Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh o možném budoucím prezidentovi USA

    Newton Leroy Gingrich zvaný Američany po domácku Newt Gingrich. U nás nesmírně málo známý. Pro velkou většinu Čechů (a zdá se, že i českých novinářů) bylo překvapením, kdo že to "překvapivě" a tak jednoznačně vyhrál republikánské klání o post prezidenta ve státě South Carolina. A přitom možná právě o něm budeme v dalších letech slýchat jako o americkém prezidentovi. Možná právě on pomůže ke zlepšení ekonomických podmínek ve světě. A možná právě on navštíví Prahu nebo třeba Hradec Králové a dohodne se s námi na další vzájemné pomoci při obraně našich států třeba proti balistickým střelám, které nás bohužel mohou již v blízké budoucnosti zasáhnout, i když si to nechceme přiznat nebo si to ani příliš neuvědomujeme a v běhu každodenních starostí se tím nezabýváme. 

  Dívali jste se ve zprávách na dosavadní boj americké Republikánské strany o post prezidenta? Soustředili jsme se snad až příliš na výsledky primárek v Iowě a v New Hampshire a mnozí poté mohli být zaskočeni dalším vývojem v South Carolině či na Floridě (kde Newt Gingrich skončil druhý). Newt Gingrich přitom vůbec není na politické scéně žádným "Švejnarem" (ale nic proti panu profesorovi). Je to naopak slavný zaběhnutý politik.

  Do značné míry právě díky němu získali republikáni ve volbách v roce 1994 většinu křesel ve Sněmovně reprezentantů a Newt Gingrich se tak stal od roku 1995 jejím předsedou.

  Byla to tehdy slavná událost označovaná dokonce za republikánskou revoluci. Republikánům patřila tato funkce naposledy na začátku roku 1955, tedy o neuvěřitelných dlouhých 40 let dříve! Prezidentem byl navíc za časů Newta Gingriche příslušník Demokratické strany, levicově orientovaný William Jefferson Clinton (známý jako Bill Clinton). A vůči němu se republikáni chtěli viditelně vymezit.

  Volby 1994 se tedy pro ně staly velkou událostí. Vyhráli s volebním programem "Smlouva s Amerikou", jejímž spoluautorem byl právě tento kandidát na budoucího prezidenta USA. V ní žádali mimo jiné obtížnější možnost dále zvyšovat daně, které již tehdy podniky i živnostníky velmi obtěžovaly. A také si přáli, aby se jejich vláda nezadlužovala a navrhovali použít při sestavování rozpočtu skutečně moderní metody manažerského účetnictví ("zero based budgeting").

  Vítězství republikánů se pak stalo pro prezidenta Clintona hrozbou. Díky republikánům vedeným Newtem Gingrichem došlo k razantnímu snížení některých federálních daní a v roce 1998 byl schválen první vyrovnaný rozpočet Spojených států od roku 1969. Škoda, že se tomuto cíli nesnažila alespoň přiblížit i americká politická reprezentace vedená prezidentem Obamou; vyhnuli bychom se tak (i my v České republice) řadě problémů. Neberme problémy s dluhem Spojených států na lehkou váhu! Ale o tom případně jindy... 

  Newtovi Gingrichovi bývá někdy vyčítáno mimo jiné, že je dvakrát rozvedený. Domnívám se ale, že to nebude mít žádný vliv na jeho případná prezidentská rozhodnutí ohledně snižování daňové přítěže či vyrovnaného státního hospodaření. Osobně bych si nevolil kohokoli za svého vládce proto, abych ho odměnil třeba za to, že se nikdy nerozvedl, nýbrž proto, aby mě bránil a nezadlužoval. Co mi bude platné, že si zvolím sympatického abstinenta, který se furt hrabe v záhoně a šlechtí plané jabloně, když mi pak tento sympaťák zdraží potraviny. 

  Newt Gingrich byl v roce 1995 dokonce zvolen časopisem Time "Osobností roku", což je už taková tradiční a ostře sledovaná anketa tohoto významného časopisu. Nakonec se stal příliš radikálním i pro některé republikánské kongresmany a tak se rozhodl po volbách 1998 do Sněmovny reprezentantů již na post jejího předsedy nekandidovat. Republikáni si však, jistě i zásluhou Newta Gingriche, udrželi tento vlivný post ještě dalších osm let. A po čtyřleté přestávce jej v roce 2011 opět získali, tentokrát však, řekl bych, spíše díky prezidentu Barackovi Husseinovi Obamovi. Říkáte si, že prezident Obama přece není příslušníkem Republikánské strany? Ano, máte pravdu. A přesto mu republikáni mohou být vděční za toto vítězství (nebo alespoň za jeho usnadnění).

  A snad mu za své vítězství poděkuje i Newt Gingrich, kterého mnozí z nás ještě před pár dny vůbec neznali a který by se mohl stát (jak doufám) 45. prezidentem USA.

  Good luck, Newt!

Autor: Jakub Černý | středa 8.2.2012 21:15 | karma článku: 11,35 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Jakub Černý

Souhrn mých nejvýznamnějších novinářských zjištění

Zveřejňuji 15 mých nejvýznamnějších novinářských zjištění či rozborů pro Forum 24 (Svobodné fórum), Reflex, Český rozhlas Plus, Skutečnosti a slovenský .týždeň.

24.5.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 2x

Jakub Černý

Pokud Babiš prohraje volby, policie se začne zajímat o jeho finty se společností Imoba

Jako bývalý (a dosud externí, sporadický) novinář (Forum 24, Reflex, ČRo Plus, .týždeň, Skutečnosti) jsem zjistil, že kriminalisté zřejmě budou v případě Babišovy prohry okamžitě prověřovat jeho zjevné další podvody.

8.10.2021 v 13:54 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Šéf ČT24 Mrzena: Za mlčení o některých Babišových kauzách nesou odpovědnost podřízení

ČT dlouhodobě odmítala zveřejnit mj. informaci, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zajímá o premiéra Babiše v případu Profrost. Obdržel jsem od ČT odpověď se snahou o vysvětlení.

5.10.2021 v 19:24 | Karma: 16,64 | Přečteno: 879x | Diskuse| Ekonomika

Jakub Černý

Výbuch ve Vrběticích: Václav Moravec zásadně ohrozil vyšetřování, vyzradil tajné informace

Moderátor ČT V. Moravec vyzradil v přímém přenosu 7. 12. 2014 a 8. 2. 2015 utajované informace ohledně skladů ve Vrběticích, čímž upozornil mimo jiné i ruské tajné služby na zájem BIS o tyto sklady a aktivitu kolem nich.

18.4.2021 v 2:00 | Karma: 45,28 | Přečteno: 26434x | Politika

Jakub Černý

Urgentní: Pomozme vědcům zdarma z obýváku s vývojem léků či vakcín: COVID-19, malárie...

Nechte zdarma svůj počítač pomáhat najít vhodné léky či vakcínu na „čínskou chřipku“ COVID-19, malárii, rakovinu, AIDS, Alzheimerovu chorobu i na další zlo útočící v podobě virů či genových mutací na vaše rodiny nebo kamarády.

30.12.2020 v 23:10 | Karma: 8,52 | Přečteno: 431x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 577 poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  22:01

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 577 lidí. Většina z nich v...

Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

18. června 2024  20:11,  aktualizováno  20:56

Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu...

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

18. června 2024  19:53

Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1303x
Jsem jeden kluk - Slovan.