Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lékařská šlechta ministra Hegera

Nejnovějším "reformním" počinem ministra zdravotnictví Hegera z TOP09 je návrh na zvýšení odvodů do zdravotního systému pro lidi s příjmy nad 150 000 Kč měsíčně. Nejde o nic jiného, než o pozůstatek ministerstvem absolutně zpackaného řešení nátlakové vyděračské akce lékařských odborářů "Děkujeme, odcházíme" ze začátku minulého roku. Odhadovaný dodatečný výběr ze zvýšené zdravotní daně (někteří jí eufemisticky nazývají "pojištění") jsou podle médií 2mld. Kč, které by byly použity pouze na zvýšení platů lékařů.

Tento do značné míry skandální návrh, stejně jako měkký přístup k lékařským odborům, pouze posiluje vnímání lékařů jako exkluzivní skupiny lidí, které se má každý klanět, aby mu náhodou nezašili při operaci slepého střeva skalpel do břicha.

Nápad ministra Hegera musíme vnímat v odlesku převažujícího paradigmatu uvnitř „pravicové“ TOP09, že je dobré "všem brát, některým (lékařům, Řekům..) dávat". Jak se ale výsledcích práce na resortech ovládaných TOP09 ukazuje, jde o přesvědčení dost perverzní.

Návrh zvýšení odvodů stojí na vratkých nohách minimálně ve dvou rovinách – proč zvyšovat odvody právě "vysokopříjmové" skupině, a proč vůbec lékařům v současném systémovém rámci zvyšovat platy.

Zdaleka nejméně zdravotní péče v poměru k odvodům do zdravotního systému čerpá právě dosti útlá skupina lidí s vysokými příjmy. Vybrané peníze by nešly do průběžného systému hrazení péče třeba pro nemocné rakovinou, ale výhradně do kapes lékařů. Proto je zvýšení zdravotní daně nejen nepotřebné, ale principiálně nepřípustné. Když chce ministr Heger peníze na plnění svých slibů panu Engelovi, ať hledá úspory v rámci resortu a netahá z lidí úplně zbytečně stále víc peněz!

Studie ukazují, že mezi profesními skupinami ekonomii rozumí nejméně lékaři, právníci a učitelé. Proto se nemůžeme podivovat tomu, že skupina českých lékařů nemůže pochopit, že peníze na uspokojení jejich mzdových požadavků prostě nejsou. Navíc v době zvyšování daní a utahování opasků by nějaká elementární sociální soudržnost některých lékařů se zbytkem pracujících byla po několikeré demonstraci lhostejnosti a zcela chybějící společenské integrity asi spíše překvapivá.

Zvýšení platů lékařů bez jakéhokoli náznaku tlaku na lepší produktivitu, nedej bože na systémové úspory, by pouze konzervovalo současné socialistické zdravotnictví.

Zdravotnictví nepotřebuje plošné zvyšování platů, ale výrazné zpružnění odměňování a liberalizaci provádění lékařské praxe. Když je někdo šikovný a pracuje dobře a tvrdě, je normální, že má vyšší mzdu. Naopak ten, kdo se místo práce spíš věnuje organizování odborové buňky na svém pracovišti a mezi pacienty má hrozivou pověst, by zákonitě měl mít mzdu nižší.

Tak to ale v České republice ("překvapivě") nechodí. Tlak některých skupin lékařů na vyživování mzdového seniorního tabulkového systému je proto logický, jelikož asi jen málokterý organizátor "Děkujeme, odcházíme" by si asi přál hodnocení svého výkonu podle objektivních kritérií a ne paušálních tabulek.

Bez hluboké systémové reformy, liberalizace a zpružnění odměňování ve zdravotnictví se budeme neustále točit ve spirále požadavků lékařské šlechty. Ta svým přístupem vydírá vládu, společnost, ale hlavně poškozuje ty poctivé lékaře, kteří se podobných nátlakových akcí neúčastní a radši se věnují léčení svých pacientů.

Autor: Ivo Strejček | pondělí 27.2.2012 11:31 | karma článku: 45,97 | přečteno: 11044x
  • Další články autora

Ivo Strejček

Podpis za dvacku? No a proč ne, když jste to chtěli..

Humbuk posledních dní o „nefér“ přístupu pana Vladimíra Dlouhého ke sběru podpisů nutných pro kandidaturu na prezidenta ČR je vlastně zcela mimo mísu.

16.8.2012 v 12:11 | Karma: 18,18 | Přečteno: 1316x | Politika

Ivo Strejček

Kočovníci u Evropského parlamentu

Do velké míry šokující pohled se může v těchto dnech naskytnout návštěvníkovi Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. Štěrkovo-travnatý plácek jen několik desítek metrů od "centra Evropské unie" v současné době okupuje skupina romských kočovníků. Ti si zde rozbili svoji komunu i s velkým bazénem, mobilními prádelnami a pergolou pro letní "grilovačky".

4.7.2012 v 13:53 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1559x | Ekonomika

Ivo Strejček

Nepříznivý výběr učitelů

Nejsme v dobré situaci. Konec školního roku by nás vždy měl vést k zamyšlení, kam směřuje náš vzdělávací systém a zda trendy, které ve vzdělávání můžeme pozorovat, jsou příznivé nebo nikoli. Člověk nemusí přitom být zrovna úplný odborník na vzdělání, aby si z dostupných statistik mezinárodních srovnávacích zkoušek studentů udělal závěr, že čeští žáci a studenti za svými vrstevníky z Evropy zaostávají téměř ve všech měřených kategoriích a trend propadu se neustále zrychluje.

29.6.2012 v 11:26 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1273x | Ekonomika

Ivo Strejček

Vážně je bankovní účet lidské právo?

V alchymistické laboratoři s názvem "Evropská komise" bublá nový legislativní elixír. Tentokrát se byrokraté překvapivě nesnaží o záchranu zákazníka před divně zakřiveným ovocem a zeleninou, ani se nehoní za zeleným světem s motýly poletujícími mezi solárními panely. Tito "eurolidé" se aktuálně bijí o fundamentální "finanční lidská práva"občanů EU.

7.5.2012 v 12:16 | Karma: 37,49 | Přečteno: 5864x | Ekonomika

Ivo Strejček

Vládní koalice překročila socialistický Rubikon

Současnou koaliční vládu jsem dlouho podporoval. V každém okamžiku její existence, zmítané téměř permanentními krizemi, jsem se chlácholil myšlenkou, že alternativa oranžovo-rudé koalice ČSSD a KSČM je pro zem i pro každého z nás dramaticky horší, než reptání nad mnohdy spornými kroky pravicové vlády.

10.4.2012 v 19:55 | Karma: 33,29 | Přečteno: 2145x | Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4604x
Student ekonomie na Národohospodářské fakultě VŠE a ředitel Institutu pro studium ekonomiky a politiky

(www.isep.cz, Facebook: http://www.facebook.com/isep.cz)

Seznam rubrik