V kondici – třeba pole dance?

Není tanec u tyče jako tanec u tyče. Což dokazují i akrobacie, které jsem mohla spatřit na vlastní oči při předváděcí akci v nákupní centrum. Událost nesla název Fit day. Cílem bylo návštěvníkům nabídnout různé možnosti, s nimiž by měli po Vánocích ztratit nějaké to kilo a začít s novým životním stylem. 

Nemusím být Demi Moore

Při názvu "pole dance" se vám možná vybaví Demi Moore z filmu Striptýz. Nic proti tomu, i ona předváděla vcelku náročné pohyby. Ale zkusit si to sám? To už je jiný případ. Pole dance zažil u nás velký bum asi před rokem, přesto většina žen spíš zůstává u klasického aerobiku nebo pilates. 

Spousta z nás má opravdu předsudky, a tak už když se doslechneme o tomto druhu fyzické aktivity, stydlivě zavřeme oči. Někteří slečny obdivují, jiní se pohoršují, ale málokdo si to zkusí. Pohled na modřiny a spáleniny od tyče vás však donutí přemýšlet nad tím, že se nejedná o nakrucování u tyče.

Příklad z praxe k nezaplacení 

V životě se toho má zkusit co možná nejvíc. Také přemýšlím, že bych někdy zavítala do centra, nabízejícícho tuto aktivitu. Zatím mi brání zkoušky, malá síla v rukou a také fakt, že jsem na zákaldní škole vyšplhala sotva jeden metr. 

Proto jsem poprosila o rozhovor jednu fitness dívkou Markétou Z., která se pole dance zabývá.

Jak jsi se dozvěděla o pole dance?

Slyšela jsem o tom už dávno, ale pak začala chodit moje sestra, kterou to moc bavilo,a tak jsem se po roce rozhodla začít i já

Setkala jsi se na hodinách i s mužem?

Osobně ne, ale vím, že do studia, které jsem navštěvovala, asi dva chodí.

Jaká věková skupina chodí nejčastěji?

Řekla bych že tak od 19-27

Kdy jsi viděla pokroky?

Každou hodinu! Opravdu je to každou hodinu lepší a lepší

Jak hodina probíhá?

Na začátek zahrání a trošku posilování na břicho, poté klasická výuka - učení se cviků, a na konci pár minut na improvizaci, poté protažení

Kolik stojí lekce?

Klasická cena je kolem 100kč

Co by si řekla pro a proti?

Pro - je to zábava, úplně něco jiného než ostatní sporty, posílí se tím celé tělo

Proti - hodně to bolí (ani ne tak svaly, jako odřená kůže), finančně je to náročnější, a pro některé cviky je potřeba hodně ohebnosti . A taky je to docela nebezpečné (nebo alespoň já mám pořád strach, že spadnu:D)

Stačí chtít

Pokud i vy toužíte zkusit něco neobvyklého, stačí se podívat na internet nebo se poptat ve vašem sportovním centru. Pole dance se dostává i do menších měst. Někde vám nabídnou i vyzkoušení první lekce zdarma a mají i speciální hodiny pro začátečníky.  

Je jasné, že pole dance nemusí být to pravé ořechové pro každého a není třeba se nutit do něčeho, protože je to in. To ale neznamená, že si nemůžete najít nějakou neobvyklou (nebo i obvyklou) fyzickou aktivitu. Ne kvůli povánočním kilům, ale kvůli zdraví a vlastnímu pocitu spokojensoti.

Foto Markéta Z.

Autor: Marie Jackovová | středa 21.1.2015 9:07 | karma článku: 6,95 | přečteno: 404x