Řecko nadivoko a camping - 2. díl

Zažili jsme romantické spaní pod hvězdami. Říkáte si, že je 5 hvězdičkový hotel lepší? Jak v čem. Hotel 1000 hvězd však rozhodně stojí zato zažít. Vydáváme se po stopách Posseidona a míříme k moři.

Už od příjezdu nasáváme slanou vůně moře a bylinek řecké přírody... je to balada pro duši a hlavně nos!

Kalimera, milí čtenáři!

Fajn pláža

Tak po 2 nocích balíme věci, a přesouváme se ze severní části poloostrovu Chalkidiki, jmenovitě z pláže Dionysou u malého městečka Nea Moudania, dál na jih. Z útulného řeckého penzionku přímo do divoké přírody. Na první prst úplně vlevo Chalkidik, na Kassandru - ano, tak se jí říká, a také na ní leží stejnojmenná vesnička! Máme nabité telefony a chladicí box je již plný řeckých dobrot, zakoupených v místní sámošce Mazoutis. V předvečer zapršelo, přišla krátká bouře z pevniny. Každý den hřmí, za celý pobyt nám krátce sprchlo tak třikrát. Poprvé v Soluni, když jsme dojížděli, a podruhé, to jsme zrovna nakupovali v Jumbu, což je mix Pepca, Kiku a dalších serepetiček na jednom místě. TOP.

A pršet nám ještě minimálně jednou a vydatně bude. Později v Nikiti, kde jsem v roce 2011 uprostřed hlavní turistické sezony zažila jednodenní povodně.

Jumbo

Příjemné ochlazení

Let´s Go further. Vybaveni a naloženi vyrážíme a za odměnu v horku, kde by jeden padl, si dáváme si koupel na jedné z nejkrásnějších pláži v Kallithee, však posuďte sami. Voda je ještě lehce osvěžující.  Bude hůř. Na to, že je začátek června, je výheň jako uprostřed horkého léta. My jeli dřív, abychom se vyhnuli masám turistů a příšernému horku. Hic však byl, to už k létu patří. Díky globálnímu oteplování už i v červnu. Když jsem byla delegátka, někdy v roce 2011 tady pracovala už od dubna, museli jsme s holkama chodit do sauny, abysme se vůbec zahřáli, protože topení v Řecku tak nějak úplně nefunguje (topí se klimatizací nebo v krbu), či v pokoji radiátor, krb ani klimatizace není vůbec.

Tyrkysové pláže severního Řecka - Chalkidiki Kassanda

Vyhlášená pláž u hotelu Ammon Zeus
Barvy ráje. Tyrkysová modř s temnou modří tvoří krásný kontrast.

 

Poloprázdné pláže a nákupy

Zpátky ale do roku 2019. Dáváme první pauzu na tomto krásné, ač ne na zcela liduprázdné, ale i tak 2. týden června na nejpřeplněnější pláži, jakou jsme za celý týden cestování po Chalidiki viděli. Z pláže u Kallithey je to jen coby kamenem dohodil do krásného historického městečka Afitos nedaleko pláže (asi 5minut autem). Ochlazujeme se a vyrážíme právě tam. Zdejší kolorit je protknut keramikou, obrázky, rukodělnými výrobky jako šperky, náhrdelníky. Oči mi přecházejí. Mít tak víc času tu strávit a zanakupovat si. Ženské srdce zaplesá. Pánům už daleko méně .-)

 

Řecký folklor - umění v modré barvě

Fotogenické řecké zákoutí
Krásné umění.

Zde, mezi kamennými zdmi, se dá letní žár lépe zvládnout. Kocháme se.

Afitos historická část

V historickém městečku Afitos se ale také zastavujeme na malou svačinku v podobě tradičního řeckého gyrosu. Totálně mňamózní gyros si dáváme na rohu v rodinném podniku a vykládáme si o cestovních ruchu a chválíme místní gyrosovou specialitku. Jediné domácí tzatziky a totálně vyladěný model gyros No.1 jsme zažili už na první štaci, nedaleko penzionu Dionysou, ale na ten ještě přijde řeč.

Gyros, kebab, maso se zeleninkou v placce

Gyros byl prostě MŇAM!

Po krásných zážitcích, koupání, jídle a kultuře v Afitu a Kallithei se díváme po místě, kde bysme přespali tuto noc. Jedeme na jih směr Possidi, kde se rozprostírá nádherná pláž až po maják a jiho-západní cíp ostrova. To ještě nevíme, že tento výčnělek s výhledem na západ nám poskytne romantické útočiště na tuto noc. V kempech nemáme štěstí. V jednom nám nabídnou místo na stan tak daleko od pláže v tak nepěkném prostředí, přesně ohraničný prostor za karavany, odkud nejde vidět ani moře, ani příroda, jen umývarky, že odtamtuď doslova ujíždíme pryč. Noc ve stanu v kempu něco stojí, tak přece nebudeme spát někde, kde to za to nestojí. Na tomto nádherném a rozlehlém cípu ostrova je pusto prázdno - další kemp je zkrachovalý, a plocha vedle něj, asi také pozůstatky kempu, jakbysmet. Působí to až smutně. Vedle je zákaz vstupu - řecký námořní prostor. Vedle něj se nachází maják. Hledáme místečko, kde bysme rozbili tábor. A mezi mořem a majákem ho nacházíme. No, chtěli jsme pěkné místečko v kempu, a nakonec z toho je spaní nadivoko! Více fotek naleznete na naší Facebooké skupině :)

Spíme po hvězdami, jupí

Hotel tisíc hvězd
Mapka

 

Spíme na pláži, uprostřed krásné řecké přírody

Hádejte, o čem se mi v noci asi tak zdálo? Skoro až na konci světa.....

 

Řecko nadivoko a camping - 3. díl již brzy.

Co nás čeká?

Uklidíme po sobě.  A jedeme dál. Spousta společných krásných prožitků před námi.Těšte se. Já si to fakt užila. Vůně dálek jsou prima.Vaše Markitka1. díl naleznete zde: https://jaglarzova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=715066

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Jaglarzová | čtvrtek 27.6.2019 17:13 | karma článku: 12,93 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Markéta Jaglarzová

Letní báseň

14.7.2023 v 14:00 | Karma: 6,73

Markéta Jaglarzová

Kam letos?

25.6.2020 v 13:31 | Karma: 11,47