Marocká kultura - muslimské kombinézy, velboud = značka prodejce ..

Slíbený článek o marocké kultuře ("nekultuře") je na světě. Chcete poznat koupací obleček (hábit) muslimských žen, voňavé tržiště, nějakou tu specialitku k zakousnutí? Čtěte dál a posuďte jiné zvyky ze severu Afriky

Raději polonahá než zapařená v kombinéze

Ještě není ani poledne a vy už se těšíte do plavek, znáte to? V případě dvoudílných plavek si občas v obchodě říkám, že se platí spíš za chybějící látku, což není případ koupacích kombinéz muslimských žen. U moře jsem pozorovala ženy, které ve vedrech nechaly svou kůži zahalenou. V jejich případě opravdu vydají finance za množství koupací látky. Tato „kombinéza“ se skládá z koupací čepice a obleku, podobného šusťákovce.  Koupají se v tom, opalují se (jako kdyby to potřebovaly) a dokonce jsem jednu paní šusťákovou potkala ve fitness na rotopedu! Z doslechu jsem se dozvěděla, že tato souprava je z rychleschnoucí látky, jež umožňuje i opálení. Nu, k čemu je této ženě opálení, když jsou již od přírody snědé a stejně z jejich slunění okolí uvidí pouze tvář (a i tu leckdy polozahalenou). Nutno říct, že i zde podléhá tato moda komereci a na tržišti lze nalézt tento model ve značce adidas.

Libo-li projížďka na velbloudovi nebo velbloud na talíři? (popř. nejdřív jedno a potom druhé?)

U tržiště zůstaneme. Zde poznáte, co je pravé Maroko. Velbloudí hlava na stánku řezníka – no problem. Hygienické normy se zde neřeší. Na ulicích visí celé dny krávy na hácích. Prodejce je odřezává jako maso na gyros a hází je do vařícího hrnce.  Další div nediv představuje sortiment na tržišti. Živí šneci a želvy? Nikde poblíž nebyla k zahlédnutí  žádná nádoba k tepelné úpravě těchto živočichů, tudíž si je kupující pravděpodobně berou živé ke své vlastní úpravě (třeba i za syrova …). Čerstvé ryby jsou opravdu ryby s velkým R. Není  problém vidět i půlku uříznutého mečouna se specifickým odérem. Další nezbytný obchodní sortiment představuje  koření, datle, cukrovinky a arganový olej – jak do kuchyně, tak i ke kosmetickým účelům. Bohužel prodejci mluví arabsky a nanejvýš francouzsky, takže s angličtinou moc nepochodíte. Takže musíte jako já komunikovat pouze přes kalkulačku. Samozřejmě plaťte dirhamy. Eura vám přijmou jen v menších částkách, jelikož nemají nazpět.

Češi jsou prasata? Ale kdeže …

A co marocký šmak? Marockou specialitou je jídlo udělané v tajinu. Jedná se o keramickou nádobu, připomínající náš gril s vrškem ve formě zdobené keramické čepičky. Pokrm se zde uvaří (griluje) a pak se odendá s grilovací nohy talíř s čepičkou, takže jídlo při servírování ještě vře. A co naleznete uvnitř? Většinou skopové s cizrnou na sladko a vejce.  Sladkost je docílená skořicí, hrozinkami a také můžete objevit datle a meruňky. Mě osobně to velmi chutnalo, ale ne každý je na tyto kombinace. V tajinech se také připravuje polévka. Jedná se prakticky o zeleninový vývar, v kterém ale plave třeba celá mrkev nebo čtvrtka kapusty. A ke všemu se přikusuje kulatý chléb. Místní ho opravdu jedli ke všemu a používali ho i místo příborů. Jejich způsob stolování byl ovšem otřesný! Rozkousaný chleba, hory nedojedeného jídla. A v hotelu all inclusive, kde máte na každém rohu něco k zakousnutí si dělat od snídaně svačiny … opravdu? Bohužel mě na hotelu zklamali s nabídkou ovoce. Většinou pouze melouny, pomeranče a jablka. Banán a fíky jste mohli okusit pouze s prvními nedočkavci v 7 ráno. Ale jídla bylo tolik, že tohle byla maličkost.

Šetříme a uklízečka nechá rozsvíceno

Nevím, zda je to jen můj postoj, ale nesnáším plýtvání? Čekala jsem, že zrovna v této zemi budou stejně naladěni, opak je pravdou. V rámci all inclusive jsme měli nápoje a jídlo celý den zdarma. Na pultech v hotelu byla vždy k dispozici balená voda. Brala jsem si vždy množství, které jsem vypila než se voda ohřála a stala se nepitelnou. Zní to logicky, ne? Velké množství lidí však bylo jiného názoru. Vodu i vylévali a to ne ke kytkám, ale třeba jen tak na nohy (seděli vedle bazénu). A dalším překvapením byly uklízečky. Když jste jim podstrčili bakšiš, většinou něco kolem eura, tak vás čekal lísteček se vzkazem „Merci“ + třeba šampon navíc. Ale pozor!!! Jakákoliv hotovost ponechaná jen tak ladem je brána za automatický bakšiš. Jeden pán si nechal na stolku 15 eur a po úklidu mu zůstal pouze onen lísteček. A taková libovka. Uklízí se asi kolem 12 a od té doby je ve vašich pokojích rozsvíceno. Ano v této chudé zemi a s mizerným platem nechávají uklízečky rozsvícená světla.

Snad se vám nějaké kulturní tipy líbily. Za vaše ohlasy, pochvaly (i tu kritiku) moc děkuji.

Autor: Marie Jackovová | čtvrtek 28.8.2014 13:26 | karma článku: 11,68 | přečteno: 893x