Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Víte, s Vaším článkem mám víceméně stejný problém jako s knihou Poslední samuraj. Tam se hlavní hrdina (adoptované dítě) rozhodne dohledat své biologické rodiče. Podaří se mu to a rodiče jsou pro něj velkým zklamáním. Zdá se mu, že taková brilantní lidská bytost, jakou je on sám, si zaslouží lepší rodiče. Tak začne prohledávat svět a hledat někoho, kdo si ho zaslouží. 

Národnost je něco jako rodina. Tu si také nevyberete. A také s ní musíte žít po zbytek života, ať se Vám to líbí, nebo ne. A doba, kdy jste si nemohl vybrat ani náboženské vyznání, také není tak vzdálená. Jsou věci, které neovlivníte a nezměníte. Tohle je jedna z nich. Jediné, co s tím můžete dělat, je chovat se tak, abyste svému národu pomáhal.

2 0
možnosti
Foto

Kam mate namireno mlady pane? To jste nam nepovedel. Vsude chleba o dvou kurkach, ale zde se aspon domluvite. No tak se mejte, a napsite nam pak pohlednici.

1 0
možnosti

A vy byste mu nepodal pomocnou ruku? Třeba by se rád stal Filipíncem.

2 0
možnosti
Foto

Jakube, přestože je váš článek místy velmi provokativní, mám dojem, že schválně, abyste poukázal na absurditu černobílého vidění ...V mnohém s vámi souhlasím a mnohé vaše názory ohladí čas, ale snad vám tahle schopnost dívat se na věci i z odvrácené strany vydrží...p.s. Téma kolektivní viny a odsunu jsem zpracovala taky, protože mi opravdu vadí, že se na věci odmítáme podívat  ze VŠECH úhlů...na něco hledíme jen přes řasy a něco odmítáme vidět úplně...Zejména u historie se to často časem vymstí...

2 2
možnosti
Foto

Souhlasím hlavně s tím, že důraz na národnost je špatná věc. Daleko důležitější je, zda stát, jehož jsem občanem (proti českému občanství nic nemám - je to vazba na stát, nikoliv národ), mi poskytuje dobré podmínky pro život. Ten stát přitom není jen pro etnické Čechy, ale pro všechny své občany, ať už mají národnost jakoukoliv.

1 0
možnosti

To je pořádná hloupost. To že jste Čech je definice. Můžete se za to stydět, můžete být na to hrdý, můžete to brát neutrálně. Nicméně je to stejná definice jako že jste člověk, mužského pohlaví, hnědé vlasy, hnědé oči, ... . Jestli chcete občanství změnit, nic proti. Ale proč měnit zařazení, když nic neznamená?

Co se kolektivní viny týče, za dané činy vždy může samozřejmě jednotlivec. Nicméně přislušenstvím k určité skupině máte nejen výhody které Vám daná skupina poskytuje, ale i odpovědnost za její činy. Ať se jedná o národnost a nebo o příslušnost k mysliveckému spolku.

1 0
možnosti

nu ano, kolektivní vina je určitě nesmyslná stejně jako jakékoliv jiné tendenční globalizování. Nezapomínejme, že někteří konkrétní obyčení lidé žili v sudetech, posílali své děti na frontu, považovali Hitlera za hrdinu .... někteří možná nikoho nezabili, jen prostě zůstali součástí vraždícího davu, kterému dávali tichý souhlas s tím co dělá. Možná že nebylo tak snadné z toho davu vystoupit ...  Obdobně to funguje až do dneška ... než abychom se postavili problému, radši se někdy tváříme, že neexistuje.

2 0
možnosti

Jsem ráda, že existují mladí lidé jako Vy. Myslící, empatičtí. Je to naděje . Nenechte se odradit od psaní ani od myšlení.

Držím palce.

0 1
možnosti
Foto

K92a57r76e62l 80R95a67d91a

16. 8. 2013 1:24

Jak je vidět, i svoboda projevu má své stinné stránky. Občas musí člověk přetrpět i naprosté bláboly.  :-(

6 0
možnosti

Podobne se necitim byt v zadnem pripade Cechem z duvodu likvidace a cechizace Moravy a take kvuli nasi neblahe historii poslednich 100 let.  U toho Japonska se trochu ale rozchazime.

0 0
možnosti

M97i51l49a58n 83R37a17d59e76k

15. 8. 2013 23:35

no sakra, ted vam jeste chybi napsat ze Pearl Harbor napadli sami Americane, nebo ze napadeni Pearl Harboru byla obrana. Takovi masiblove uz existuji co to rikaji, takze ani originalni by jste nebyl. A jeste muzete rikat ze USA jsou teroriste, jelikoz kdyz sli branit Cinu a a Evropu take zemreli lide i civiliste. Vy patrite do Bohnic.

1 0
možnosti
Foto

Nic takového netvrdím. Ovšem Pearl Harbor byla vojenská základna. Nagasaki a Hirošima byla města.

1 2
možnosti
  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik