo se o "devizový příslib" (možno každý rok), na něm muselo být to doporučení a kdo příslib dostal, pak dostal (k pasu) tu výjezdní doložku. ;-)

1 0
možnosti

fr-mottl

1. 7. 2012 16:45
k tomu vycestovani jsou vzdycky potreba 2 staty

ten domovsky a ten, kam chci jet. A staty tohle resi nejakymi umluvami. Tenkrat, i kdyby to komunistum bylo fuk, bylo potreba vizum.

Znalcu bych se tedy rad zeptal, jestlisi clovek mohl jen tak prijit na nemecky konzulat a pozadat o vizum- jestli mu ho dali?

0 0
možnosti

pavel 99

1. 7. 2012 18:14
Re: k tomu vycestovani jsou vzdycky potreba 2 staty

rozhodně měl po odchodu jisté "potíže".:-/

0 0
možnosti

ellukas

1. 7. 2012 13:54
Po přečtení diskuse

musím říci, že žádná omezení neexistovala, protože pokud jsem četl paměti herců i jiných umělců, tak všichni na Západ jezdili jako turisti (s Čedokem) např. od poloviny 50. let.

4 0
možnosti

svedek casu

1. 7. 2012 14:12
Re: Po přečtení diskuse

Omezení byla,bolševik se držel hesla rozděluj a panuj. Ale občas se podařilo ty ostnáče v celku normálně přejet.

0 0
možnosti

ellukas

1. 7. 2012 13:44
Vysvětlení je obsaženo

v jedné perfektní satiře od Eugena Richtera: V budoucím sociálně-demokratickém státě, která vyšla v Praze v r. 1892. Všichni věděli, do čeho lezou s takovým nadšením. i jistý Pavel Kouhout.

0 0
možnosti

Pietrolini

1. 7. 2012 13:41
Prostě internetová diskuze

na  rude.pravo.cz prostě nějak neexistovala... ;-)

0 0
možnosti

stagger

1. 7. 2012 13:40
V MOSKVĚ

jsem kupoval cigarety , Marllbora za rubl ..chtěl jsem karton, nějak nechápala, tak jsem řek 10 krabiček, vyndala troje, potom šáhla pod pult, rozdělala karton a dodala jěště 7 a zabalila do kornoutu z novin ... koukal jsem jak puk 8-o až potom mi jeden rus řekl, že byla velice hodná, neb s kartonem pod paží by mě první milicionář sebral a v lepším případě by mi cigárka jen zabavil.. ten horší mi ani nevysvětloval

0 0
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik