PN

Rozdíl mezi nejvýchodnějším a nejzápadnějším bodem ČR je zhruba půl hodiny, ale třeba mezi Tiranou a Madridem je rozdíl víc než 1,5 hodiny, tak nechápu tu pasáž o zapíchnutém klacku, protože v Albánii je poledne podle klacku o hodinu a půl dřív. Pak čtu každoročně Jaklovy nářky, že mu ukradli hodinu. To je ale v rozporu s tím, že podle něj není déle vidět.

Většina Evropy nechce posouvat čas a státy by byly pro jednotný čas. Problémem ale bude, jaký čas nastavit, protože každý stát tvrdí, že ho chce mít jako svůj soused(é). Jenže Itálie chce takový, Finsko jiný a uprostřed se to nesejde...

Kdybych mohl hlasovat, jako že nemůžu, tak bych byl pro to, aby se letní čas zrušil a nikdy už se nazaváděl.

RC

Kdyz jsem premyslel, ktery cas je lepsi, tak jsem zjistil, ze SEC v lete je na houby - svetlo zbytecne brzo, tma zbytecne brzo. Letni zase nahouby v zime kvuli ránům.

Takze jsem dospel k tomu, ze radeji letni nez SEC v pripade staleho casu a radeji stridani casu nez jeden cas....

MR

Je hezký co nám autor píše, ale chtěl bych ho poupravit jen v ČR je rozdil ve východu slunce na východu země a západu ne pár minut, ale 29 minut. Což je dost dlouhá doba. Větší země to mají mnohem horší takže. Je naprosto jedno jaký je čas(letní,zimní), protože pokud má země jedno časové pásmo tak na východě žijí za jiných podmínek než na západě. A to dost výrazně.

Foto

Vždyť ale časová pásma jsou a priori tak jako tak jen hrubou aproximací rotace planety. S posunem si tak můžeme dle libosti hnout, jak je vhodné, neb aktuální čas nesedí s pozicí Slunce na obloze. Ba co víc, ani vaše vlastní cirkadiánní rytmy přesně neodpovídají pohybu Slunce po obloze - celkově délku dne postihují jen velmi přibližně. Odtud různé chronotypy jako sova, nebo skřivan.

Střídání času pak umožňuje efektivně využít "světlou část dne". Je to administrativně jednodušší, než pravidelně korigovat pracovní dobu, vyučování a otevírací doby, aby člověk mohl efektivně pracovat se světlou částí dne.

ZE

Promiňte, ale efektivní využití světlé části dne je stejný nesmysl jako ve vtipu, kde jeden na dotaz "proč tvrdí že pracuje 25 hodin denně" odpověděl, že " o tu hodinu vstane dřív". Tak si taky přivstaňte a zůstaňte na zahradě déle. Jak prosté.

MP

Přiznávám, že čas je jeden a jeho "letní varianta" je v podstatě politikum. Ale nevím, proč bych měl být za blbce jen proto, že mi letní čas vyhovuje? Prostě dělám do 17-18:00 a díky změně času mohu vyrazit na kole, tenis...na o něco delší dobu. Prostě mi to jen vyhovuje.

PD

Protože stejného efektu byste mohl dosáhnout, kdybyste se v práci dohodl, že vaše pracovní doba v letních měsících bude 7 - 16, místo 8-17 (nebo jak to máte).

J92a80k28u16b 11Š40o75l51c

2. 4. 2024 15:13

Poledne máte stále v stejnou chvíli. Jen na hodinkách máte v poledne jiný čas. Hodiny mají sloužit lidem, ne lidé hodinám. Proto je stanovení času prostě na demokratické volbě. Před vynálezem elektřiny poledne půlilo den a půlnoc noc, od té doby ale žijeme v jiném rytmu. Půlnoc rozhodně nepůlí noc a poledne znamená pro většinu lidí tak konec první třetiny dne.

MB

Zimní čas byl jednou jednorázově zaveden v Československu.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sb%C3%ADrka_z%C3%A1kon%C5%AF_a_na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD_republiky_%C4%8Ceskoslovensk%C3%A9_092-1946.pdf

V zimě máme stále a pořád SEČ = Středoevropský čas = UTC + 1 hodina.

PV

Myslím, že se mýlíte, v IVK vědí všechno nejlíp (a nejdřív)

Foto

Pokud červenci začneme říkat listopad, neznamená to, že z listopadu se stane červenec. A naopak.

MB

Tenhle příměr ale k problematice zimního a letního a správného času vůbec nefunguje ;)

Nechápu oblíbenost těchto nesmyslných frází.

MP

Přesně tak.

Nám patří čas středoevropský, neboli zimní. Kdy je poledne v poledne.

A až střídání času zruší se čas stane svým pánem a přestane být sluhou v rukách politiků.

MR

Je vám jasné, že rozdíl jen v ČR je 29 minut. Takže na Moravě svítí slunko a v Aši je ještě půl hodiny tma. Takže poledne je poledne fakt nefunguje.

  • Počet článků 446
  • Celková karma 36,39
  • Průměrná čtenost 4053x
Novinář, muzikant, politický analytik a pivovarnický expert. 

Seznam rubrik