Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No zadny argument jsem se nedovedel, pouze ideologicka, vzletna slova typu "Tito lidé se vrhli do samostatně výdělečné činnosti nikoliv proto, aby parazitovali na sociálním státu, ale naopak aby měli šanci dosáhnout vyšších cílů"(vyssi cile nekdo dosahuje jako zamestnanec), nebo neuplnou statistiku " že OSVČ přispívají do veřejného zdravotního systému až třikrát více, než z něj sami čerpají" (kolik z toho co odvadi cerpaji zamestnanci?) ... vydajove pausaly a pod. .. .

2 2
možnosti
Foto

Kdo že to rozdmýchává? Ti, co mají lví podíl na tom že se řítíme do průseru a ti kdo vědí, že lidi lze nejlépe ovládat kdy je poštvou jednoho proti druhému. Podnikatelé potřebují zaměstnance a zaměstnanci potřebují podnikatele. Lidi jako je Středula nikdo nepotřebuje a tak se snaží vzbudit dojem že bojuje za něčí práva.

3 0
možnosti
VJ

Reálně je úplně jedno, jestli všichni budou OSVČ nebo zaměstnanci, to jsou jenom zákonem definované škatulky s trošku jinými pravidly ;-).

0 0
možnosti
VB

málo kdo ví o co tady vlastně jde, tak bych to vysvětlil na skutečném příběhu. Jsou dva kamárádi ze základky, Petr a Pavel, Petr chtěl bý vždy konstruktérem a tvrdě za tím šel, vystudoval VUT FSI obor automobily a získal práci v Mladé Boleslavi, kde pracuje v konstrukci, automobilka ho jako živnostníka příjmout nechtěla, bála se nařčení ze šwarcsystému. Automobilka mu platí 500 000 ročně, bohužel po všech srážkách pojištění a dani zbyde Petrovi 270 000 Kč.

 Pavel se nic neučil. Vyměňuje okna u jedné firmy. Ta ho na živnosťák přijala, šwarce se nebojí. Všechno nářadí mu zajistí. Zakázky sežene. Pavel si takto příjde od firmy na 350 000 ročně, které mu firma pošle na účet a po zaplacení pojištění a daně Pavlovi zůstane 280 000 Kč.

 Tohle je skutečný a trochu smutný příběh, jak to funguje a očekávám, že poradíte Petrovi, ať jde vyměňovat okna i když ho to nebaví a že chudák Pavel nemá dovolenou, což není pravda, Petr odpracuje víc hodin

4 1
možnosti
JV

To je jeden pohled - že živnostníci platí nízké daně a je s tím třeba něco udělat.

Ten druhý pohled - míra zdanění je zlodějská a je s tím třeba něco udělat, třeba volit opravdu pravicovou vládu, která nebude trestat úspěch a dřinu. A ohledně zdravotních odvodů - konečně zprivatizuje zdravotnictví tak, aby ten kdo chlastá, hulí a nehýbe se platil násobně vyšší pojištění než aktivní sportovec, který ze zdravotní pojišťovny má tak akorát občasný příspěvek na vitamíny.

1 0
možnosti
VB

co na to říct, obyčejná jednostranná demagogie, která zdravotní pokladnu nenaplní, účelově zkreslená fakta

0 1
možnosti

M81i89r33e75k 52Ř87í26h93a

9. 2. 2015 12:24

To skoro vypadá, že jsou tady OSVČ (sůl téhle země) a zybtek sou kancelářské krysy nebo příživníci. Jsem zaměstnancem 24 let, Za tu dobu jsemy vystřídla 7 zaměstnavatelů (dobrovolně, skončila mi smlouva,  po krachu firmy, firmu koupil nový vlastník, šéf zaměstnanl kamaráda atd..). Odvedl jsem na daních a zdravotním pojištění tolik že to někteří OSVČ neodvedou za celý život. Takže ty nářky jak je stát dusí atd to je směšné. Kamarád je programátor a dělá jako OSVČ. Takže vidím jak je vysmátý, co všechno si odečte, a co reálně zaplatí. Z mého pohledu on prazizuje na systému (legálně). Já na tohle nejsem nátura. Což je moje mínus. Ale to je tak všechno.

2 2
možnosti

M28i12r91e97k 38Ř22í21h28a

9. 2. 2015 12:25

Mělo být parazituje místo prazizuje...

0 1
možnosti
VJ

Máte pravdu v tom, že jde jen o to odvést pozornost od toho, že politici hrabou pod sebe, ale velmi málo dělají pro lidi (jestli vůbec). R^

Nejvíce pojištění čerpají senioři a děti, je otázka, jestli statistika VZP sahá přes přechod mezi výdělečně činnými a seniory (tedy až se OSVČ/zaměstnanec stanou seniorem a kolik čerpají pak). Zřejmě by se ukázalo, že za celý život vyčerpají jak zaměstnanci, tak OSVČ +/- stejně. ;-)

Trochu bych zmírnil to, kdo všechno jsou OSVČ, hodně jich dělá na švarc systém a hodně jich dělá polovičatě jako zaměstnanec a polovičatě jako OSVČ. Tím nechci OSVČ kritizovat, protože je to jen přímý důsledek špatně nastavených daňových a odvodových pravidel.

Na druhou stranu je potřeba říci, že solidární zdravotnictví by mělo být solidárně placeno všemi výdělečně činnými a není důvod pro rozdíl mezi odvody zaměstnanců a OSVČ. Pokud bychom změnili systém na malou solidaritu a soukromé účty, pak je to něco jiného.

U odvodů na důchody je ten problém mnohem markantnější a výrazně nespravedlivý. Zaměstnanec nemůže snížit odvody s tím, že ve stáří dostane méně. S tím, jak se důchody vypočítávají (od jisté úrovně se započítává jen asi 30% a následně 10% odvodu) tak i průměrně vydělávající zaměstnanec je na tom celkem solidně tratný. OSVČ si ale může do jisté míry nastavit výši odvodu a tak zůstat v pásmu, které se počítá celé a ušetřené peníze v celé výši investovat.

1 0
možnosti
VJ

Podle mě je potřeba přenastavit pravidla tak, aby se snížili odvody zaměstnanců, protože vysoká cena práce je totální brzdou naší ekonomiky a tím zmizí i výše zmíněné rozpory. Chybějící peníze nahradit rozumnou spoluúčastí ve zdravotnictví (tím se omezí plýtvání). Důchody přenastavit tak, aby děti mohly přispívat přímo na důchod svých rodičů, čímž se vytvoří motivace k tomu mí více dětí a vychovat z nich slušné lidi. Kdo nemá děti, může si spořit vedle, peněz mu zbyde dost.

1 0
možnosti
LM

Já bych řekl, že není problém v tom, že někdo platí více a méně. Objem vybraných peněz na daních v procentech je podle statistik v normě. Čili na daních se zde vybírá podobný objem peněz, jako jinde. Háček je v předražených zakázkách. Když se dálnice - která může stát miliardu postaví za 22 miliard - nebo když se nějaký přístroj do nemocnice, který může stát 20 milionů pořídí za 360 milionů - tak je problém asi někde jinde. ;-)

4 0
možnosti
Foto

Když sem lezu, sluší se pozdravit.

Takže dobrý den, pane Valento.

Jsem z Vašeho obvodu a volil jsem konkurenci, nezlobte se, ale v Nedakonicích měli hnusného "pivoše", asi se chtěli zbavit neprodejného moku.

Takže se už těším na konfrontaci, samozřejmě "uměleckou". [>-]

0 1
možnosti
JD

Kdo osvč ve skutečnosti zašlapává do země? Pan Valenta a jemu podobní blogeři kteří chytaj hned na první našlápnutí. Blogy jako tento jen rozdělávají oheň. Nechápu jak takováhle demagogie může mít tak velikou karmu. Co odstavec to perla, jestli takle uvažuje byť pouze 1/4 podnikatelů, tak poteš koště.

2 7
možnosti
TK

Cílem těchto lidí je vyvolat hysterii, která už v počátku zabrání jakkoli toto téma řešit. Stávající pro ně velmi výhodný stav jim logicky vyhovuje. I když to téma někdo sebeslušněji otevře, začnou vykřikovat "chcete kopat příkopy mezi zaměstnanci a podnikateli", či začnou ječet, že je označil za "zloděje a parazity", i když to dotyčný neudělá. A pak začnou vyhrožovat, že cokoli by se mělo změnit, tak raději pověsí podnikání na hřebík a půjdou na pracák.. Vše pochopitelně prošpikují zmínkami o zlodějských odborářích a líných zaparkovaných zaměstnancích, co si jen užívají svoje výhody.

3 6
možnosti
Foto

Obávám se, že ti, kteří musí makat (aby uživili rodinu a zaplatili všechny odvody) nemají čas ani sílu debatovat na internetu (bez ohledu, zda jsou OSVČ nebo zaměstnanci). Kromě toho je leckterá OSVČ ve skutečnosti zaměstnanec (ne-li sociální případ) a leckterý zaměstnanec může odskákat problémy zaměstnavatele víc než on sám. Všichni dohromady pak žijí (coby příživníci) z veřejných zakázek a/nebo z tržeb od lidí, které považují za vykořisťovatele a příživníky ... včetně tržeb od přebujelého byrokratického aparátu, jehož zaměstnanci by po vyházení na dlažbu buď neměli na útratu, nebo by na trhu práce, výroby i služeb představovali pro podnikatele i zaměstnance konkurenci (nejspíš by byli konkurencí bez peněz na útratu). Posedlost odborářských bossů útočit na živnostníky je stejně iracionální a zaslepená jako internetové trumfování, kdo koho tady živí a kdo na koho doplácí. O potřebnosti nepostradatelných (bohatých, mladých, zdravých a pracovitých) nás přesvědčuje historie: za války jich milióny klidně hnijí na frontě, průmysl jede na plné obrátky a peněz na obojí je najednou dostatek.

2 0
možnosti
TK

Upozornit na to, že je někdo třetí osobou (zde státem) znevýhodněn oproti druhému znamená "útočit" na zvýhodněného?

0 1
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1421x
Senátor Parlamentu ČR, podnikatel, investor, mecenáš a slovácký patriot

Seznam rubrik