Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Warlock...

... nostalgie a sentimentalita zároveň...nezadržitelně žloutnoucí rodný list, sociální síť byla venku, mobilem  byla telefonní budka a adrenalin, tak to bylo  tzv. " pást se na tom ", co tehdejší režim zakazoval a potíral ...

PROLOG :
... když mi bylo " náct " a potom hnedle " cet ", tak jsem si nic nepřipouštěl, a když mi někdo řekl : " ... no jo, jen počkej, taky budeš starej ... ", tak jsem si to vůbec v té době do sebe nijak nepouštěl. A hnedle uběhlo pár let, už mi je " sát ", a když se ráno vzbudím a nic mě nebolí, tak si myslím, že už jsem mrtvej ...

   Tehdy to byla opravdu zvláštní doba, to hodnotím ze svého pohledu s odstupem času. Byla to doba, kdy rodina byla základem socialistické společnosti, a také to byla doba s právem a zároveň povinností pracovat, doba pětiletek a sjezdů označovaných římskými číslicemi... Ale byla to i doba, že když jsem začal na průmyslovku chodit na vyučování v riflích, tak jsem začal být podezřelým, ten kdo k tomu měl ještě na sobě džísku, tak už byl na seznamu provokatérů a rebelů. Když jsem se své profesorky dějepisu zeptal, jak to tedy tehdy bylo, to před naším letopočtem, a to po Kristovi, ať mi to vysvětlí, čistě z hlediska historického... málem jsem kvůli tomu nebyl připuštěn k maturitě. A když jsme založili s klukama ze školy bigbítovou kapelu, tak jsme byli středem zájmu, ne z hlediska uměleckého, či kulturního, ale z hlediska cenzury... co hrajete za styl ?... o čem to pojednávají texty ? ... rozumíte tomu co je textem myšleno ? ... nehrajete náhodou Kryla ? ... co vůbec posloucháte za muziku ? 

 V té době, už dávno jsem měl vstřebanou v sobě první vlnu, která mě zasáhla a ovlivnila... Uriah Heep, Deep Purple, Pink Floyd .... atd., a nezadržitelně se ke mně blížila vlna druhá, vlna z 80.-tých let, kdy se pomalinku, ale jistě začínalo laškovat s heavy metalem. Začal vstupovat do skladeb více kovový zvuk kytar, ale byla stále preferována snaha o udržení melodičnosti. A mezi tyto kapely patří, z nepřeberného množství jiných a úspěšnějších, i kapela Warlock. Pokud někdo ze čtenářů očekává z mé strany nějaký hlubší ponor, co se týká " recenze " o skupině, tak bude zklamán. Warlock, jak rychle začal, tak ve své podstatě i rychle zaniknul. Ale s tím co o této skupině vím a stačil zaregistrovat, tak si úpně vystačím, aby to ve mně vyvolalo tu nostalgii, vzpomínky, sentiment..... na dobu, kdy jsme sháněli po burzách " vinily " , půjčovali si vzájemně nahrávky, sháněli " placky " , odznaky a hlavně nášivky našich oblíbených kapel. Kdy tehdy byl jedinným časopisem o muzice, měsíčník MELODIE, který byl " podpulťák ", a kdo neměl protekci ve stánku PNS ( dnes trafika ), tak jako by nebyl, měl smůlu a  nečetl....

   Warlock byla německá heavy metalová skupina založená v roce 1982. Neodmyslitelnou zpěvačkou skupiny, kdy k sobě vzájemně  patřili, tak jako patří k velbloudovi hrby, byla Doro Pesch, s jejím tak typickým nakřáplým ( spíše zastřeným ) hlasem. Původním jménem Dorothee Pesch, které už pomalinku také žloutne rodný list (1964) pochází z Düsseldorfu  ( Německo), kde v současné době i žije, pokud zrovna nepobývá v New Yorku, kam na střídačku jezdí. Je sice rodačkou z Německa, ale při detailnějším pohledu na ní se nechá pochybovat o jejich ortodoxních předcích vyloženě z Německa. Atraktivní vzhled, který umocňuje její občasné našpulení rtů, včetně neverbálního projevu při produkci, podtržený právě jejím lehce erotickým nakřáplým-zastřeným hlasem.To nenasvědčuje tomu, že by Doro byla ...... ale, jak se říká, vyjímky potvrzují pravidla. A tak se lze domnívat, že část její krve pocházi z východu, nebo z jihu Evropy. Prosím, to je pouze neověřená moje domněnka, vyloženě můj názor. Stejně, tak to platí i o informaci, že Doro, je stále svobodná a bezdětná. Nerad bych tady vytvářel prostor ke spekulacím.

   Skupina se rozpadla po vydání čtvrtého sólového alba v roce 1988, kdy obrovskou personální bouři přežila pouze právě Doro a vydává se na svojí sólovou dráhu, která už nikdy nedosáhla na původní kvalitu s Warlock, a tak se to snaží dohánět, a vylepšovat duety s renomovanějšími kolegy zvučnějších jmen z branže, mezi které ale kategoricky nepatří muzikantský úlet s Láďou Křížkem. Pravděpodobně i v této branži platí, že nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky. Sympatické na tomto všem je to, že si Doro tzv. " jede tu svou ".

   V roce 1984 vydává Warlock své debutové album „Burning the Witches“, z kterého je také prezentovaná tato skladba s volným názven, v překladu :  BEZ TEBE. Zařazují to většinou všichni do kategorie " metalové balady ", ale při důkladnějším poslechu se nechá mluvit o " rock-metalovém blues ", kdy tomu i odpovídá zvolený rytmus, který perfektně zvládá pouze bubeník. Dost dobře zvolený rytmus bicích je umocněn velice citlivě prokládanými přechody. Bicí, společně se zpěvem Doro v této skladbě vyloženě dominují. I když basa by měla tvrdit muziku, tak baskytarista za nimi smutně jenom pokulhává a snaží se to dohnat hrou s trsátkem v ruce, což je vlastně pro basáky ve své podstatě ostudou. Je to i ukázka zvládnutí techniky hry na baskytaru, přes lechtání prsty, až hru v akordech.  Kytarová sóla jsou, až amatérsky plochá, vložená pouze z důvodu, aby v tu chvíli nebylo na pódiu smutno a ticho.A podle polohy prstů kytaristy na pražci kytary, to lze hodnotit spíše, jako opatrností z jeho strany, kterou by se nechalo okomentovat : " ... nebudeme se radši pouštět do žádných složitějších akcí ... " .

Ale v globále, právě díky již zmiňované rytmice a hlavně pěveckému provedení se jedná o poměrně zdařilý kousek, a dost dobrou záležitost, a to i s ohledem na rok, kdy se to hrálo, kdy vlastně styl této muziky měl ještě porodní bolesti. Lze to i hodnotit kladně a pozitivně i také s ohledem na věk, a tudíž i zkušenosti muzikantů z Warlock. Vždyť to byla nezkušená mláďata..." ušopleskové "... kterým koukají vyplašenky z kapes.

 

EPILOG :

... tak tohle byl náš adrenalin, tohle nás stmelovalo dohromady, tohle nás drželo nad vodou, tohle byla tehdy naše, a pro nás, sociální síť... Příjemný poslech, a pro ty, kterých se ta doba dotýká, a nějak i zasáhla, tak příjemné vzpomínání ... 

video zdroj : You Tube

 

 

Autor: Ivo Panuš | čtvrtek 7.1.2016 23:20 | karma článku: 11,25 | přečteno: 316x
  • Další články autora

Ivo Panuš

Mohla by to být naše vnučka, dcera, sestra, ale většina by jí nejraději přibila na kříž.

Zpráva o tom, že uvězněná Tereza H. v Pakistanu si podala odvolání, tak vyvolala ve všeobecném měřítku opětovnou vlnu nenávistných komentářů a vzkazů do pakistánské věznice v diskuzích zveřejněných článků jednotlivých médií.

3.4.2019 v 2:28 | Karma: 17,69 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Epilog, a nebo post scriptum: „Lidé bděme!“

Poselství všem těm, kteří ještě neprocitli a stále slepě věří mystifikacím a intrikám o naší sociální politice, o vytváření důstojných podmínek pro naše občany, a že to naše milostivá vrchnost s námi myslí jen a jen dobře.

20.2.2019 v 8:34 | Karma: 14,41 | Přečteno: 271x | Společnost

Ivo Panuš

Přišel jsem o zdraví kvůli rodině, a nebo jsem přišel o všechny kvůli mému zdraví?

Na každý pád jsem "v tom" zůstal sám.Je dost možné, že jsem již tuto otázku v sobě řešil, ale ono to už všechno trvá, tak nekonečně dlouho. Slušností je dát vědět, sdělit, co se děje, a nebo co se odehrálo, případně se rozloučit.

14.2.2019 v 9:50 | Karma: 22,68 | Přečteno: 919x | Společnost

Ivo Panuš

Nervózní a vzteklej, jako sáňky v létě ...

...by měl být ten co “zapomněl“ na zpoplatněné “panelovce“ někde u Humpolce zátaras chovající se, jako trychtýř. Co Vy na to, pane ministře Ťoku? A laskavě, neházejte umíněně vinu na kamioňáky, kteří za to, že sněží opravdu nemohou.

14.12.2018 v 2:59 | Karma: 18,64 | Přečteno: 602x | Diskuse| Společnost

Ivo Panuš

Kdy natočí parodii o naší milostivé vrchnosti podle předlohy povídky V zámku a v podzámčí?

Zásadně nesouhlasím s parodií podle předlohy Harry Potter, jelikož to vzbuzuje dojem, že cílem je ještě více diferencovat naší společnost ... boháč & chuďas ... je to ve stylu "já na to mám". Celou parodii považuji za zcela nemístnou.

11.12.2018 v 3:36 | Karma: 15,12 | Přečteno: 535x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 236
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1040x
... žít a zůstat v životě úplně sám v samotě,to není úplně nejvhodnější a nejšťastnější,ale ne vždy o tom rozhodujeme my sami,někdy jsme dokonce bez šance postaveni tzv. před hotovou věc ... a tečka ...a toto mají zvířata geneticky v sobě zakódované,a proto žijí ve smečkách,různých společenstvech,pospolitostech a symbiózách ...... káždý z nás,bez rozdílu toho v jaké své momentální životní situaci se nachází, to má na tomto světě na určitý čas všechno pouze a jenom propůjčené ... ... ten,kdo si to již uvědomil,a i se podle toho tak již chová,přemýšlí a uvažuje,patří mu za to tedy i poděkování ... ... ten,kdo je pomalejší,tak se k tomuto prokouše...po čase také,a budiž všem tyto články návodem,slabikářem,pomůckou,příručkou  ... může nastat situace,že některé myšlenky, prezentované v článcích, v někom z Vás vyvolají nepříjemný a negativní pocit,který je označován,jako VZTAHOVAČNOST,ale mohu Vás uklidnit,protože pokud by u Vás tato situace,nastala,tak se jedná o SVĚDOMÍ...

...život mě naučil,že nejnebezpečnější a nejbezpečnější zároveň, jsou zbraně : -lidský jazyk -tužka -papír ... nakonec ne jednou jsem se stal terčem posměchů,ironických poznámek,zesměšňování a ponižování,že moje IQ a schopnost komunikovat,odpovídá tomu,že musím psát,a to nejlépe ještě do konceptu...ano,tak mě to život naučil,nestydím se za to a budu v tom i pokračovat dále,jelikož se mi to osvědčilo i z dob,když mi bylo vyhrožováno odstraněním a fyzickou likvidací,když jsem byl vystaven a stal se obětí rabování a plundrování,když jsem byl uvržen do SAMOTY,když jsem zůstal na všechno a ve všem SÁM.....ale osvědčilo se mi to i v době,kdy po tom všem,mi byl navrhut SMÍR v domnění,že bude vše ZAPOMENUTO...

P.S.  Z přetrvávajících zdravotních důvodů není moje motorika ještě úplně vpořádku, v souvislosti s vkládáním myšlenek skrz klávesnici na "papír", a tak to může někdy působit diletantsky, až komicky  :-(