Na plátně … Hunger games – kdy to začne?

Co by to bylo za filmový rok, aby se v něm neobjevil nějaký trhák. O to lépe když se jedná o trhák určený především náctiletým. V poslední době je móda převádět knižní předlohy do filmové podoby, a Hunger games, nebo-li Hladové hry, nejsou výjimkou. A když film vydělává, tak proč z triologie neudělat tetralogii? I zde však platí čím méně tím více.

Inspirace z dob upírských

 Jistě si všichni pamatujeme éru Twilight ságy, která zachvátila svět teenagerů (hlavně dívek) a žen středního věku, toužících po božském upírovi nebo sexy animálním vlkodlakovi. Hlavní představitelé této fantasy romance byli do té doby celkem neznámí. Po uvedení prvního dílu (Stmívání) se však nemohli bez ochranky hnout z domu, všichni se zajímali co jedí, s kým chodí apod. A kam se poděli po posledním dílu? Budou mít herci Hunger games podobný osud? Možná ne, vhledem k tomu, že představitelka Katniss Jenifer Lawrence si už šla pro Oscara (spíš doklopýtala), Peeta alias Josh Hutcherson proslul svými dětskými rolemi a druhá láska Katniss Gale (v češtině Hurikán) nebo-li Liam Hemsworth se dostal do podvědomí nejedné dívky vztahem s Miley Cyrus nebo snímkem Expendables.

Nisméně s Twilight ságou toho mají opravdu hodně podobného. Například cílovou skupinu, hlavní hrdinku outsidera, opět milostný trojúhelník … a také rozdělení závěrečné části.

 

„Síla“ první části

 V posledním díle se opět setkáváme s Katniss Everdeenovou, která byla zachráněna z jejich dalších her třináctým krajem, o jehož existenci neměla tušení. Prezidentka tohoto kraje chce Katniss použít jako propagátorku reklamních klipů, které mají podnítit obyvatele ostatních krajů k revoluci proti Kapitolu (1. kraji). Katniss má však nějaké podmínky. Chce osvobodit Peetu a ostatní vítěze z her, kteří jsou drženi prezidentem Snowem. Nu a kde je ta zápletka první části?

 

Godota byste se dočkali dřív

Když se už předem ví o rozdělení filmu, tak většinou kolují debaty o tom, kde doje k tomu zvratu, který má navnadit diváky na další část (tedy pokud neznáte knižní předlohu). Já osobně jsem čekala, že se tak stane po psychickém zkratu Peety po napadení Katniss. To by bylo snad dobré zakončení, nemyslíte? Jenže tvůrci opět měli přespřílišnou snahu vše vysvětlit. Takže s prvním dílem Hunger games s podtitulem Síla vzdoru část 1. se loučíme s obrazem na feťáka Peetu, zmítajícího se na nemocničním lůžku.

 

P.S. Omlouvám se za spoilery.  

Autor: Marie Jackovová | neděle 30.11.2014 8:17 | karma článku: 4,96 | přečteno: 271x