Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Xubuntu jsem před pár týdny instaloval na domácí starší přenosné železo s 1GB RAM, kde umíraly XP a noťas při nich sotva dýchal :) Nejdříve na osahání jako dualboot...po několika dnech formátováním a úpravou bootmenu...XP vaporizován ... a po něm zbylý oddíl připojen k */home...maximální spokojenost s tím, jak tohle staré železo ožilo :))

1 0
možnosti
PJ

Já na linuxy v podstatě přejít nemůžu i kdyžbych mockrát chtěl. Na vině je to, že nemám televizor, ale místo něj dva USB tunery (dřív před nima v éře analogovýho vysílání to byly PCI tv karty) a nikdy, fakt nikdy se mi nepodařilo je zprovoznit na žádným distru. Zkoušel jsem Mandrivu, Fedoru, SuSE, Ubuntu, Mint. Obraz jsem sice v jednom z nich, ve Fedoře, získal, ale byl trhanej, sotva 5 FPS, v ostatních ani ťuk.

Pravda, zabýval jsem se tím ve velkým cca před 6 lety. Před 2 lety jsem tak ze zvědavosti zkusil rozchodit ty USB tunery v ubuntu 12.04, který mám instalovaný na flash disku, no, nezdařilo se. Ovladač z repozitáře si to vzalo, ale ani jedna z několika zkoušených aplikací mi ne a ne fungovat. Možná, až se mi bude chtít, zkusím novější LTS verzi Ubuntu, ale moc v úspěch nedoufám.

No a protože na TV v počítači koukám denně (a denně si nechávám i nahrávat v mé nepřítomnosti nebo z druhýho tuneru, když koukám na první, nebo když už spím), potřebuju to mít plně fukční, což mi wokna 7 naštěstí zajišťujou. Samozřejmě systém kvůli tv nevypínám, jen uspávám nebo hibernuju, k restartu u mě dochází max. dvakrát v měsíci (po aktualizacích), ale nevypínal bych ho ani kdyby ty tunery nebyly. Ono totiž po probuzení je systém hned použitelnej, není třeba čekat 5-10 minut jako po studeným startu a přihlášení.

0 0
možnosti
Foto

To mě celkem překvapuje. Neříkám, že by rozchození TV tuneru pod Linuxem byla vždy procházka růžovým sadem, ale pod různými distribucemi jsem měl funkční Aver TV (analog/digital combo), Winfast DTV dongle mini, aktuálně používám Fujitsu Slim USB DVB-T Basic. Jako přehrávač mám Kaffeine, které samozřejmě případně dvě tv karty najednou zvládne (z jedné nahrává, na druhé přehrává). Kdybyste někdy uvažoval o tom, že budete chtít karty pod Linuxem rozchodit, dejte vědět. Mám s tím docela zkušenosti.

0 0
možnosti
RP

používal jsem Win XP, a že bych z nich byl odvařenej - to jsem tedy fakt nebyl. Na druhém kompu jelo Ubuntu 10,04. Kubuntu, Xubuntu a jiné deriváty mi nesedly. Debian mě neoslovil, Mandriva byla super, ale i ty debilní Win XP byly rychlejší. SuSE se tvářilo hrdinsky do chvíle, než zamrzlo. Ubuntu 11,04 jsem poslal do hrobu díky patvaru Unity. Tvrdím, že kdyby nechali vývojáři standardně Gnome jako default, bylo by to fajn, ale to ne, pořád musej experimentovat... Pak jsem musel koupit nový notes (Lenovo), na něm byly Win 8 a u nich už zůstanu. Proč? Protože potřebuju dělat, a ne zjišťovat, které distro je to správné a pravé - sami víte, kolik jich je teď na trhu, že? Laika nezajímají varianty. Laik chce zapnout a jet - což Vámi opovrhované "widle" splňují. Ne vždy bez chyb, ale v základu určitě. Tak proč měnit osvědčené a zaběhnuté? Kvůli alternativě dvaceti dister? Ne, sorry, ale vážně ne....

0 0
možnosti
Foto

Drahý pane nesplňují. Typicky se mi sesypou ve chvíli největší zátěže. Právě proto, že se nechci neustále spoléhat na systém, který se mi vysype ve chvíli, kdy ho potřebuju nejvíc (naposledy Win7, když se do nich instalovali aktualizace a já zároveň stahoval instalačku Visual Studia Express, a pravda, díky HW chybě (špatný externí kabel k externímu disku, ale když zjistily Windows, že tam mají třičtvrtě giga, začali ho využívat pro temporary files při instalaci - fakt geniální nápad). Ta skvělá okna se uprostřed updatu kousla a už znovu nenaběhla. Právě kvůli tomu, že se na MS Windows nemůžu spolehnout, používám XUbuntu, které mě ještě nikdy podobným způsobem nevyšplouchlo. Zapnu a fungují. Vždy. Bez problémů. Tedy dle vašich slov je to ideální operační systém pro laika.

0 0
možnosti
DJ

D70a36n 72J60a72n

10. 4. 2014 15:37

Jenom souhlas, Linux jde tak rychle vpřed že není distribuce která by byla vyloženě problémová.

Nový HW je prakticky ze 95 % automaticky detekován hned při instalaci .

Ale tady nejde o Linux jako takový jako o lidi a jejich snahu se učit něco jiného a nebo připustit že jedna věc jde dělat i jinak a dojít ke stejnému výsledku.

1 0
možnosti
MK

Před časem jsem s Linuxem koketoval, ale nakonec jsem se vrátil k XP. Nějak jsem neměl trpělivost... Až se rozhodnu s XP definitivně skoncovat, plánuji se opět podívat Linuxu na zoubek, přece jen už jsem trochu "gramotnější" a do nových Win se mi nechce. Jen si čas od času rád zahraju nějakou (starší, nenáročnou) hru, ale na to třeba bude stačit Wine. :-) Mimo her už teď vlastně používám skoro na všechno open source programy, takže s tím by problém být neměl...

0 0
možnosti
Foto

Pro hraní starších her na Linuxu bych doporučil rozšíření Wine - PlayOnLinux. Seznam podporovaných her je zde: http://www.playonlinux.com/en/supported_apps-1-0.html

0 0
možnosti

Já to věděla...!;-) Před lety jsem mívala distribuci jak Ubuntu, tak pak i Kubuntu...K mi vyhovovalo víc...před rokem jsem zkoušela znovu Ubuntu, ale už jsou to na mě moc "omalovánky", navíc, potřebuju soft, který ani s emulací pod Linuxem prostě nejede, tak jsem šla k Widlím 7, se kterýma jsem relativně spokojená. Postavila jsem si dobrej komp, kakže ani se startem není problém (je to docela svižný). Ps.: jsem vážně holka.

1 0
možnosti
Foto

Od Ubuntu ke Xubuntu jsem šel právě proto, že mi nevyhovovalo to nové pitoreskní prostředí Ubuntu. Ale v tom je právě ta poezie, že v Linuxovém světě jsou volby možné a jednoduše proveditelné.

1 0
možnosti
  • Počet článků 111
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1282x
Vystudovaný učitel
Vývojář SW
Levicový liberál (dle výsledku dvou testů)
Amatérský sportovec
Ve starších diskuzích na iDnes mě najdete pod pseudonymem Mustrum Ridcully
Více ...