Zeleninová chuť končícího léta - Gaspacho

Španělská kuchyně je bohatá na chutě. Tapas, Jamon Serrano, Ensaimada, Pa amb oli, Pimientos de padrón, Arroz Brut, Tumbet, Frito Mallorquin, Ali Oli, Sobrassada, Calamares or Pulpo, Tortilla – to jsou jen některé tradiční pokrmy majorské kuchyně.

Buen provecho!Markéta Jaglarzová

To jsou speciality, které chutnají opravdu skvěle. Naštěstí některé hotely nabízí kromě typické mezinárodní kuchyně pro všechny, jako hranolek a smažených „pochutin“, také tuto tradiční malloqínskou kuchyni.

Chutě jsou různorodé, ochutnat můžete sladkou – koláč Ensaimada, slanou – zeleninová směs Tumbet, i mírně kyselou. Tou je španělská studená zeleninová polévka, známá jako Gaspacho.

Gaspacho je obvyklým pokrmem Jižanů je hlavně v době letních veder. Osvěží !!!, s chlebem zasytí!! a navíc dodá potřebné vitamíny a minerály! Výhodou je, že se dá koupit i hotová (tady na Mallorce), nebo za pár desítek minut vyrobit doma (zelenina, nůž, prkýnko, mixér nebo robot a je hotovo). Jako ozdoba se dají použít nadrobno nakrájené kousky cibule, papriky a rajčat. Prohlédněte si, jak ji servíruji já – mám ji nejradši s čerstvým chlebem a trochou zakysané smetany navrch. A když se poštěstí, doplní ji hořká příchuť zdejšího vychlazeného piva. Dobrou chuť přeje Markitka Jaglarz

 

 

Autor: Markéta Jaglarzová | čtvrtek 21.8.2014 14:14 | karma článku: 6,36 | přečteno: 334x
  • Další články autora

Markéta Jaglarzová

Letní báseň

14.7.2023 v 14:00 | Karma: 6,73

Markéta Jaglarzová

Kam letos?

25.6.2020 v 13:31 | Karma: 11,47