Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Plně souhlasím, taky se mi zajídá, že u nás už zas musí hodiny ukazovat poledne tehdy, když je slunce nejvýš nad obzorem nad křižníkem Aurora. Ale sobecké fanoušky východoevropského času je marno přesvědčovat.

0 2
možnosti
MB

A jak vás konkrétně omezuje, že poledne není v okamžiku, kdy hodinky ukazují 12? Pokud pomineme fakt, že s výjimkou 15. poledníku není občanské poledne v okamžiku, kdy je slunce nad hlavou nejvýš, nikde.

1 0
možnosti
DT

Kdo by rozhodně MĚL být důležitý jsou děti. Ty musejí ráno do školy při běloruském a ukrajinském čase po delší dobu potmě, což je nehezké, nepříjemné a často navíc nebezpečné, nejsou všechny děti vozeny autem až před dveře od školní budovy.

Ale kdo už dneska myslí na druhé.

2 3
možnosti
ZH

Dnes je východ v 6:17 (aspoň u nás na východní Moravě, v západních Čechách to bude třeba 15 minut navíc). Tj. světlo je řekněme od 6:00. Kolik dětí chodí v tuto dobu do školy? Maximálně vyjíždějí středoškoláci, kteří dojíždějí denně do školy a ještě mají aktuálně na sedm. Těch bude relativně velmi málo.

Takže relevance tohoto argumentu minimální.

2 0
možnosti
ZH

Upřímně řečeno je tu několik nesmyslů a nepochopení věci.

1. Časová pásma tu nebyla od jakživa, ale standardizace času přišla až s rozvojem technologií (konkrétně železnice) v polovině 19. století. Do té doby to bylo tak, jak se píše v článku, že by bylo nesmyslem, aby každé město mělo o trochu jiný čas. Protože nebylo potřeba, aby třeba Praha a Kladno měly stejný čas, tak se časy jednotlivých měst lišily. Až s rozvojem rychlé dopravy (železnice) došlo k nutnosti synchronizovat časy, aby se daly stavět jízdní řády. A časem pak vznikla časová pásma, jak je známe dnes.

2. Poledne jako půl den. Ano poledne nám dělí den na dvě půlky. Den z pohledu naší planety. Ale den z pohledu lidí a jejich života nemá půlku na poledne. Spát chodíme spíše později (řekněme v 10-12 večer) a vstáváme později (řekneme v 6-8). Den, kdy fungujeme pak má řekneme 16 hodin, ale začíná třeba v 6 ráno, takže jeho polovina je pak ve 2 odpoledne. Takže posun na letní čas je vlastně pouze administrativním přiblížením doby, kdy je světlo, období, kdy většina lidí nespí. Což dává celkem smysl. Ekonomicky využíváme světlo na to, aby bylo v době, kdy nespíme.

1 0
možnosti
ZH

Za mě rozhodně letní čas. Chodím do práce a delší světlo odpoledne bych uvítal.

1 0
možnosti
RS

Jakle, on nebyl za Václava Klause letní a zimní čas? Nepamatuji si, že byste tehdy protestovat :D

0 0
možnosti
Foto

Ano, jak spráně píšete: za Václava Klause zimní čas zaveden nebyl.

V ČR byl použit pouze čas středoevropský a čas středoevropský letní. Středoevropský zimní čas může sice vláda podle platného zákona zavést, ale už třičtvrtě století to žádná neudělala.

0 0
možnosti
EK

Ale bude déle světlo. Bude déle světlo v té části dne, kdy lidé netrčí v práci. Já si v práci klidně přisvítím, ale když chci sportovat, tak jezdit po tmě na kole nebo na inlajnech je celkem o ústa. Takže za mě: zrušit SEČ, nechat jen SELČ. za mě ideál.

6 9
možnosti
LP

Přesně tak. A vidíte, jak vás dovedou jen mínusovat a argumenty nemají

3 0
možnosti
AK

Souhlasím, taky bych do toho s okamžitou platností už nezasahoval. Tak jak je to teď ať to zůstane.

3 1
možnosti
MB

Ano, letní čas a delší světlo po práci je super.

4 6
možnosti
Foto

Pokud červenci začneme říkat listopad, neznamená to, že z listopadu se stane červenec. A naopak.

8 1
možnosti
MB

Tenhle příměr ale k problematice zimního a letního a správného času vůbec nefunguje ;)

Nechápu oblíbenost těchto nesmyslných frází.

2 1
možnosti
MN

"Poledne je prostě okamžik, kdy slunce stojí nejvýše nad hlavou."

A to platí pro Východní Slovensko nebo západní pobřeží Portugalska?

Jen jeden z tĕch nesmyslů co tady ten pán šíří.

2 2
možnosti
EK

Ano, platí to pro lokální čas. Tedy ten, který ukáží sluneční hodiny. To je poledne. 12.00 na ciferníku není poledne prakticky nikde.

2 1
možnosti
RH

Ještě jedno téma pro pana Jakla, který bojuje proti změnám času. Možná byste měl zabojovat i o přestupný rok, jak je možné aby měl únor jednou za 4 roky 29 dní a proč vlastně mají ostatní roky jen 28 dní, když ostatní měsíce 30,31. To je proti přírodě. A proč má některý měsíc 30 a jiný 31 dní, to je nespravedlivé. Úprava času (který neexistuje, ale je to jen dohoda mezi lidmi) , podle slunce (svítání a západ) , je naprosto v pořádku. Bohužel nežijeme na rovníku kde je stále 12 hodin den a 12 hodin noc.

2 7
možnosti
JP

Tady bych trochu oponoval - NE na rovníku není stále 12/12 , protože země se náklaní . Takže jednou do roka býva 12/12 na obratníku raka a jednou kozoroha . Tudíž se na rovníku po chvilku roku trochu mění směrem ke kratšímu dni a zas noci ale jenom o fous .

0 0
možnosti
  • Počet článků 455
  • Celková karma 34,60
  • Průměrná čtenost 4012x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik