Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náboženství je bullshit, naději dává filozofie

Já a víra. Dlouhá léta tápání jsem hledal svůj vlastní postoj k otázkám „mezi nebem a zemí“. Dlouhá léta se mi v hlavě skládala mozaika obrazu, který jsem podvědomě znal, ale až teď dostává jasnější kontury, abych ho mohl popsat slovy. A ten obraz zjednodušeně říká: náboženství je bullshit.

Tos teda objevil Ameriku, říkáte si, i Franta s Lojzou v hospodě Na Růžku to tvrdí už dávno. Já ale nikdy nepatřil ke kategorickým ateistům a měl jsem pochopení pro nejrůznější náboženské směry. To nevyplývalo ani tak z toho, že bych věřil v nějakého konkrétního Boha, ale spíš jsem odmítal věřit v jeho neexistenci. Vždycky mi totiž přišel absurdní takový ten primitivní ateismus, když někdo tvrdí, že „po smrti přece nic není woe“. Jak to může někdo tvrdit? Jak si někdo může být jistý tím, že nic jako Bůh neexistuje?

Byl jsem a jsem agnostikem. Pro mě jsou oba tyto protipóly – ať už náboženství věřící v konkrétního Boha nebo ateismus odmítající jeho existenci – projevem víry. Jelikož ale žiji ve společnosti, kde převažuje ateismus, měl jsem určitou potřebu zastávat se lidí věřící v Boha poukazováním na to, že ateismus je v podstatě taktéž víra. Měl jsem pochopení pro náboženství i kvůli tomu, že dává lidem naději a zbavuje je strachu ze smrti. Ateista, který věří, že po smrti vše končí, je podvědomě ovládaný strachem ze smrti. Je proto v životě mnohem opatrnější a řekněme méně odvážnější než věřící člověk – stačí si porovnat českou a polskou mentalitu projevující se v historii obou národů. Domnívám se, že právě víra je zde klíčem k pochopení rozdílů.

Měl jsem teda zato, že náboženství má určitou pozitivní funkci v životě člověka. Jenže až nedávno mi došlo, že aby měl člověk tuto naději, která mu bude během života oporou, nepotřebuje vůbec náboženství. Mluvil o tom počátkem listopadu lékař a etik Jan Payne v pořadu Hyde Park:

To, co člověk potřebuje, je určité filozofické myšlení. Způsob myšlení mimo rámec poznatelného. Rozdíl mezi náboženství a filozofií je zásadní. Zatímco náboženství dává lidem odpovědi, filozofie klade otázky. Zatímco náboženství svět zjednodušuje, filozofie jej činí složitějším. Filozofováním člověk nutně dřív nebo později dojde k sokratovskému „vím, že nic nevím“, což se na první pohled může zdát jako depresivní rezignace, ale ve skutečnosti toto uvědomění otevírá nekonečnou fantazii a přináší člověku naději, o které mluvil pan Payne. Najednou se varianta posmrtné nicoty stává jen jedním z nekonečně mnoha možných vývojů.

Náboženství pouze svazuje, brání lidem svobodně myslet. Jakákoliv náboženská odpověď je jen pouhou nicotnou domněnkou. Filozofie vám nedá odpověď, ale nechává otázky otevřené. To je ale právě ta skutečná naděje.

Bonmot na závěr: Bůh stvořil filozofii, ďábel náboženství :-)

Autor: Jakub Hájek | neděle 14.12.2014 13:12 | karma článku: 15,17 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Jakub Hájek

Bez dotací by se točily jen Babovřesky…

Když dojde řeč na rušení dotací na kulturu a speciálně film, začnou zastánci starých pořádků argumentovat tím, že bez dotací by si na sebe dokázal vydělat jen primitivní brak jako třeba líbivá lidová komedie Babovřesky.

1.7.2014 v 15:15 | Karma: 16,44 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Kultura

Jakub Hájek

Komunismus není sprosté slovo

Tento článek je takový můj coming out. Už delší dobu toto téma nosím v hlavě, ale dlouho jsem se vyhýbal o něm psát, protože komunismus je takové společenském tabu. Ve „slušné“ společnosti se sluší vůči komunismu pouze vymezovat, hledat v něm prapůvod všeho zla a jakmile se někdo jen pokusí nahlédnout na tento koncept z jiné perspektivy, je okamžitě označen za levičáka. Naštěstí jsem už dospěl do věku, kdy jsou mi termíny jako pravice a levice ukradené a jediným relevantním měřítkem ve vztahu k politice je pro mě míra etatismu.

7.3.2014 v 20:40 | Karma: 33,76 | Přečteno: 9010x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

O úctě k autoritám

Dnešní společnost není tak hierarchicky uspořádána jako kdysi, přesto se občas tu a tam objeví volání po „úctě k autoritám“. Lépe řečeno se úpadek úcty k autoritám považuje ze příčinu mravního úpadku a vzpomíná se na staré dobré časy, kdy slovo nějaké autority mělo velkou váhu.

23.2.2014 v 14:35 | Karma: 14,77 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Jakub Hájek

Uklízečka vyhodila sušenky, a definovala tak hranice umění

Zpravodajské servery včera obletěla úsměvná zpráva o italské uklízečce, která omylem vyhodila do smetí část „umělecké“ instalace jako například rozdrobené sušenky, a způsobila tak škodu kolem 10 tisíc eur. Je možné, že jde o pouhou marketingovou mystifikaci, ale to je koneckonců jedno. Ta historka totiž ukazuje, kde alespoň pro mě leží hranice umění

21.2.2014 v 11:22 | Karma: 26,69 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Kultura

Jakub Hájek

Redefinujme hodnoty, jinak uhnijeme pod kulturním nánosem

Před rokem jsem si napsal poznámku: „Úkolem rodičů je vychovat dítě a úkolem dítěte je tenhle kulturní nános v průběhu života ze sebe smýt.“ Tehdy mi to jen tak vytanulo na mysli bez hlubšího přemýšlení co jsem tím vlastně chtěl říct, dnes jsem si ale uvědomil, jak moc je to pravdivé.

8.2.2014 v 20:08 | Karma: 10,58 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 93
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Jsem pětadvacetiletý absolvent korporátní krysařiny na Masarykově univerzitě, webový tvůrce na volné noze, infantilní rebel s uměleckými ambicemi. Jsem Ryba a často plavu proti proudu.

Seznam rubrik