Kam letos?

Kruciální otázka, kterou si pokládá již přes dva měsíce nemálo z nás. V plánu byly dálné cesty, moře.

Všechno se změnilo v příchodem pandemie, která od března v ČR hýbe cestovním trhem. Když jsem ještě byla delegátka, práci jsem měla jistou. Teď už bych ji neměla.

Období roušek. 

To, co nikdo nemohl čekat, změnilo mnoha z nás život. Někteří se zařídili po svém tak, že se uzavřeli do svých domovů, ať bytů, chat či chalup. Další zůstali nakloněni hysterčení a bojivosti. Kdo by se nebál, ale čeho je moc, toho je... Proto tyto výrazy. Pro zvýraznění situace. 

Zakázané? uvolnění

Nicméně teď, na konci června, se otevírají hranice do mnoha oblíbených destinací. Skrze sociální sítě sleduji pozvolný návrat lidí , chtělo by se říci - k ekologii, - k přírodě? Teď spíš opět k cestovní horečce.

Kam letos?

Některé mé kolegyně a kamarádky u moře bydlí, našly si tam manžely a do Česka se moc nepodívají. Pláže zejí prázdnotou, drink tam chutná dobře. Na první pohled bájo. Přesto je něco jinak.

Další kamarádky se nebojí jet do Itálie, vymést prázdné, jinak turisticky pře-frekventovaná místa. Někdo zkouší také Chorvatsko, jak se můžeme dočíst na několika fejsbukových kanálech, věnujících se milovníkům Chorvatska. I já mám Chorvatsko ráda, strávila jsem tam kus letních dovolenek. Vždy bylo pohostinné, a panenské. Což už dneska najdeme málokde. Proto se není čemu divit, že tam lidé vyrážejí po své ose, kór v této době. A další vlna cestovatelů se tím směrem chystá s příchodem letních prázdnin.

Co bude dál?

Jak již bylo řečeno na začátku textu, krize je zažehnána, pravidla zmírněna, hranice otevřeny. Co bude dál? Zachrání se cestovní kanceláře? Bude v pražských hotelích bydlení za lepší ceny pokračovat? Nebo se svět vrátí do svých obvyklých kolejí, hlava - nehlava. Ať už to dopadne jakkoli, užijte si letní dovolenou. Já už pár odpočinkových dní strávila autem po Česku, a bylo to fajn. Prachovské skály a další vychytávky bych jinak asi dál opomíjela.

Happy summer. Krásné léto! MJ

Autor: Markéta Jaglarzová | čtvrtek 25.6.2020 13:31 | karma článku: 11,47 | přečteno: 603x
  • Další články autora

Markéta Jaglarzová

Letní báseň

14.7.2023 v 14:00 | Karma: 6,73